Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Maláčová zpražila Babiše: „Neděláte rukama.“ Husákovy děti půjdou do penze v 65 letech

Video se připravuje ...
Autor: Nikola Forejtová, ČTK - 
2. září 2019
17:11

Čtvrtinu života v penzi: právě toto pravidlo způsobilo, že se na vládě projednávalo zvýšení věkové hranice, ve které by Češi měli odcházet do důchodu. Startovní čarou „podzimu života“ je hranice 65 let, na ní dosáhl počínaje pondělkem i premiér Andrej Babiš (ANO). Poté, co ministryně Jana Maláčová (ČSSD) uvedla, že rok navíc lidé nezvládnou, se ohradil, že on stále pracuje. Maláčová jej ale zpražila a zmínila, že ona objela regiony, kde lidé dělají ručně. Vadí jí i odlišné důchody žen. Vláda se nakonec shodla, že odchod do penze zůstane stejný, jiné reformy jsou ale na mrtvém bodě. 

„Důvodem předvedeného materiálu (důchodová reforma, pozn. red) je poukázat na to, že stárnutí společnosti je věcí, která bude obnášet strašně moc oblastí, které se musí změnit,“ míní Maláčová a počítá, co vše je potřeba změnit.

Podle ní se nesmí mluvit jen o důchodech, ale také o problémech ve zdravotnictví, o bydlení, o bezbariérovosti, ale i lidských právech. Premiér Andrej Babiš ministryni doplnil a dodal, že o všech těchto problémech jeho vláda ví. 

Maláčová: Ženské důchody jsou nefér

Na podzim života chce mít Maláčová klid nejen pro sebe, ale pro všechny Čechy. V pondělí tak ve vládě došlo k rozpravě nad důchodovou reformou. Ministři v čele s Babišem se na kompletním návrhu nedohodli, skrečovali ale možnost, že by se pro děti narozené v roce 1979 zvedl čas odchodu do důchodu na 66 let. 

Pro Blesk Zprávy uvedla Maláčová důvody, které podle ní jasně argumentují požadavku o zvyšování věku odchodu do penze. 

Maláčová dále tasí data. Česká republika totiž na rozdíl od některých států dává na důchodové reformy a celkově na péči o seniory pouze 8 % HDP. Evropské státy ale většinou pracují s 12 % HDP. Do roku 2060 by chtěla ministryně docílit 14 % HDP. 

Současný věk odchodu do důchodu je stejný, jako je ode dneška věk pana premiéra. Maláčová si do předsedy trochu rýpla. „Je fakt rozdíl, když člověk pracuje manuálně, ale pan premiér má, s dovolením, kancelářskou práci. Ta se mu na zdraví nepodepsala,“ uvedla poté, co si Babiš dělal legraci, že podle ní je od 65 let člověk neschopný pracovat, ale on tu s ní stojí. Babiš ale spolu s ostatními členy vlády souhlasí s tím, aby věková hranice zůstala tak, jak je. 

Ministryně se rovněž pohoršovala nad tím, že mají ženy menší důchody. „Mají menší důchod jenom proto, že se staraly o děti. Je to nefér a patří to k tomu, co je potřeba změnit,“ míní.

Věk pro odchod do penze se v Česku postupně zvyšuje, a to každý rok u mužů o dva měsíce a u žen obvykle o čtyři měsíce. Muži teď odcházejí do penze asi v 63 a půl letech a ženy dřív podle počtu dětí. 

karin24 ( 3. září 2019 19:58 )

Babiš ať raději mlčí!A někam zaleze než lidem dojde trpělivost!Jeho drzost už nemá obdoby....

ptacek5 ( 3. září 2019 10:22 )

Přesně tak, zkuste se zeptat zdravotní sestry na oddělení LDN, jestli je schopná v 65 letech přebalovat 120-ti kilové chlapy, nebo lesního dělníka, který celý život maká rukama. To, že je pitomá autorka článku, která neumí ani česky je jiná věc. Ale titulek i když původně s chybou, prodává článek, že?

PPP150W ( 3. září 2019 07:48 )

No, vidím, že jste opravdu penetrováni v Babišově řiti dokonale. Maláčovou nemusím, ale má v něčem pravdu. Lidé, jejichž profese vyžaduje koncentraci, fyzickou výkonnost a spolehlivost nemohou pracovat do 66let.

bre-burda ( 2. září 2019 18:04 )

Ona ho spražila? Co to je? Měl jsem za to, že ho za jeho vtípky zpražila, ale takhle? Možná by měl pan šéfredaktor zpražit paní Nikolu i jejího korektora, jak ovládají češtinu.

marmat ( 2. září 2019 17:46 )

NIKOLO FOREJTOVÁ...autorko i titulku?Vy jste to slyšela TAKHLE ?Kdybyste nelhala, musíte napsat,že prohlásila Maláčová,že často jsou 60 kletí s úbytkem energie!Babiš se zasmál a připomenul své dnešní 65.narozeniny Ona: prý ale nedělá manuálně...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa