Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Vapování ho málem zabilo: Mladík upadl do kómatu a zastavilo se mu srdce!

Autor: hpe - 
3. dubna 2024
19:45

Dvaadvacetiletý student minnesotské univerzity Jackson Allard se ocitl na pokraji života a smrti. Těžká závislost na elektronických cigaretách mu zcela zničila plíce. Krátce po hospitalizaci mu doktoři dávali jen 1 % šance na přežití. Mladík musel podstoupit transplantaci plic. V jednu chvíli se mu dokonce zastavilo srdce. 

V říjnu roku 2023 si Jackson začal stěžovat na silné bolesti břicha a potíže s dýcháním. Vzápětí byl umístěn do nemocnice v Minneapolis. Zde se jeho kondice rapidně zhoršila. Lékaři mladíkovi diagnostikovali těžký zápal plic a akutní virový zánět dýchacích cest zvaný parainfluenza. Lékaři došli k závěru, že Jackson potřebuje transplantaci plic.

Důvodem mladíkova kritického stavu byly podle jeho babičky Doreen elektronické cigarety. Celá rodina se ho prý snažila od kouření odradit. On si však nedal říct a kouřil prakticky non stop. Krátkodobé potěšení časem Jacksona mohlo stát život. Lékaři mu dávali pouze jednoprocentní šanci na přežití. 

Pro Jacksona bylo v tuto chvíli téměř nemožné dýchat. Z toho důvodu se doktoři rozhodli provést intubaci. K tomu, aby mohla být zavedena, museli u mladíka vyvolat kóma. „Mám strach a nechci být sám," zněla poslední Jacksonova slova, než upadl do kómatu. Doreen televizní stanici Valley News Live sdělila, že její vnuk byl na pokoji vždy obklopen blízkými. 

Jakmile podstoupil transplantaci plic, nebylo stále vyhráno. V jednu chvíli se mu dokonce zastavilo srdce a rodina se obávala nejhoršího. Jackson bojoval o život tři měsíce. Jeho příběh má však šťastný konec. Přes všechny nesnáze se momentálně zotavuje. Dalších šest měsíců bude muset pravidelně docházet na kontroly. Nikdy už nebude moct kouřit ani pít alkohol. Momentálně se snaží šířit povědomí o nebezpečnosti elektronických cigaret, jejichž dlouhodobé účinky na lidský organismus nejsou úplně známé. 

Video  První transplantace jater od žijícího dárce dospělému příjemci proběhla v IKEM.  - IKEM
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi