Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Arturek s SMA po náročné operaci kyčlí vyrazil na rehabilitační pobyt: Trápení po návratu domů!

Autor: jel - 
11. února 2024
12:37

Statečný Arturek se potýká s nejtěžší formou spinální svalové atrofie (SMA). Jako čtvrtému dítěti mu byla přímo v České republice aplikována genová terapie lékem  Zolgensma. Minulý rok bohužel musel absolvovat také operaci kyčlí, po které měl dlouho nohy v sádře. Z kraje roku 2024 vyrazil na téměř měsíční rehabilitační pobyt, ten mu sice velmi pomohl, vrátil se z něj ale nemocný.

Arturek začal mít značně sníženou hybnost už v šesti měsících, pak mu lékaři diagnostikovali závažné onemocnění. U malého chlapce byla téměř ihned zahájena léčba lékem Spinraza. V roce 2020 pak klučík dostal zázračný lék Zolgensma. Od té doby se díky genové terapii a také díky poctivému cvičení jeho stav zlepšuje.

Minulý rok ale bojoval s vážným problémem s kyčlemi a nakonec musel na podzim na náročnou operaci. Po ní měl nožičky v sádře, trpěl bolestmi a hodně plakal. V lednu už ale vyrazil na další rehabilitační pobyt, jehož cílem bylo rozhýbat tělo po operaci a posílit svaly. 

„Bylo to ale parádní a účel jsme splnili,“ napsali na sociální síti rodiče. Dodali, že chlapeček z osmadvaceti dní zvládl čtyřiadvacet. Bohužel se to neobešlo bez nepříjemností. Z pobytu si totiž přivezl nachlazení, se kterým se už týden léčí doma. 

Video  Po několika týdnech Arturek s SMA zase jezdil na vozíčku  - Facebook
Video se připravuje ...