Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Covid zase straší: Nová subvarianta Orthrus je velmi infekční, brzy přemůže i Krakena

  • Autor: ula,swp - 
    19. 2. 2023
    05:00

    Ačkoliv pozornost upoutává válka na Ukrajině a zemětřesení v Turecku, covid-19 stále neřekl poslední slovo a dál mutuje. Zatímco nedávno děsila Spojené státy a Čínu subvarianta omikronu s názvem Kraken, nyní vědci upozorňují na subvariantu, která také dostala název podle příšery z řecké mytologie. Subvarianta „Orthrus" oficiálně pojmenovaná CH.1.1. je vysoce infekční a podle predikcí Krakena brzy vytlačí.

  • 1.Co víme o subvariantě „Orthrus“?

    CH.1.1 je další subvarianta omikronu, která se nyní dostala do hledáčku Centra pro kontrolu a prevenci nemocí Spojených států (CDC). Do nedávné doby to bylo 1,5 procenta případů v zemi. Nejdominantnějším virem v USA je XBB.1.5, známý jako Kraken. Podle zdravotních údajů zveřejněných 24. ledna představuje více než 60 procent případů. Rostou však obavy, že by Orthrus mohl velmi nakažlivého Krakena zcela vytlačit. Orthrus je pojmenován po mýtickém dvouhlavém honáckém psu, kterého zabil Hercules.

    Covid v USA (prosinec 2022) Covid v USA (prosinec 2022) | Reuters

  • 2.Kde byla varianta objevena?

    Subvarianta CH.1.1 se objevila v jihovýchodní Asii a od listopadu se šíří globálně. Podle outbreak.info, který shromažďuje data z různých vědeckých zdrojů, byl detekován v 66 zemích a je zodpovědný za asi 10 procent vzorků pozitivních na covid-19 sekvenovaných po celém světě každý den.

    Video  Covidová hrůza v Číně: Nemocnice praskají ve švech  - Reuters
    Video se připravuje ...

  • 3.Jak se Orthrus šíří?

    Podle vědců z univerzity v Ohiu byla subvarianta identifikována u více než čtvrtiny infekcí v částech Spojeného království a Nového Zélandu. Vyskytuje se také v Papui Nové Guineji, Kambodži a Irsku. V Hongkongu má Orthrus na svědomí čtvrtinu případů.

    Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

    Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Video se připravuje ...
Další videa