Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Propuštěná rukojmí Hamásu s nádorem žaluje Červený kříž. Nedostala potřebné léky

Autor: jmr, lig - 
23. prosince 2023
05:30

Německo-izraelská rukojmí propuštěná Hamásem po téměř dvou měsících v zajetí nyní žaluje Mezinárodní výbor Červeného kříže (ICRC) za údajné zanedbání zdravotnické péče. Organizace prý opakuje své chyby z holokaustu a opět opouští Židy, informuje server Newsweek.

7. října palestinská militantní skupina Hamás překvapivě zaútočila na Izrael a podle čísel agentury AP zabila přibližně 1 200 lidí a dalších 240 unesla. To vedlo k izraelskému ostřelování a později i pozemní invazi do Gazy. Od té doby podle čísel poskytnutých tamním ministerstvem zdravotnictví ovládaným Hamásem zahynulo téměř 20 000 Palestinců. Izraelská armáda zase hlásí, že v Gaze již padlo 118 jejích vojáků.

Během druhé výměny rukojmích v pozdním listopadu pak Izraelské obranné síly (IDF) potvrdily propuštění 17 rukojmí výměnou za propuštění 39 Palestinců. Mezi nimi byla i osoba nyní žalující ICRC. Více než 100 rukojmích, včetně několika Američanů, zůstává v rukou Hamásu.

Podle izraelské televize i24NEWS byla žaloba podána jménem padesátisedmileté Raz Ben Amiové, kterou Hamás unesl i s jejím manželem Ohadem z kibucu Be’eri. V zajetí strávila 54 dní, během kterých byla ponechána bez léčby, kterou potřebuje kvůli nádorům na mozku.

Podle žaloby se veškeré e-mailové prosby vůči zástupcům ICRC v Izraeli, Německu a USA o zdravotnickou pomoc shledaly jen s nadějnými odpověďmi o „shledání s jejich blízkými,“ ale žádné léky zajatým poskytnuty nebyly. Mluvčí ICRC Elizabeth Shawová se o obviněních vyjádřila, že „je snadné pochopit vztek a frustraci“ zajatců i jejich rodin.

„ICRC od 7. října soustavně požaduje propuštění všech rukojmích a humánní zacházení s nimi. Setkáváme se se zástupci všech úrovní Hamásu a podnikáme snahy o humanitární diplomacii, abychom získali přístup ke stále drženým, mohli je navštívit a doručit jim nejnutnější věci, jako třeba léky,“ uvedla.

„Jakožto humanitární organizaci nás bolí a frustruje, když nemáme přístup k lidem, kteří potřebují naši pomoc. Vyjednání propuštění 109 rukojmí bylo obrovskou úlevou a opakujeme náš požadavek na propuštění zbytku. Zatím pokračujeme v našich snahách získat přístup k lidem stále drženým v Gaze. Většina této práce se odehrává za zavřenými dveřmi,“ dodala.

Ve videu rozšířeném na sociální síti X Ben Amiová uvedla, že jí její věznitelé neřekli vůbec nic a celou dobu se cítila ponižována. „Ve stavu, ve kterém Gaza teď je, to nejde překonat,“ říká na něm. „Nejsou tam žádné léky. Brala jsem je a pak mi po nějaké době řekli, že už moje léky nemají.“

Dále vypověděla, že rukojmí dostávali jedno jídlo denně, myli se poléváním studenou vodou, nesměli na pohovky nebo koberce jejich věznitelů a záchody nesplachovaly. „Je to každodenní ponižování, fyzické i psychické,“ popisuje.

Válka Izraele s Hamásem
12:00
2. 1. 2024
!

Válku v Gaze vyvolal překvapivý útok Hamásu na Izrael 7. října, při kterém podle Izraele zahynulo 1 200 lidí.

Palestinské zdravotnické úřady v Gaze ovládané Hamásem dnes uvedly, že si izraelská operace v Pásmu Gazy vyžádala životy 22 185 Palestinců a dalších 57 035 při ní bylo zraněno. Jen za poslední den bylo podle téhož zdroje při izraelských úderech v Pásmu Gazy zabito 207 Palestinců a 338 jich bylo zraněno.

Izrael tvrdí, že válka v Pásmu Gazy, která podle Reuters proměnila velkou část území s 2,3 milionu obyvatel v trosky a způsobila tam humanitární katastrofu, bude trvat ještě řadu měsíců. Tel Aviv však naznačil novou fázi ofenzívy, když v pondělí jeden z izraelských představitelů uvedl, že armáda tento měsíc stáhne své síly uvnitř Gazy a přejde na několikaměsíční fázi lokálnějších „likvidačních“ operací.

Děkujeme Vám za pozornost u našeho kontinuálního onlinu k válce mezi Izraelem a Hamásem. Další dění na Blízkém východě můžete sledovat i v roce 2024 na Blesk.cz prostřednictvím dílčích článků. Přejeme Vám šťastné vykročení do nového, doufejme, že poklidnějšího roku.

10:32
2. 1. 2024

Izraelská armáda oznámila, že v noci na dnešek podnikla vzdušné údery v Sýrii v reakci na útoky na severní Izrael. 

9:30
2. 1. 2024

Nad letištěm v severoiráckém Irbílu, kde působí američtí vojáci a jejich spojenci, byl sestřelen ozbrojený dron, napsala dnes agentura Reuters s odvoláním na dva nejmenované bezpečnostní zdroje. Zda si incident vyžádal škody nebo oběti na životech, není v tuto chvíli jasné.

Žalobu u jeruzalémského obvodního soudu podala jejím jménem izraelská občanskoprávní organizace Shurat HaDin. Zakladatelka a prezidentka organizace Nitsana Darshan-Leitnerová obvinila ICRC, že je zaujatý a na rukojmích mu nezáleží. „Mezinárodní Červený kříž opakuje své chyby z holokaustu, kdy židovský lid opustil v jeho nejtemnější chvíli v dějinách,“ uvedla v prohlášení. „Nemůžeme přijmout toto pohrdání a neúctu k lidským životům jen proto, že jsou židovské.“

Video  Síť tunelů, které podle Izraele využívali šéfové Hamásu  - IDF
Video se připravuje ...

Uživatel_5413502 ( 24. prosince 2023 18:57 )

Dobře dělá a má úplnou pravdu. Historie se opakuje, ten je bohužel antisemitismus maskovaný a všichni se tváří jako že ho odsuzují. To je podle mne horší než co dělal otevřené Hitler. Izraelci jsou hrdý národ a ti umí postavit sami za sebe ale hlavně za svoje lidi. Ne jak ti naši šaškové v čele s tím fialovým paskvilem

Zobrazit celou diskusi