Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Dlouhý covid: Problémy přetrvávají u třetiny dětí, následky trápí i desetinu těhotných

Autor: mav, swp - 
3. března 2024
20:31

Pandemie koronaviru je už za námi, dlouhodobé dopady však stále ještě nemizí - a stále se vyjasňují. Další výsledky přinášejí dvě studie tzv. dlouhého covidu u těhotných, respektive u dětí. Zatímco nastávající maminky z toho vycházejí relativně dobře, třetinu dětí s postcovidovým syndromem problémy neopouštějí ani po roce.

Docentka porodnictví a gynekologie Terri Metzová z Utažské univerzity se s kolegy podívala na data širšího výzkumu covidu a vyfiltrovala z něj případy žen v očekávání. Šlo o 1503 případů nakažených SARS-CoV-2, průměrný věk 32 let. Právě polovina (51 %) byla proti koronaviru očkovaná - což v případě dlouhých příznaků v této množině nehrálo roli (ovšem vakcína pomohla předcházet vážnějšímu průběhu samotné infekce).

Z těchto nakažených těhotných se pak dlouhodobé následky, tedy dlouhý covid (též zvaný postcovidový syndrom, long covid, PASC) ukázaly u 9,3 %. Nejčastějšími příznaky, které uváděly, byl pocit vyčerpání i po menší fyzické nebo duševní aktivitě, známé také jako postexerční malátnost, únava a závratě.

Přitěžující okolnosti byly podobné jako u obecnějších případů: Hůř na tom byl, kdo měl už dřív těžkosti s dýcháním, nadváhu, chronickou úzkost či deprese… „Trimestr infekce neměl souvislost s rozvojem dlouhého covidu, nejeví se, že by záleželo na tom, kdy v těhotenství se lidé nakazili,“ dodala Metzová v tiskové zprávě.

Naopak varuje, že se dlouhý covid víc týkal ekonomicky slabších těhotných žen. Tedy na možnostech léčby či prevence zjevně záleží.

Zajímavé je, že když badatelé srovnávali těhotné se zbytkem populace, vyšly z toho nadcházející maminky lépe. Může to mít víc vysvětlení. Zaprvé jsou těhotné osoby mladší než průměr; zadruhé covidové potíže souvisí s imunitní reakcí organismu, obranyschopnost tělu sama ubližuje. A právě u těhotných je imunita, čili boj s cizími látkami, potlačena, aby neubližovala plodu, což je přece organismus s jinou DNA, vysvětlila Metzová pro CNN. Na některé choroby tak může být náchylnější, ale u koronaviru se to jeví jako výhoda.

Třetina dětí s long covidem se nezotavila

Další zrovna publikovaná studie se podívala na dlouhý covid u dětí. Většina z nich se z něj po roce dostala, ale třetina ne. Postcovidový syndrom mj. u dětí zhoršuje rozvoj některých autoimunitních onemocnění, například cukrovky 1. typu.

„Je důležité charakterizovat odlišné podtypy a vzorce shlukování příznaků PASC a pochopit, proč se u některých dětí vyvine, ale u jiných ne,“ dospěl k závěru kolektiv amerických autorů v článku v odborném časopise Pediatrics„Dále je nezbytné zjistit, jak se příznaky znovu objevují v průběhu času v období fyziologického a/nebo psychologického stresu a reinfekce, a také jak zabránit tomu, aby se latentní fyziologické poškození vyvinulo v chronické zdravotní potíže v dospělosti. K vyhodnocení účinnosti očkování proti covidu-19 na prevenci dlouhého covidu jsou zapotřebí dlouhodobé studie.“

Postcovidový syndrom může být u dětí, nepřímo, vážnější problém než u dospělých. „Představte si, že jako teenager kvůli dlouhému covidu ztratíte dva roky formativních zkušeností,“ upozorňuje pro CNN Amy Edwardsová z Dětské nemocnice UH Rainbow v Ohiu. „Nechci domýšlet, jaké to má dlouhodobé dopady.“

Video  Infektolog Trojánek o chřipce i jejích komplikacích. Nesrážet teplotu do 38°? Nesmysl.  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

krapotkin ( 4. března 2024 08:35 )

To mají z toho, že do nich rodiče nechali narvat ten US sajrajt. Já to neudělal a kluci jsou zdraví jako buci. Stačilo jen odolat očkovacímu teroru vládnoucích dob*ytků.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa