Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Tomáš se narodil s takzvanou koňskou nohou: Kvůli vývojové vadě hrozí, že nebude v dospělosti chodit

Autor: jel - 
9. dubna 2024
14:20

Tomáš se narodil s vývojovou vadou s názvem pes equinovarus, které se také jinak říká koňská noha. Kvůli nemoci musel podstoupit několik operací a hrozí, že v dospělosti skončí na vozíčku. Chlapci by pomohly rehabilitace, vzhledem ke špatnému pohybu a k diagnostikovanému autismu je pro maminku těžké na ně se synem jezdit veřejnou dopravou.

Tomáš, který nedávno dokončil studium na speciální škole, od malička bojuje s vývojovou vadou. „Má za sebou 3 operace nohou. Situace se nevyvíjí moc dobře, nohy bohužel nerostou tak, jak by měly,“ popsala maminka, která se o chlapce stará sama. Dodala, že syn roste do výšky ale jeho nohy nerostou úměrně s tělem. „Hrozí, že v dospělosti, pokud noha neporoste, může skončit na invalidním vozíku,“ vysvětlila.

Nohy je nutné pravidelně rehabilitovat, doma pravidelně cvičí s maminkou cviky a když to jde vyrážejí na procházku. Kvůli problému s chůzí ale tráví nejvíce času doma i přes to, že Tomáš miluje vodu a přírodu. Maminka totiž nevlastní auto a rodina bydlí na vesnici, kde je špatně dostupné dopravní spojení. 

Kromě vrozené vady dolních končetin Tomáš trpí také mentální retardací a nachází se na autistickém spektru. Občas proto reaguje nevyzpytatelně, nezvládá běžné situace a stres a nemá rád spěch ani davy lidí. I proto je pro něj těžké zvládnout cestu MHD.

„Já jako samoživitelka nejsem schopna našetřit potřebné finance na pořízení automobilu, který potřebujeme na dopravu k lékařům a rehabilitace pro Tomíka,“ vysvětlila maminka s tím, že musela opustit zaměstnání, aby se plně věnovala péči o syna. Prosí proto o pomoc ve sbírce na stránkách Donio, kam může přispět každý libovolnou částkou. Peníze ze sbírky budou použity na koupi automobilu, který rodině ulehčí život.

Video  Pes Equinovarus – vrozená vada, kterou lze úspěšně léčit  - Maminka.cz, Supermamy.cz/Youtube - Laskavec
Video se připravuje ...

 

Eva starova ( 10. dubna 2024 19:00 )

je to divný, ale kdyz je syn autista, proc si nemuze zazadat o prispevek na auto? autistum davaji tento prispevek.

Zobrazit celou diskusi