Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pomozme udělat 2. Vánoční zázrak: Karolínce (13) se zastavilo srdce, našel ji bráška!

Autor: Ivan D. Hladík, D. Turek - 
6. prosince 2023
05:00

Jsou další rodinou, které by mohl vrátit štěstí Vánoční zázrak Blesku, projekt, do něhož se můžete zapojit i vy. Letošní únor se pro Hanu (43) ze středočeských Velvar změnil v noční můru. Dceři Karolíně (13) se zastavilo srdce, navíc ve chvíli, kdy nebyl nikdo poblíž. Přežila hlavně díky bráškovi Ondrovi (10), ale s následky se pere dál.

„Protože v tu chvíli byla sama, nikdo přesně neví, jak dlouho byl její mozek bez kyslíku, což je pro lékaře důležitá informace,“ řekla Blesku maminka Hana, která je na obě děti sama. Kája po události strávila tři týdny na oddělení ARO pražské nemocnice v Motole. Prognóza? Lékaři sami přesně nevědí... Její stav přirovnali k pacientům po mrtvici, celosvětově jedné z nejčastějších příčin úmrtí.

Začínají znovu

„Dřív měla jedničky, vyznamenání. Teď začínáme od nuly. Aby se spoje, zaniklé poškozením mozku, znovu propojily, musíme je pošťuchovat, zapojovat…“ vysvětluje Hana. „Není to záležitost týdnů, je to bohužel na roky.“ Aby se Káje co nejvíc vrátila řeč, hybnost, tedy i chůze a podobně, navštěvují logopedii, ergoterapie, hyperbarickou komoru, rehabilitace. Na ty, ale také na masáže, pomůcky pro cvičení doma, třeba běžecký pás, bezpečnostní žíněnky a řadu dalšího vybavení, potřebuje rodina finance, moc jich ale nezbývá. Věří, že pomoci může sbírka na stránkách Donio.cz, pořádaná v rámci projektu Vánoční zázrak Blesku.

Video  Vánoční zázrak Blesku: Hana Jandousova - Velvary 
Video se připravuje ...

Není žádná princeznička

Podle maminky Kája byla do února sportovně nadaná, hrála vybíjenou, jezdila na kole i koloběžce. Hrála na flétnu, měla ráda manga - japonské komiksy a grafické romány. Sama je i kreslila a opět kreslí. Jedno z mála, co jí zástava srdce překvapivě nevzala, jsou vzpomínky.

„Pamatuje si úplně všechno, co se do té doby stalo,“ řekla Hana a Kája přikyvuje. Stále nejraději poslouchá Queen, rappera Eminema, rockové skupiny Kiss a Metallica. Ačkoliv domácí mazlíčci mají pohádková jména – pejsek je Falco (Nekonečný příběh) a kocour Šklíba (Alenka v říši divů), Kája prozradila, že není žádná princeznička, která by věřila na pohádky. Co by chtěla zažít? Pořádný rockový koncert! Splnit jí i tohle přání můžete třeba malým příspěvkem také.

Bráška hrdina

„Ondra se zachoval jako chlap, i v tak mladém věku. S tím se člověk rodí,“ pochválil Jan Hanko, který točí videa na sociální sítě i mezi policisty a vojáky, to, jak se v nebezpečné situaci zachoval Kájin bratr. Když ji našel v bezvědomí, nepanikařil. Doběhl pro maminku, a zatímco ta se věnovala Káje, on komunikoval se záchrankou.

„Nezazmatkoval, a tím zachránil Karolíně život,“ dojatě vypráví Hanka. „Učili jsme se ve škole, jak se zachovat, a viděl jsem to i na YouTube,“ řekl Blesku. „Stejně tak už před čtyřmi lety, jako šestiletý, když měla Kája epileptický záchvat, asistoval u pomoci podle toho, co mu říkali záchranáři po telefonu,“ dodala maminka. V celém příběhu se tak stal hrdinou.

Bez tatínka

Maminka Hana je na všechno sama, tatínek Káji se nezapojuje. „My jsme se před čtyřmi lety rozešli, zažádal si o úpravu styku s dětmi, byly svěřené do mé péče, soud mu dal jednu hodinu týdně s nimi. Po měsíci a něco to tatínek ukončil.“ A když se dozvěděl, co se s Karolínkou stalo? „Není nápomocný... Teď v poslední době mi spíš pomohl můj zaměstnavatel na ministerstvu vnitra i spolupracovníci.“

Patroni příběhu

Nejsou tři a nejsou sudičky, stali se patrony tohoto příběhu v projektu Vánoční zázrak Blesku. Zpěvačka Heidi Janků (61) a akční youtuber Jan Hanko (30). Přijeli Káje i jejímu bráškovi a mamince popřát, aby jejich další dny byly plné nových pokroků v léčbě a štěstí, kterého si letos moc neužili. Věří sami na vánoční zázrak a na pohádky?

„Já věřím na zázraky, které se mohou stát kdykoli, nejen o Vánocích,“ řekl Honza. „Určitě na dobré konce, protože v pohádkách jsou vždycky konce dobré,“ odpověděla Heidi a dodala, proč se rozhodli podpořit sbírku. „Může se to stát komukoli z nás a tu pomoc budeme potřebovat taky. Tenhle příběh je opravdu silný, už jen proto, že maminka je na všechno sama.“

Vybíráme na rehabilitace za 150 tisíc!

Vybrané peníze Karolínka využije na roční cvičební plán a masáže. „Chtěli bychom využít sbírku na rehabilitace, hipoterapie, cvičení s fyzioterapeutem,“ přeje si maminka. „Kája si zaslouží plnohodnotný život a přeju to i paní Hance, protože ta teď nedělá nic jiného, než že se stará o svoji dceru, nemůže ani moc chodit do práce. A ty peníze opravdu chybí. Pomáhat jim má smysl,“ doplňuje Heidi.

Můžete přispět i Vy?

Pokud vás tento příběh zaujal, přispějte a společně uděláme malý zázrak. Jak? Blesk spolu s Doniem (což je sbírková platforma pro všechny, kteří chtějí změnit svůj nebo něčí životní příběh) pro Karolínu a ostatní z projektu Vánoční zázrak vytvořil sbírku. Příběhy a návod, jak přispět, najdete konkrétně na: 

donio.cz/zazrakblesku

 

jikopec ( 7. prosince 2023 14:11 )

Co dělala celých 32 let,aby se měli lidé dobře?Všechno je na Ukrajině v kelu,­zdra­votnic­tvi,pr­ůmysl
.Proč to máme my obyčejní lidé platit?

Martin Samec ( 6. prosince 2023 18:01 )

To je hrozně přeju hodně štěstí

Běžný Uživatel ( 6. prosince 2023 14:38 )

Co hulíš?

mrkevmrkev ( 6. prosince 2023 14:00 )

Také by úplně stačila jedna zdravotní pojišťovna. Stejně všechny poskytují podobné služby a benefity.

UFO1 ( 6. prosince 2023 12:40 )

Při tomto postupu tzv.celebrit se za chvíli budou dělat sbirky na operace žlučníku apod.,tyto věci má platit stát, výběrčí dani a odvodů, nač tyto odvody jinak jdou? Stát není firma!

Zobrazit celou diskusi