Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Doma řeší uprchlickou krizi muslimů. Sobotka pozval do Prahy barmskou vůdkyni Su Ťij

Autor: ČTK, var - 
21. září 2017
15:00

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) pozval do Prahy barmskou vůdkyni Su Ťij, která se stala terčem kritiky za masakry a násilné vytlačování Rohingů z Barmy. Su Ťij by měla dorazit v říjnu, v plánu je setkání s prezidentem Milošem Zemanem a premiérem Sobotkou. Politička má účinkovat na konferenci o lidských právech pořádanou Knihovnou Václava Havla, uvedly Hospodářské noviny.

Jestli barmská politička Su Ťij, nositelka Nobelovy ceny míru, do Prahy skutečně dorazí, ale Úřad vlády ani knihovna dosud nepotvrdily.

Lídryně barmské vládnoucí strany Su Ťij je kritizována za to, že její vláda vytlačila z domovů statisíce muslimským Rohingů. Ťij čelí obviněním ze strany Organizace na ochranu lidských práv a OSN, že nic nedělá proti krveprolití na barmských občanech.

Politička se v úterý poprvé vyjádřila k obviněním. V televizi odsoudila porušování lidských práv a tak sdělila, že rohingští uprchlíci se mohou začít prověřovat, aby se navrátili do vlasti.

Od konce srpna už uteklo přes 410 tisíc Rohingů

„Mezi českými organizátory ale panují obavy, že by si známá barmská politička mohla svou cestu rozmyslet stejně, jako tomu bylo v případě účasti na Valném shromáždění OSN, které právě probíhá v New Yorku,“ napsal web Aktuálně.cz.

V Arakanském státě podle některých informací bezpečnostní složky vypalují rohingské vesnice. Od 25. srpna kvůli vlně násilí uteklo přes 410 tisíc příslušníků menšiny, což je více než třetina jejich barmské populace. Většinu uprchlíků tvoří děti. Nejasná pozice barmské politické vůdkyně vůči násilnému vyhánění muslimského etnika vyvolala mezi jejími příznivci kritiku.

Su Ťij už v Česku byla v roce 2013 jako host konference Forum 2000, která je svázána s odkazem Václava Havla. Právě na Havlův návrh Su Ťij v roce 1991 získala Nobelovu cenu za mír.

 

Video se připravuje ...
Další videa