Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Dopad dlouhého covidu: Mozková mlha je jako zestárnout o 10 let, potvrzuje studie

Autor: mvr - 
25. července 2023
05:00

Potíže se soustředěním, malátnost či otupělost, přesně tak může vypadat takzvaná mozková mlha, která postihuje jedince, co prodělali dlouhodobý průběh covidu-19. Podle studie expertů z King’s College London se následky tohoto onemocnění dají přirovnat k zestárnutí organismu o 10 let. Píše o tom deník The Guardian.

Studie, kterou minulý týden publikoval odborný časopis The Lancet, ukazuje, že příznaky mozkové mlhy mohou u postižených jedinců přetrvávat dva roky od počáteční infekce. „Faktem je, že dva roky po první infekci se někteří lidé necítí úplně uzdraveni a jejich životy jsou nadále ovlivňovány dlouhodobými účinky koronaviru,“ řekla pro deník The Guardian profesorka v oblasti stárnutí a zdraví na King’s College Claire Stevesová.

Dále pak dodala, že výzkumníci potřebují více času, aby dokázali zjistit přesné příčiny této nemoci a aby následně dokázali pacientům správně pomoci.

Nová studie zahrnovala více než 5 100 účastníků z biobanky Covid Symptom Study, kteří se výzkumu zúčastnili prostřednictvím aplikace pro chytré telefony. Testy se zaměřovaly zejména na paměť, pozornost a motorickou kontrolu.

Mezi prvními zhruba 3 000 testovanými během července a srpna 2021 vykazovali nižší kognitivní funkce jedinci, kteří prodělali příznaky covidu-19 po dobu více než 12 týdnů. Podobné výsledky prokázalo i druhé kolo testů mezi dubnem a květnem 2022.

Zdravotní deficity těchto osob byly srovnatelné se zvýšením věku o téměř 10 let. „Tato studie ukazuje, že je potřeba sledovat ty lidi, jejichž mozkové funkce jsou nejvíce postiženy nemocí covid-19, abychom viděli, jak se jejich kognitivní symptomy nadále vyvíjejí, a abychom jim mohli poskytnout potřebnou podporu k uzdravení,“ sdělil pro PA news hlavní autor studie Nathan Cheetham.

Dobrou zprávou je, že většina případů mozkové mlhy je léčitelná. Rozhodujícím faktorem je správná identifikace její příčiny. Je-li například způsobena stresem či nedostatkem spánku, pak postačí kvalitní noční odpočinek. 

V boji s mozkovou mlhou mohou pomoci také některé změny životního stylu, jako například pravidelné cvičení, zdravější strava či procvičování paměti a mozkových funkcí.  

Video  Pět nejděsivějších epidemií v moderních dějinách lidstva  - Videohub
Video se připravuje ...

Shanta Siuda ( 28. července 2023 04:27 )

Exkluzivně: Centrum pro monitorování zemětřesení ve Wuhanu zasáhlo kybernetický útok z USA; probíhá vyšetřování

Středisko pro monitorování zemětřesení ve Wu-chanu nedávno utrpělo kybernetický útok, který zahájila zámořská organizace, uvedl ve středečním prohlášení městský úřad pro nouzové řízení, ke kterému je centrum přidruženo. Jde o další případ svého druhu po kybernetickém útoku ze zámoří na čínskou univerzitu v červnu 2022.

Expertní panel k případu zjistil, že kybernetický útok byl zahájen hackerskými skupinami a porušovateli zákona s vládním zázemím ze zahraničí. Předběžné důkazy naznačují, že vládou podporovaný kybernetický útok na centrum přišel z USA, zjistil Global Times.

Jirik-ta ( 25. července 2023 09:32 )

Jirik-ta ( 25. července 2023 09:32 )

důležité je 100% nasazení v práci a pravidelná vakcinace rádoby vakcínou mRNA

krapotkin ( 25. července 2023 06:23 )

Je to po Covidu nebo po následném vynucovaném očkování USsajrajtem ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa