Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Umělkyni Hanu covid upoutal na lůžko: Virus jí napadá mozek!

Autor: pma - 
14. dubna 2024
05:00

Osmadvacetiletá Hana Polániková se v červnu 2022 nakazila covidem-19, konkrétně jeho mutací zvanou omikron. Příznaky těžké chřipky a podivné neurologické a kardiologické symptomy mladé básnířce a umělkyni zůstaly ovšem dodnes. U Hany se projevil chronický únavový syndrom označovaný jako ME/CFS a život se jí obrátil vzhůru nohama.

S postcovidovým syndromem má podle epidemiologů problém několik set tisíc pacientů. Osobní zkušenost s podobou označovanou jako ME/CFS má i Hana. Nemoc zasahuje všechny části těla a u pacientů může způsobovat stavy extrémního vyčerpání až kolapsů, a to i při běžných denních aktivitách. Hana má přesně takovou zkušenost. 

Ztratila schopnost chodit

Hana se omikronem nakazila v létě roku 2022. Okolí jí tvrdilo, že příznaky podobné těžké chřipce brzy odezní, ona s nimi ale bojuje dodnes. Po třech měsících se její stav začal ještě zhoršovat. 

„Během týdnů jsem začala ztrácet schopnost chodit, a než jsem si stihla sehnat invalidní vozík, další měsíce jsem už potřebovala být na lůžku 23 hodin denně,“ přiznala v rozhovoru pro Český rozhlas Hana.

Třes, paralýza a změny vidění

Virus jí dokonce napadá mozek, ovlivňuje imunitní buňky, nervový a kardiovaskulární systém. Do toho má Hana napadené bílé krvinky, velký imunitní deficit a jakákoliv nákaza je pro ni extrémním ohrožením.

„Zažívám například svalové záškuby po celém těle, třes a pocity paralýzy, extrémní žízeň, různé bizarní změny vidění, přecitlivělost na zvuky a světlo, modrání částí těla, potíže s močením, silnou a bolestivou menstruaci, otoky mízních uzlin nebo bolesti kloubů,“ popsala svůj aktuální stav.  

Velké množství času proto musí Hana trávit v karanténě a je většinu dne upoutána na lůžko. Musela se nastěhovat zpět do svého dětského pokoje a denně se o ni musí starat maminka.

Jen s velkými obtížemi zvládne Hana pohyb po domácnosti a z domu téměř nevychází. „Nemoc je velmi krutá v tom, že tělu znemožňuje se zregenerovat po jakékoliv zátěži, a tak se musí ve všech aktivitách přísně hlídat, jinak by se skokově propadala do ještě horšího stavu,“ popisuje Češka. 

Lékaři si neví rady

Nemoc je bohužel chronická, celoživotní a v současné době neexistuje žádný lék, který by pacientům ulevil. Ani lékaři si často neví rady. Zdravotní pojišťovny lidem s postcovidovým syndromem v podobě ME/CFS nepřispívají, a tak jsou pacienti odkázáni na financování experimentální léčby v zahraničí z vlastních zdrojů. Ty ale Haně a její rodině dochází.

Roční výdaje se pohybují okolo 480 tisíc korun a zahrnují například asistenční a pečovatelské služby, speciální léky, výživu či pomůcky. Hanini nejbližší se proto rozhodli ve spolupráci s platformou Donio založit veřejnou sbírku.

„Nikdo by nechtěl snášet to, co musí zakoušet. Zaslouží mnohem víc, třeba aspoň mít dost síly občas něco tvořit, sama si uvařit nebo se podívat ven na čerstvý vzduch,“ prosí blízcí.

ViolaX ( 15. dubna 2024 10:31 )

Já měla tu smrtelnou indickou variantu, jen trochu kašel a lehká únava jako u každé nemoci, žádná teplota, chřipky jsem v životě zažila horší. Ale chřipajzna si v r. 2020 sbalila batůžek a odjela na dlouhodobou dovolenou ... To se nám to stoná, když máme nepoškozenou imunitu, co?!

ViolaX ( 15. dubna 2024 10:28 )

A možná k tomu i ty suprový kecky!

krapotkin ( 15. dubna 2024 03:32 )

Kdyby tenhle virus napadl českou vládu, nic by se nestalo. Vládnou nám totiž bezmozci.

Uživatel_5798306 ( 14. dubna 2024 18:10 )

Velice smutné taková hezká mladá žena.Moc držím palce ať se jí uleví.Proč tak mladí lidé a tak musí trpět ať očkovaní či ne .Je toho teď strašně moc ❤️‍

krapotkin ( 14. dubna 2024 15:58 )

Já při cukrovce žádnou žízní netrpím.

Zobrazit celou diskusi