Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Maláčová hledá peníze na důchody a oprášila vyšší daně. „Firmy utečou,“ varuje expertka

Autor: ČTK - 
29. září 2019
13:55

Penzijní systém po chystané reformě by měl mít podle ministryně Jany Maláčové (ČSSD) tři pilíře včetně nového nultého, z něhož by měl být vyplácen státem garantovaný minimální důchod. Důchody chce financovat mimo jiné z vyššího zdanění právnických osob. ČSSD hodlá také sama navrhnout zavedení sektorové bankovní daně, pokud se na ní nedohodne s ANO, uvedla dnes Maláčová v Otázkách Václava Moravce.

„Myslím, že bychom se neměli plazit před bankami. Návrh bankovní daně máme připraven a předložíme, pokud se nedohodneme v koalici,“ uvedla ministryně. Podle ní banky v Česku mají rekordní zisky v porovnání s ostatními státy, za letošní první pololetí to bylo 45 miliard korun. Dalším zdrojem by mohlo být zrušení některých daňových výjimek, například slevy na nepracující manželku.

Podporu by ČSSD mohla získat například u Pirátů. „Sektorová daň je něco, o čem se chceme radit,“ uvedla místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová. Podle ní jsou firemní daně v Česku nízké a značné sumy odtékají zahraničním vlastníkům firem. Richterová by ráda prosadila zdanění těžby nerostných surovin.

Ekonomka Helena Horská v debatě namítala, že sektorová daň by nebyla systémovou změnou. Varovala i před zvyšování daně právnických osob. „Právnické osoby mají rychlé nohy, pokud je budete zdaňovat příliš, utečou,“ uvedla.

Maláčová zopakovala, že zamýšlená reforma počítá s devíti změnami, které chce během listopadu probrat se všemi stranami a v polovině prosince předložit vládě. Zároveň by vláda měla v pondělí rozhodnout o tom, zda si vyžádá od Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) analýzu důchodového systému. Ta by měla být oponentní zprávou k chystané reformě, kterou Maláčová původně prosazovala jen jako adaptaci důchodového systému.

oklusnifranta ( 30. září 2019 06:44 )

anonym01 je pravděpúodobně nějaké nevyzrálé děcko, protože dospelý a průměrně inteligentní jedinec nemůže uvažovat tak primitivně. Stačí si přečíst ty primitivní a hlavně dětinské žvásty a hned je jasné, že mám pravdu.

oklusnifranta ( 30. září 2019 06:41 )

Napiš mi alespoň jeden příklad, co bylo za Kalouska lepší. Díky.

oklusnifranta ( 29. září 2019 22:06 )

Vy undy smradlavý...Volte Kalouska a bude hůř...

housIista ( 29. září 2019 18:48 )

pozor špína konfident Anofertu na chválení Babiše Zemana!!

tekyla ( 29. září 2019 16:51 )

pozor špína konfident pirátu na špinění Babiše Zemana!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa