Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Před sto lety se narodil Král Šumavy: Josef Hasil (†95) pomohl desítce krajanů ke svobodě na Západ!

Autor: pma, ČTK, nar - 
9. února 2024
17:37

8. února uplynulo 100 od narození legendárního šumavského převaděče Josefa Hasili. Tomu se přezdívalo Král Šumavy, on však skromně dodával, že se mu takové přízvisko nepřísluší. Hasil patřil mezi nejznámější představitele protikomunistického odboje. Někdejší pohraničník pomohl na přelomu 40. a 50. let desítkám lidí dostat se přes hranice na Západ. Král Šumavy ve Spojených státech amerických strávil zbytek života. V roce 2019 zemřel v Chicagu. 

Josef Hasil přišel na svět jako sedmý z osmi dětí do skromných poměrů. Jeho rodina vyrůstala v Zábrdí na Prachaticku a když bylo Hasilovi jen pár let, zůstala jeho matka Rosalie na všech osm potomků sama. „Pro matku bylo jistě těžké, že na nás byla sama, ale otec byl opilec a bil ji, tak nám bez něj bylo líp,“ přiznal po čase Hasil. 

Už jako dítě učil poznávat terén kolem německých hranic, což se mu o pár let později velmi dobře hodilo. Vyučil se bednářem a během nacistické okupace za druhé světové války pracoval v rámci tzv. totálního nasazení v třetí říši. Na sklonku konfliktu se zapojil i do odboje. Poté, co se v únoru roku 1948 ujali moci v zemi komunisté, se v Hasilovi zrodilo rozhodnutí převádět lidi za svobodou na západ. 

Osudná cesta skončila vězením 

Mladík, který za války po útěku z totálního nasazení pomáhal jako spojka partyzánům, měl v té době v uniformě SNB hlídat hranice. Namísto toho ale začal pomáhat lidem ohroženým nastupující mocí k útěku na Západ, kde je čekala svoboda. „Když jste někoho podezřelého viděl, tak jste ho měl chytit. My jsme je nechávali, ani jsme je nekontrolovali," svěřil se Král Šumavy. 

Hasil později veškerou svou aktivitu soustředil na to, aby na českorakousko-německém trojmezí pomáhal všem, komu to jen půjde. Osudná se Králi Šumavy stala cesta 20. října 1948, kdy byl za svou činnost udán. Hasil byl odsouzen k trestu odnětí svobody devíti let ve věznici na Borech a později v dolech Dolního Jiřetína. 

Práce pro americkou rozvědku a shledání se synem 

Drobný a skromný dobrák se však jen tak nedal. Z výkonu trestu se mu po několika měsících podařilo utéct. Hasil začal pracovat pro americkou rozvědku CIC, předchůdkyni dnešní CIA. Pro ni tajně operoval a převáděl krajany až do roku 1953, kdy se natrvalo usadil v USA. Díky své činnosti dokázal Král Šumavy převést přes hranice desítky lidí. 

Se svým synem se Hasil setkal až na jeho třicetiny, v roce 1989. Shledání to bylo dojemné. „Jako kluk jsem to nebral nijak špatně. Děti si tohle moc neuvědomují. Navíc jsem říkal, že mám tátu v Americe, kdo se tím tenkrát mohl chlubit? Když mi táta posílal žvýkačky, měl jsem najednou spoustu kamarádů, protože to tady nebylo," vyprávěl syn slavného převaděče. 

Přiznal také, že měl jeho otec i po pádu komunistů strach vrátit se z USA zpět do rodné vlasti. „Říkal mi, že má strach, že by ho tady zastřelili. Až do smrti se budil v noci ze spaní, protože se mu zdálo, že ho honí komunisti. Měl to v sobě tolik zažitý," přiznal syn šumavské legendy. Josef Vasil v roce 2001 od prezidenta Václava Havla obdržel medaili Za hrdinství. V roce 2019 ve věku 95 let v Chicagu. 

 

Video  Podcast: „Už poznám, co diváky nadchne,“ říká otec televizních hitů současnosti Michal Reitler...  - Blesk – I. D. Hladík, T. Chebotareva, E. Carvalho
Video se připravuje ...

Zuzana Melicharová ( 10. února 2024 05:11 )

V článku je tolik chyb, že je mi hanba.

Petr Drazor ( 9. února 2024 18:38 )

Pro PMA: Hotentote oprav si to jméno!! „šumavského převaděče Josefa Hasili“

Zobrazit celou diskusi