Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Celé Česko sledovalo nerovný boj Karešových s rakovinou. Konečně dobrá zpráva: Adam (14) zlomil prokletí a je z něj strejda!

Autor: Matouš Voldřich - 
2. dubna 2024
05:00

Rodinu Karešových stíhala jedna tragédie za druhou. Rakovina jim postupně sebrala Ondráška (†3), Verunku (†5) i maminku Janu (†45). Syn Adam (14) nepřízeň osudu díky podpoře nejbližších i dárců překonal. Jak žije nyní? Roste jako z vody, užívá si přírodu Šumavy i novou roli strejdy!

Rodiče Jana a Martin Karešovi předali nevědomky svým dětem vadnou část genu BRCA2, který je zodpovědný za tvorbu proteinů bojujících proti rakovině. Leukemii podlehl v roce 2003 nejmladší Ondrášek, kromě toho se s rakovinou opakovaně léčila i maminka Jana. V roce 2014 se Česko složilo tehdy pětiletým dvojčatům Adámkovi a Verunce na speciální transplantaci kostní dřeně.

Dívence však léčba již nepomohla a nakonec ji v témže roce zabil nádor na mozku. Další zdrcující zpráva zasáhla rodinu v lednu 2021, kdy umřela i maminka Jana. Po dlouholetých útrapách se nyní zdá, že rodině se konečně daří. „Současný stav Adama je výborný, syn je zdravý a podstupuje pouze pravidelné kontroly,“ řekl Blesku Martin Kareš. Společně se odstěhovali na Šumavu poblíž Vimperka, do oblasti, kterou si Adam jako dítě zamiloval.

Osmák, jak se patří

Aktuálně chodí do osmé třídy. „Ve vsi má partu kamarádů a většinu volna tráví venku, jezdí na kole, hraje hokej, florbal, fotbal, každou středu má ping-pong, užívá si to, je velmi spokojený a s oddílem mladých hasičů se zúčastňuje soutěží v požárním sportu,“ řekl Blesku táta Martin.

Nová radost

Ačkoliv Adama i celou jeho rodinu zasáhlo kruté prokletí, v současnosti žijí spokojeně. Nejstarší sestra Martina nedávno přivedla na svět Natálku. „Užíváme si to všichni a v příběhu naší rodiny je to po delší době taková, řekl bych, velmi příjemná změna. Adam má ke své neteři velmi hezký vztah, který je opětován. Natálka Adama každé ráno vyhlíží a ne moc nadšeně vítá, že je ve škole místo doma, což vlastně platí tak nějak pro oba,“ dmul se pýchou šťastný otec a nově i dědeček.

Genové dispozice 

Adámek stejně jako jeho již zesnulí sourozenci trpí tzv. Fanconiho anémií, což je vzácné genové onemocnění, které potlačuje reakci těla na nádory. V jejich případě je způsobeno mutací genu BRCA2 předanou oběma rodiči.

„Zdědit tuto mutaci znamená mít celoživotně významně zvýšené riziko vzniku rakoviny, především prsu (až 10krát) a vaječníků (až třicetkrát). Jedinci, u nichž je podezření na tuto dědičnou dispozici, mohou podstoupit genetické vyšetření,“ tvrdí odborníci z Národního zdravotnického informačního portálu při ministerstvu zdravotnictví.

Nárok na vyšetření mají mimo jiné všechny ženy s rakovinou vaječníků, ženy s rakovinou prsou diagnostikovanou před 45. rokem, ale i všichni muži s rakovinou prsu.

Video  Leukémie: nemoc, kterou trpěl i Karel Gott - příznaky, příčiny, léčba  - Videohub
Video se připravuje ...

Uživatel_5562109 ( 4. dubna 2024 14:03 )

k nepřesnostem někdy dojde, fotky jsem neprohlížel a netuším kde redakce takové info vzala, důležité je, že to neni pravda 🙂

begonie ( 3. dubna 2024 13:42 )

Pisálek je trestuhodně nepozorný 👎 👎 👎 - U fota č. 16 je popisek, že Adámek taktéž rakovině podlehl 👎 👎 👎 Dále je napsáno, že Martinova nejstarší sestra porodila Natálku.... 👎 👎 Správně mělo být nejstarší dcera, kdž má být Adámek strejda a Martin dědeček 👎 👎 👎

Jarmila Krupova ( 2. dubna 2024 20:09 )

U fotky je napsáno,že boj prohrál,divné

Uživatel_5706595 ( 2. dubna 2024 10:55 )

Držte se!

svetlana62 ( 2. dubna 2024 10:46 )

...zivot není fér...
...clanek je o Adamovi, ale i jeho jste na fotkách pohřbili...🫤

Zobrazit celou diskusi