Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Výletní lodě ohrožuje další virus: Zájem o dovolené na moři přesto stoupá i mezi Čechy

Autor: ula, BLK - 
23. července 2023
05:00

Během pandemie koronaviru nejvíce utrpěl cestovní ruch, zejména výletní lodi a zaoceánské parníky. Na počátku šíření covidu-19 se staly jedním z hlavních semenišť nákazy. Lodě skončily v přístavištích a společnosti přicházely o miliardy. V roce 2022 začal zájem o dovolenou na lodi prudce vzrůstat. I když podle českých cestovních kanceláří a agentur nejsou výlety na moře mezi Čechy středem pozornosti, zájem o ně také narůstá. Jak ale uvedla CNN, dovolené na luxusních lodích nyní ohrožuje další virus.

Největší oblibě se cestování na zaoceánských parnících těší mezi Američany. I když po pandemii covidu-19 společnosti strádaly, krachovaly a musely svoje lodě i prodat, nyní výletní lodi čelí velkému zájmu dovolenkářů.

V letech 2020 až 2021 platila na lodích velmi přísná hygienická opatření. V březnu 2022, když americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) nařízení zrušilo, cestující se začali na lodě houfně vracet .

Podle CNN se očekává, že letos stráví dovolenou na lodi  31,5 milionu cestujících po celém světě, čímž dokonce překročí čísla před pandemií. Nyní však plavby ohrožuje další virus.

13 ohnisek viru

Na okružních plavbách, zejména v USA, se podle CDC objevilo 13 ohnisek noroviru. To je nejvyšší počet ohnisek noroviru na okružních plavbách zaznamenaný od roku 2012. K poslednímu výskytu viru došlo na plavbě Viking Cruises z Islandu, která zakotvila v New Yorku 20. června. Na palubě onemocnělo asi 13 % cestujících a několik členů posádky.

„Domníváme se, že onemocnění mělo původ v pobřežní restauraci na Islandu, kde skupina hostů obědvala při zakotvení,“ řekl CNN zástupce společnosti Viking Cruises.

Zvracení, průjem a bolesti žaludku

Norovirus je vysoce infekční virus, který způsobuje zánět žaludku a střev, stav nazývaný epidemická akutní virová gastroenteritida. Norovirus, je podle CDC nejčastější příčinou nevolnosti, zvracení, průjmu a bolesti žaludku. Člověk se může nakazit norovirem náhodným požitím mikroskopických částeček výkalů nebo zvratků – což se může stát, když přijde do kontaktu s někým, kdo je infikovaný, konzumuje kontaminované jídlo nebo vodu, nebo se dotýká kontaminovaných povrchů. Ačkoli příznaky obvykle trvají jen několik dní, člověk může být infekční i po dvou týdnech.

„Je to velmi nakažlivý virus,“ říká William Schaffner, profesor infekčních chorob na Vanderbiltově univerzitě. „K vyvolání infekce stačí jen pár virových částic.“ Jinými slovy, k nákaze skutečně není nutná velká dávka viru. I když neexistuje na norovirus žádný lék, většina lidí se plně uzdraví bez léčby. Standardně je třeba podávat nemocným tekutiny.

Příznaky noroviru se mohou objevit náhle. Odborník doporučuje, že pokud cestující na lodi pocítí příznaky, měl by jít neprodleně do své kajuty a informovat zdravotní personál lodi.

Jelikož na lodích často tráví dovolenou senioři, může rychlá ztráta tekutin po onemocnění norovirem představovat vážnější riziko.

Papež: Oblibu lodí to neovlivní

Jak potvrdil Blesk Zprávám Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří ČR (ACK ČR), celosvětově se zájem o plavby vrací na čísla před pandemií covidu-19. A články o pandemii noroviru turisty podle něj nijak neodradí.

„Na trh vstoupilo i několik nových, nebo rekonstruovaných lodí a nabídka se díky tomu rozšířila. Podobné články mohou samozřejmě zájem o plavby ovlivnit, ale na druhou stranu plavby mají velmi věrnou klientelu, která se podobnými články ovlivnit nedá,“ myslí si Papež.

Zájem o lodě stoupá i mezi Čechy

„V agentuře Invia nepatří plavby na lodích mezi nejprodávanější produkty. Lidé od nás daleko častěji nakupují klasické letecké pobytové zájezdy v hotelu u moře,“ uvedla mluvčí cestovní agentury Jiřina Ekrt Jirušková, nicméně dodává, že oproti loňsku zaznamenala agentura dvojnásobný nárůst prodejů dovolených na lodi.

„Mezi klienty není k plavbám neutrální postoj. Buď je vyhledávají a mají moc rádi, nebo je naprosto nesnesou,“ říká Papež.

Dovolená na lodi je podle zástupců cestovek a agentur totiž ideální způsob, jak spojit poznávací zájezd s pobytem u moře. Lodě obvykle kotví každý den v jiné zemi, kde mají cestující volný program a mohou tak vyrazit na pláž nebo za památkami.

„Češi využívají především nabídku ve Středomoří a na severu Evropy, i když stále větší komunita klientů směřuje i do Karibiku a Střední Ameriky. Rozhodně můžeme mluvit o rostoucí poptávce,“ doplňuje Papež.

Kolik stojí dovolená na lodi?

Nabídka plaveb je velmi rozsáhlá a nabízí celé spektrum programů a kvality ubytování a stravování. Průměrná cena lodní dovolené vyjde okolo 20 až 21 tisíc korun na osobu. Můžete se plavit i za 15 tisíc korun, ale také si můžete zaplatit tisíce korun. Vše záleží např. na výběru cesty, lodi nebo i kajuty. Často se plavba neprodává s letenkou do destinace, odkud loď vyplouvá. Cestovky jsou ji však schopné zařídit.

Lékař: Myjte si ruce

Lékař nicméně cestujícím na lodích doporučuje, aby si důkladně myli ruce teplou vodou a mýdlem. Antiseptické gely a dezinfekční prostředky na ruce nejsou proti viru účinné. Odborníci navíc upozorňují, že ostražitost lidí po covidu-19 obecně polevila a lidé už zapomínají základní hygienická pravidla, která dodržovali během pandemie.

Video  Turecko versus Chorvatsko: Expert řekl, co vyjde levněji. Dovolenkový ráj Čechů zdražil  - Andrea Ulagová
Video se připravuje ...

Blesk kalkulačka - chystáte se na dovolenou?

1pravda1 ( 23. července 2023 22:01 )

známí byli na zaocenánské lodi, celkem si to pochvalovali, ale shodli se na tom, že to není loď ale v podstatě bludiště...

Milos_S ( 23. července 2023 21:48 )

Kam se naposledy vypravil váš panelák?

Mr MRD ( 23. července 2023 18:02 )

Jste blbec!
Přesto máte v něčem pravdu. Ukrajincu je na lodích zaměstnáno velmi mnoho a všichni mluví minimálně třemi jazyky.

Mr MRD ( 23. července 2023 16:05 )

Chtěl bych vidět plavbu na týden pod 40tisic na hlavu. Asi Blesk bude mít vlastní lodě.

Mr MRD ( 23. července 2023 16:03 )

Blbost! Takhle by to muselo, podle Vás, platit na každý festak, hokej či divadlo. Všude tam je hodně přes 5000 lidí pohromadě, takže ty lodě jsou vlastně nejmenší zlo.

Zobrazit celou diskusi