Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Neuvěřitelný pokrok pro Jiříka s SMA: Na koledu s pomlázkou vyrazil po svých

Autor: jel - 
4. dubna 2024
12:00

Uplynuly už tři roky ode dne, kdy do rodiny malého Jiříčka vnesl obrovskou naději zázračný lék Zolgensma. Chlapeček totiž trpí vzácným genetickým onemocněním s názvem spinální svalová atrofie (SMA), na kterou dlouho nebyla žádná léčba. Nyní už ale existuje genová terapie. Tu podstoupil před lety i Jiřík a od té doby udělal až neuvěřitelný pokrok. Na letošní velikonoční koledu šel dokonce po svých.

Na vzácnou spinální svalovou atrofii dlouho neexistoval žádný lék a lidé s touto nemocí byli kvůli ochablým svalům nuceni pohybovat se pouze na vozíku a často se nedožívali vysokého věku.

Obrovský průlom však znamenala genová terapie lékem Zolgensma. Tu před třemi lety podstoupil i dnes čtyřletý Jiřík. Díky léku a poctivým a náročným rehabilitacím od té doby ušel obrovský kus cesty. A to vlastně doslova. Chlapeček, který dříve musel k pohybu používat vozík, dnes dokáže sám chodit. V září dokonce klučina nastoupil do mateřské školky.

To, že se klučíkovi daří dobře, dokazují i fotografie z Velikonoc zveřejněné na sociální síti. Na nich je vidět Jiřík a jeho bráška, kteří s pomlázkou vyrazili na koledu a přinesli si plný košík dobrot. Malý bojovník na fotce stojí bez jakékoli opory na vlastních nožičkách. „Přejeme vám veselé Velikonoce!“ napsali rodiče k fotkám. 

Video  Jiříček s SMA udělal další pokrok  - Facebook
Video se připravuje ...