Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pravý původ Vánoc: Pití sobí moči a pojídání červených muchomůrek!

25. prosince 2023
13:00

Jak spolu souvisí pití moči a Vánoce? Legend, které se pojí ke svátku Vánoc, je nespočet. Jedna z nich pochází až z dalekých končin sibiřských kmenů. Týká se muchomůrky červené, kterou zdejší šamani o zimním slunovratu konzumovali a rozdávali členům komunity jako dárek. Tyto rituály se nápadně podobají tradicím spojeným s oslavami Vánoc u nás.  

Zimní slunovrat připadající na 21. prosince patřil mezi nejvýznamnější pohanské svátky. Den, kdy byla nejdelší noc a nejkratší den, oslavovalo mnoho kultur svými vlastními rituály. Podle některých antropologů měly obřady domorodých obyvatel severního pólu, zejména Koryaků a Kamčadalů, shodnou podobu jako tradice o Štědrém dnu.

V komunitě vysoce postavení šamani se o slunovratu oblékli do kostýmu připomínajícího klobouk muchomůrky červené. Červený šat s velkými bílými tečkami doplněný botami ze sobí kůže. V něm se pak vydali do divočiny houbu sbírat. Muchomůrka nejčastěji rostla pod břízami a borovicemi. Stejně tak jako malé dárečky pod vánočním stromkem se houby barevně vyjímaly a čekaly, až je někdo sebere. Dotyční šťastlivci ji za účelem redukce toxických látek usušili na větvích stromů. Poté je posbírali a šli se o svůj lup podělit s ostatními. Otvorem ve stropě je pak házeli do příbytků členů kmene.

„Santa je moderním protějškem šamana, který konzumoval rostliny a houby měnící mysl, aby mohl komunikovat se světem duchů. Jak příběh pokračuje, až do doby před několika sty lety tito praktikující šamani nebo kněží napojení na starší tradice sbírali muchomůrku červenou, sušili je a pak je dávali jako dárky o zimním slunovratu. Protože sníh obvykle zablokoval dveře, házeli houby šamani otvorem ve zdi podobným komínu,“ konstatuje antropolog John Rush.

Pro soby byla muchomůrka taktéž oblíbenou pochoutkou. Během trávení se jejich tělo dokázalo zbavit toxinů, které jsou pro člověka jedovaté. Z toho důvodu jejich moč konzumovali i domorodci. V moči zůstaly zachovány i halucinogenní látky, které jim navozovali tzv. „tripy“. Poté, co šaman vypil moč, nebo snědl usušenou houbu, navodilo mu to silný pocit radosti a touhu zpívat. Navození tohoto stavu mělo ale i praktický význam. Úkolem šamana bylo spatřit budoucnost kmene, a podle legend se měli dokonce proměnit i ve zvířata a letět směrem k Polárce.

Během svého tripu měl taktéž získat vědění, které by mohl sdělit zbytku kmene. Jakmile jejich halucinogenní stav skončil, setkal se s významnými muži kmene a své poznatky jim sdělil. To, vše nápadně připomíná hned několik motivů ze života Santa Clause. Ten tak jako šamani rád poletoval se soby na obloze a při tom rozdával dárky.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi