Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Nejtěžší chvíle Arturka s SMA: Tohle trauma nelze zapomenout, přiznali rodiče!

Autor: pma - 
22. února 2024
13:10

Pětiletý Artur je jedním ze čtyř dětí s nejtěžší formou spinální svalové atrofie v Česku (SMA), který byl léčen pomocí genové terapie lékem Zolgensma. Na podzim loňského roku podstoupil chlapeček náročnou operaci obou kyčlí, která jemu i jeho rodině dala velmi zabrat. V současné době musí Artur nabírat svaly a sílu, o kterou během rekonvalescence po operaci přišel.

První půlrok svého života působil malý Arturek jako zdravé miminko. Zvrat pro rodinu nastal v momentě, kdy jejím členům lékaři sdělili závažnou diagnózu. Chlapeček trpí nejtěžší formou spinální svalové atrofie. Malému bojovníčkovi byl nejprve podáván lék Spinraza. V roce 2024 se ale Arturek stal jedním ze čtyř dětí v České republice, které podstoupily genovou terapii lékem Zolgensma.

Loňský rok si pro Arturka připravil další výzvu a sice náročnou operaci obou kyčlí. Po ní nastaly těžké časy. Chlapečka všechno bolelo a plakal. Jeho pohyb byl kvůli dvěma sádrám velmi omezený a tak musel být dokonce v jedné poloze pouze na lůžku

Během února se hoch postupně vrací do „běžného“ života, který vedl před operací. Rodina přiznává, že péče o chlapce byla v uplynulé době velmi náročná. „Byly to neskutečné čtyři měsíce. Šlo o fyzicky a hlavně psychicky nejtěžší období v našem a Arturkově životě. Tohle trauma nelze nikdy zapomenout!“ přiznali na sociální síti chlapcovi rodiče. 

Máma s tátou si samozřejmě uvědomují, že operací nic neskončilo. „Musíme teď udělat vše proto, aby jsme Arturka vrátili do stavu jako před operací. Takové dlouhé nicnedělání se na všech pečlivě vybudovaných svalíkách podepsalo,“ vysvětlila matka s otcem. I když Arturka čekají další kontroly, rehabilitace a vyšetření, rodina věří, že vše už bude jen a jen lepší. 

Video  Po několika týdnech Arturek s SMA zase jezdil na vozíčku  - Facebook
Video se připravuje ...

XYZ3 ( 22. února 2024 15:42 )

To asi nebyl rok 2024...

Zobrazit celou diskusi