Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Přísný zákaz HHC už od středy! Za držení bude hrozit pokuta až 15 tisíc i vězení až 8 let

Autor: Maxmilián Nový, Daniel Kraus - 
5. března 2024
14:39

Ve sbírce zákonů dnes vyšlo nařízení vlády Petra Fialy (ODS) o zákazu návykové látky HHC. S každým obchodníkem, kterému látka ve skladu zůstane, tak může být zacházeno stejně jako s dealerem konopí. To přináší celou řadu problémů, na které se stát bude muset připravit.

Už je tomu skoro rok, co Blesk varoval před zabalenými jointy HHC v automatech, které si mohly koupit i nezletilé děti. Během snah o regulaci látky se ale mezi dětmi rozšířily i cukrovinky s HHC, kvůli kterým rovnou několik dětí skončilo předávkováno v nemocnicích.

Vláda tak dospěla k razantnímu kroku a látku dala na stejnou úroveň, jakou má nelegální marihuana. A to do doby, než bude regulační zákon schválený. Dnes se nařízení objevilo ve sbírce zákonů a od zítra začne platit přísný zákaz.

Vládní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (ODS) před zákazem předem varoval, protože se podle něj zákazem velké množství lidí dostane do ilegality.

„Policie říká, že se na to bude dívat podobně jako na běžné konopí. Že deset gramů a víc je větší množství a to je už potom trestný čin jakékoliv držení,“ řekl Vobořil serveru Novinky s tím, že prodej HHC bude pokaždé považován za trestný čin. Vobořil také uvedl, že požádal prezidentskou kancelář, aby zvážila udělování milostí pro potrestané běžné uživatele.

Silnější než HHC?

Před úplným zákazem HHC Vobořil několik měsíců vládu varoval. Jelikož jde o syntetickou látku, tak podle expertů se na trhu mohou za chvíli objevit jiné látky, které by mohly být ještě silnější než HHC, stát je ale nejspíš nebude stíhat zakazovat. Už teď se třeba mluví o látce spice, která je údajně nebezpečná při požití společně s alkoholem.

V zahraničích skladech jsou připraveny už další látky, které obchodníci mohou hned dostat do Česka,“ varoval už vloni pro Blesk Vobořil. Společně s HHC se tak sice zakázalo i HHC-O a THCP. „Ministerstvo zdravotnictví je připraveno reagovat na další obdobné látky stejným způsobem,“ vzkázalo Blesku ministerstvo zemědělství.

Odškodnění za miliony

Mezitím obchodníci likvidují stovky kil výrobků s HHC. Třeba ostravská firma cannabio škodu vyčíslila na zhruba třicet milionů korun a oznámila, že po vládě bude chtít odškodnění.

„V ekonomicky komplikovaném Moravskoslezském kraji jsme vytvořili desítky pracovních míst, platíme daně, platíme čtyřicet zaměstnanců, máme dva a půl tisíce partnerů a odběrných míst po celé republice. A přijde nám smutné, že se dá během deseti dní zakázat kompletní odvětví,“ postěžoval si pro Novinky podnikatel, spolumajitel firmy Antonín Šleis.

Stát obchodníkům ale ani nedal instrukce, jak mají při likvidaci výrobků postupovat. „Nedostali jsme žádné instrukce, a neměli je ani celníci, policie, hygiena. Takže jsme si nakonec sami našli spalovnu, která nám materiál spálí jako nebezpečný odpad," uvedl Šleis s tím, že za likvidaci musí firma zaplatit přibližně dalších 50 až 100 tisíc korun.

Nový zákon

Zákaz HHC má platit jen do 1. ledna 2025. Poté by měl vejít v platnost zákon, který by měl jak HHC, tak další návykové látky, jakými je třeba kratom, regulovat. S výrobky by se tak zacházelo podobně jako s cigaretami. Kontrolovala by se jejich kvalita, stát by vydával povolení k prodeji a platil by přísný zákaz prodeje pod 18 let. Návrh zákona ale leží už od podzimu ve Sněmovně a čeká ho teprve druhé čtení.

Video  Vláda rozhodla o zákazu produktů s HHC. Ministr Válek: Přístup má být podobný jako k alkoholu!  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Eva HÁDĚ ( 6. března 2024 20:24 )

To zase nekdo nedostal nejake to %

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa