Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Politici se zapojili do potravinové sbírky: Babiš vyrazil s Vivien, Richterová a Výborný sami

Aktualizováno -
12. listopadu 2023
15:39
Autor: ver, ČTK - 
11. listopadu 2023
14:50

V sobotní podzimní sbírce potravin v Česku lidé v obchodech darovali 624 tun zboží, z toho 562 tun potravin a 62 tun základní drogerie a hygienických potřeb. Je to dosud nejvíc v této akci. Sbírka přitom pokračuje v e-shopech až do 21. listopadu. Do sbírky se zapojila i řada českých politiků a se svými příspěvky se pochlubili na sociálních sítích. Mezi těmi, kteří darovali produkty, jež popotují k osamělým seniorům, rodičům samoživitelům, pěstounským rodinám, dětem z dětských domovů, handicapovaným či lidem bez domova, jsou například místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti) a Věra Kolářová (STAN), ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) nebo šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš. 

Letos se do sbírky zapojí přes 2000 prodejen v celé republice, loni jich bylo 1470. Lidé mohou část svého nákupu odevzdat dobrovolníkům v zelených zástěrách ve všech obchodních řetězcích nebo v síti drogerií Rossmann, dm drogerie markt a Teta. Akce se zúčastní také internetové supermarkety Rohlík a Košík a e-shopy řetězců Tesco a Billa, které připravily elektronické vouchery či různé balíčky pomoci. Online je možné přispět od 7. do 21. listopadu.

Počet potřebných v poslední době výrazně přibývá a poptávka po potravinové pomoci roste. Toho si jsou vědomi i čeští politici, kteří do sbírky hojně přispívají a fotografie se svými dary pak sdílejí na sociálních sítích. 

„Sbírka potravin je pro mě dnem solidarity. Každý z nás může pomoci. Počet lidí ohrožených chudobou u nás neustále roste a týká se přibližně milionu občanů. I málo udělá velkou radost lidem, kteří se ocitli v nesnázích,“ napsala místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová (Piráti). „Celá věc ekonomicky dává smysl a přitom má výraznou přidanou hodnotu. Nic se nemusí vyhodit a nevzniknou tak zbytečně další tuny odpadu. Namísto likvidace – konzumace. A to se vyplatí!“ dodala. 

Ke přispění do sbírky vyzval i předseda opozičního hnutí ANO Andrej Bibiš, který na nákupy vyrazil společně se svou dcerou Vivien. „Dnes probíhá po celé zemi sbírka potravin. Děkuji všem, kdo se do sbírky zapojíte,“ napsal bývalý premiér.

O své účasti na akci informoval i Babišův stranický kolega a šéf ANO pro Prahu Ondřej Prokop

Do iniciativy se zapojila mimo jiné místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová (STAN), která připomněla, že do sbírky je možné přispět i online.

Svými dary se na sociální síti X pochlubil i její stranický kolega a senátor Zdeněk Hraba. „Já se opět s radostí jako každý rok zúčastnil této již tradiční akce, která se stala symbolem solidarity a pomoci těm, kteří pomoc - z jakéhokoliv důvodu - potřebují,“ napsal. „Solidarita je totiž základem fungující společnosti,“ dodal Hraba. 

O sbírce informoval a své dary poslal i ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). „Pokud můžete a chcete podpořit lidi v nouzi, máte šanci dnes až do 18 hodin na více jak dvou tisících místech nebo online do 21.11.,“ napsal.

O zapojení se do sbírky informoval na svém účtu na sociální síti X i lidovecký poslanec a náměstek hejtmana Moravskoslezkého kraje Jiří Navrátil

Co darovat?

V kamenných obchodech mohou lidé koupit a pak darovat základní trvanlivé potraviny, jako je mouka, cukr, těstoviny, rýže, luštěniny, olej, trvanlivé mléko, přesnídávky pro děti, masové i jiné konzervy, instantní polévky. Z drogistických výrobků je zájem o sprchové gely, šampony a mýdla, dětské pleny, vložky, toaletní papír, kartáčky na zuby či zubní pasty.

Letos se koná desátý ročník sbírky, od roku 2019 ji organizátoři vyhlašují dvakrát ročně, na jaře a na podzim. V pravidelných sbírkách se vybírají hlavně trvanlivé potraviny, které banky distribuují s pomocí neziskových organizací. Potravinové banky loni podpořily 300 tisíc potřebných. Lidí v nouzi je v ČR ale výrazně více, než potravinové banky dokázaly podpořit. V zemi je podle nich okolo milionu lidí na hranici chudoby.

Potravinové banky mají v Česku 15 poboček a jedno logistické centrum. Jarní a podzimní kola sbírky představují zhruba deset procent zboží, které ročně získají. Kromě toho do jejich skladů míří denně svozy potravin z obchodních řetězců. Od roku 2018 mají obchody nad 400 metrů čtverečních ze zákona povinnost darovat potraviny, které jsou poškozené, ale stále bezpečné. Od letošního července mohou charitám darovat zbylé jídlo i restaurace.

Ve sbírkách se doposud vybralo 4659 tun potravin, tedy asi 9,32 milionu porcí jídla, a 595 tun základních hygienických potřeb. Provoz potravinových bank finančně podporuje ministerstvo zemědělství. Letos získaly zhruba 100 milionů korun, příští rok by to mělo být 95 milionů korun.

Video  Babiš v Hráčích: „Jsem trochu na hlavu“ a proč zatím nepředá své impérium dětem?  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

RASPUTIN ( 13. listopadu 2023 06:36 )

Trapné chování. Jednak narůstající chudoba části obyvatel je, stejně jako prudký pokles morálky společnosti, průvodním jevem demokracie, a jednak by se měli politici snažit, aby žádné sbírky nebylo třeba.

safinka59 ( 13. listopadu 2023 05:30 )

Při Vaší prudké inteligenci určitě znáte odpověď na otázku: když Babišove firmy pokrývají na celém trhu v Česku pouze 12% produkce, kdo jsou ti zbylí ? Když neznámý zemědělec řekne, že pouze kapičkou v moři celkové plochy, kde se pěstuje Babišova řepka ...kdo jsou zbylí zemědělci z 82%...?

safinka59 ( 13. listopadu 2023 05:21 )

Chleba za 70 Kč s bonusem pesticidů v mouce z Ukrajiny, párky za 180 Kč z Macra na farmářských trzích a kuře z Ukrajiny a bonusem salmonely za 80 Kč / kg...
volte slepenec kmotrů, zrádců a lhářů Pjotra Fialoviče ?
Pokud nenastal restart Česka, zviditelnil se ve světě RETARD z Česka 🤣🤣🤣

Klarka Klarka ( 13. listopadu 2023 02:45 )

Velmi zajímavé! Máte pravdu. Také jsem si lámala hlavu, kdo platí ta rozesmátá děvčata ve slušivých zástěrkách, kdo platí létáky (grafické návrhy, tisk, distribuci). Samozřejmě výrobu zástěr (dovoz Čína, nebo Bangladéš). Vybrané potraviny jsou uskladněny ve skladu marketu a tam se o ně musí starat skladník, bez nároku na odměnu, protože je to pro dobrou věc.
I na této sbírce profitují obchodní řetězce, reklamní agentury (výroba spotu, cena speakera) zařazení do bloku instore rádia.
Frekvence spotů,až si lidé nadšeně budou nakupovat se slzou oku.
Pak na netu nadávají na chování řetězců a odvody peněz ČR.
Kolik toho věnuje zdarma řetězec?
To samé Kup cihlu pro Afriku etc.

UFO1 ( 12. listopadu 2023 22:41 )

Lidé mají rádi své žaludky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa