Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pohladili urnu a v slzách rozptýlili Verunčin popel! Rodina se loučila s dcerou, kterou zabily nádory

Autor: dce, et - 
30. září 2014
12:10

Chmurné počasí jako by odráželo náladu rodiny Karešových. Na vršovickém hřbitově se dnes naposledy rozloučili s Verunkou (†5), která předminulý týden podlehla rakovině, s níž dlouhou dobu bojovala. Na mozku měla obří nádor, rodina přesto do poslední chvíle doufala v zázračné uzdravení.

Do pražských Vršovic dorazilo asi deset lidí - přítomna byla jen nejbližší rodina - mimo jiné maminka s Verunčiným bráškou Adámkem a starší sestrou Martinou, také tatínek a strýc. Decentní rozloučení zahájil u rozptylové loučky řečník s proslovem, který připravila Verunčina maminka.

"Narodila se ve Fakultní Thomayerově nemocnici v roce 2009 a to jako dvojče brášky Adámka. Šťastně a spokojeně si žila v kruhu svých nejbližších v bytě na Jižním městě. Nezapomeňte na její první slůvko – máma," stálo v dojemné řeči.

"Plnohodnotný život štěstí, smíchu, radosti a bezpečí však Verunka zažívala pouze do svých čtyř let. Osud byl vůči ní krutý, objevila se zákeřná nemoc. Malá a přesto velká bojovnice musela podstoupit náročné operace a léčbu. (...) Loučíme se s tebou, naše milovaná Verunko. Máme tě rádi, zůstaneš v našich srdcích a budeme na tebe vždy s láskou vzpomínat," tak končilo rozloučení s malou Verunkou.

Všichni přítomní pak pohladili urnu, bylo to jejich poslední sbohem nebohé holčičce. Řečník poté rozptýlil popel malého děvčátka po loučce a její maminka a postupně i ostatní příbuzní uctili její památku květinami. 

Video Pohladili urnu a rozptýlili Verunčin popel! Rodina se loučila s dcerou, kterou zabily nádory - Tomáš Polák, Etienne Bláha
Video se připravuje ...

Operace byla nemožná

I když maminka Jana (39), sestra Martina (18) i bratr Adámek (5) stále doufali ve Verunčino uzdravení, ortel byl zpečetěn už dlouho dopředu. „Nádor je moc velký, kdyby ho operovali, stal by se z Verunky nehybný »ležák«,“ řekla Blesku maminka. 

S Verunkou byla v motolské nemocnici celou dobu. „Doma zkolabovala, na vyšetření pak objevili důvod,“ popsala chvíle před několika týdny, kdy se nový nádor objevil. Poslední dny holčička už jen bezmocně ležela a spala, 17. září pak vydechla naposledy.

Verunka trpěla Fanconiho anémií – genovou nemocí, kvůli níž tělo neumí potlačovat bujení nádorových buněk. Stejnou nemoc má i její dvojče Adámek, kterému už před časem lékaři museli vzít ledvinu. Dětem svitla před časem naděje na léčbu v USA, ale stále se hledá léčba i jinde.

jura1 ( 1. prosince 2014 14:40 )

Pražské podvodnické centrum, je třeba z Prahy vyhnat, když se neumí dohodnout z VZP a naše děti se posílají do PAŘÍŽE za poloviční cenu. Naši přemnožení političtí hlasovací roboti mají starosti, než o svá koryta

bastapasta ( 1. října 2014 10:28 )

Náš "problém", a nejen ve zdravotnictí ,je přeposílání peněz od čerta k ďáblu, peníze se ztrácí, mlží se a tak je to i s nadacemi. Bohužel je to chuťberoucí nějak přispívat,t a určitě je nejlépe udělat to přímo samotnému člověku. Stát jimi fakticky rozmalujeme, stát by neměl spoléhat na všeliké dobročinné akce připomínající žebrání.

kofila ( 1. října 2014 09:11 )

A v čem? Napsat, že lidé, kteří rozptýlí popel se, podle nemocne, chtějí zbavit mrtvého a zapomenout, je hnus. Copak je možné zapomenout na zemřelé dítě?? Zvolili si způsob rozptylu, pro nás je to asi dost neobvyklé, ale nevěřím, že to udělali z důvodu, aby na malou zapomněli. Jakákoli forma pohřbu dítěte je hrozná, protože je to samo o sobě obrovské neštěstí.

popocatepetl ( 1. října 2014 06:36 )

Pojišťovna ne. Stát. V Británii nemají systém zdravotních pojišťoven jako u nás, zdravotní péči platí stát přímo (jajo u nás důchody nebo sociální dávky). Ale jinak souhlas.

popocatepetl ( 1. října 2014 06:31 )

Už to není pravda. Britský Národní zdravotní systém to platí.

Zobrazit celou diskusi