Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Důchodci nikdy nedostávali víc,“ tvrdí Babiš. A naznačil dřívější odchod do penze

Autor: Darina Jíchová - 
8. října 2019
13:34

Důchodci nikdy nedostávali víc – tak hodnotí premiér Andrej Babiš (ANO) zvýšení penzí, které příští rok vzrostou průměrně o 900 korun měsíčně. Každý senior si polepší nejméně o 371 korun. Jeho vláda prý neuvažuje o tom, že by zvyšovala věkovou hranici pro odchod do důchodu, která je v současné době 65 let. Premiér naznačil, že by se hranice mohla naopak snížit.

Reakce lidí na zvyšování důchodů byla vlažná až kritická, zvlášť proto, že je ze zákona daná částka 700 korun, takže i když se mluví o zvýšení o zhruba 900 korun, ve skutečnosti penze stoupne asi o dvě stovky. „Děláte z nás hlupáky,“ vyjádřila se čtenářka Blesku, důchodkyně Věra.

Babiš: Důchodci nikdy víc nebrali

„Důchodci v životě víc nedostávali, ať si každý kritizuje, co chce. Je třeba být objektivní, důchodci si pamatují na 40 korun od Kalouska, my jsme důchody navýšili dramaticky. Jsou třetinou rozpočtu a do roku 2021 plánujeme průměrný důchod zvýšit na 15 tisíc korun,“ uvedl Babiš.

Video  Premiér Andrej Babiš o důchodech 
Video se připravuje ...

Pochlubil se také, že byl na panelu agentury Bloomberg v Americe a mohl říct, že čeští důchodci jsou jediní penzisté, kteří neplatí daň z důchodu. „Platíme za ně i zdravotní pojištění, to je jen v Česku a na Slovensku,“ řekl premiér.

„Nechápu tu kritiku. Budeme napravovat staré křivdy, například vyrovnání důchodů žen a mužů. Zvláště, co se starodůchodců týče. Pracujeme na tom s ministryní Maláčovou. Bojuju za důchodce, mám tu střet zájmů, protože jsem taky důchodce. Je to pro nás priorita, objektivně chceme důchody dál navyšovat. Jako bývalý ministr financí vím, že jsme vybrali víc daní, máme z čeho čerpat,“ vysvětlil premiér Babiš.

Na dotaz čtenářky Blesku Jany, zda důchod ve výši 6500 korun za 42 odpracovaných let považuje za důstojný, prohlásil Babiš, že „rozhodně ne“. „Jsou to staré křivdy, které budeme napravovat, které chceme změnit, ale musíme to řešit zpětně. Čekáme na ministryni Maláčovou a její důchodovou komisi, doufáme, že něco vymysleli,“ zavázal se premiér a zopakoval, že jejich cílem je dosáhnout toho, aby byl průměrný důchod 15 tisíc korun.

Video  Ptám se, pane premiére: Celý záznam rozhovoru s Andrejem Babišem  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený, Blesk TV
Video se připravuje ...

Věk odchodu do penze se zvyšovat nebude

„Koncept minimálního zaručeného důchodu zatím neznám,“ přiznal Babiš. „Paní ministryně Maláčová nám ho musí vysvětlit. Její problém je, že zná výdaje, ale nechápe příjmy. Je hlavně důležité, aby na to ekonomika měla,“ řekl premiér. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) chce prosadit garantovaný minimální důchod, který by byl vyplácen z nultého důchodového pilíře.

„Odchodový věk do důchodu se zvyšovat nebude, spíš ho budeme snižovat. Ke zvyšování není důvod. Česko prosperuje, budoucnost je tady u nás,“ doplnil premiér.

Datart12013 ( 8. října 2019 20:11 )

Pane Babiš,styděl bych se vést český stát jako ministr financí,v době kdy ekonomika šlape jak švýcarské hodinky,kdy je nejmenší neza­městna­nost,h­ospo­dařit s takovým dluhovým deficitem jak za Vás,být Vámi bych se hanbou propadl,sklopil uši a raději bych se stáhl třeba do toho vašeho důchodu a chodil třeba na ryby,tam snad nic nejde pokazit 🤔

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa