Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Chlapec z Francie šokoval lékaře: Porazil vzácnou rakovinu! Jak to dokázal?

Autor: rc - 
19. února 2024
17:04

Před sedmi lety lékaři tehdy šestiletému Lucasovi Jemeljanovovi diagnostikovali agresivní nádor na mozku. Takzvaný difúzní intrinsický povinní gliom (DIPG) je velmi vzácný nádor na mozku, který se obvykle vyskytuje u dětí ve věku od pěti do devíti let. Ovšem chlapec jako zázrakem rakovinu porazil. Ve Francii byl součástí klinické studie BIOMEDE, jenž testovala potenciální nový lék na DIPG.

Lucasovi z Belgie bylo šest let, když o letních prázdninách zničehonic onemocněl. Nemohl chodit rovně, měl potíže s močením, omdléval a trpěl krvácením z nosu. Lékaři mu později diagnostikovali difúzní vnitřní povinní gliom (DIPG).

Touto rakovinou podle informací britského deníku Daily Mail ročně onemocní zhruba 300 dětí. Nemoc se vyskytuje u dětí ve věku od pěti do devíti let. Až 98% nemocných s touto diagnózou zemře během pěti let. Nádor se nachází ve spodní části mozku a v horní části páteře, ovšem není jasné, co jej způsobuje. Prvními příznaky nádoru jsou problémy s pohybem očí, slabost obličeje, potíže s chůzí či problémy s rovnováhou.

Rodiče Cedric a Olesja chlapce proto vzali do Francie, kde jej přihlásili do studie BIOMEDE, která testovala potenciální nový lék na DIPG. „Během série vyšetření magnetickou rezonancí jsem sledoval, jak nádor úplně zmizel,“ uvedl lékař Jacques Grill z centra Gustave Roussy v Paříži.  „Lucasův nádor měl extrémně vzácnou mutaci, o níž jsme přesvědčení, že jeho buňky byly mnohem citlivější na lék,“ dodal.

Video  Přednosta Interní hematologické a onkologické kliniky FN Brno Jiří Mayer o využití myší v léčbě pacientů.  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

Jan Reichardt ( 19. února 2024 23:17 )

Máte pravdu. Ale doktoři dávají falešnou naději.

offline ( 19. února 2024 21:25 )

Rakovina se vždy vrací. I po mnoha letech a jinam, ale jednou rakovina, navždy rakovina. Opravdové vyléčení není možné, leda že člověk brzy zemře na něco jiného.

Zobrazit celou diskusi