Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Fialova africká jízda: V Ghaně jednal o obraně. A čeká ho poslední zastávka v Pobřeží slonoviny

Autor: ČTK - 
9. listopadu 2023
14:37

Premiér Petr Fiala se dnes v Akkře sešel s ghanským viceprezidentem Mahamuduem Bawumiou a dohodli se na pokračování obranné spolupráce mezi oběma zeměmi. Připomněl, že Praha do země dodá letadla L-39NG a také české palné zbraně. Jako nová perspektivní odvětví vnímá předseda české vlády důlní a energetický průmysl. Fiala dnes také svým projevem zahájil ghansko-české obchodní fórum. Ghanu označil za jednoho z klíčových obchodních partnerů Česka v subsaharské Africe, uvedl ale zároveň, že nastal čas posunout ekonomické vztahy s touto zemí na novou úroveň.

Český premiér vyzdvihl, že Ghana hraje důležitou roli při stabilizaci celého regionu. „Česká republika dodává vojenské vybavení do Ghany a cvičí piloty. Pomáháme při modernizaci vašich ozbrojených složek. Tímto způsobem přispíváme k větší bezpečnosti vašich občanů,“ řekl Fiala na setkání s viceprezidentem Bawumiou. „Nyní máme dva nové projekty: dodávku šesti letounů L-39NG a pušek české výroby,“ dodal.

Fiala Ghanu rovněž ocenil jako zemi, která se rozhodla pro ekonomické reformy, což přináší nové možnosti. „Česká republika například staví v Ghaně mosty či nemocnice,“ upozornil český premiér. Při schůzce s viceprezidentem navrhl i jednání o nové dohodě o letecké dopravě.

V Ghaně také působí čeští lékaři v rámci mise MEDEVAC. Návštěvu nemocnice a setkání s členy MEDEVAC, kteří do Ghany jezdí provádět komplikovanější zákroky i školit své ghanské kolegy, má český premiér dnes také na programu.

Na dnešním obchodním fóru v Akkře bylo zastoupeno bezmála 20 firem z ČR, zejména z obranného či zdravotnického průmyslu, a přes 50 firem se registrovalo na ghanské straně. Fiala Česko představil jako spolehlivou, otevřenou zemi s dlouhou tradicí kvalitní výroby, která má rozvinutý automobilový či obranný průmysl. Uvedl, že mezi další úspěšná odvětví v Česku patří strojírenství, informační technologie, vyspělá elektronika nebo chemický a farmaceutický průmysl.

Prezident ghanského Svazu průmyslu Humphrey Ayim-Darke uvedl, že bilaterální obchodní vztahy ČR a Ghany sahají do 60. let 20 století a že ČR přispěla k socioekonomickému rozvoji země. Prostor pro investice v Ghaně spatřuje například v dodávkách zemědělské techniky či do nových technologií.

Africká země s přibližně 32 miliony obyvatel patří mezi pětici nejdůležitějších českých obchodních partnerů v regionu. Loni tam české firmy vyvezly podle serveru businessinfo.cz zboží za více než půl miliardy korun, především konstrukcí a jejich částí a dalších výrobků z kovu, výpočetní techniky, ale také kočárky, hračky nebo lékařské a veterinární přístroje. Opačným směrem putovalo ovoce, kaučuk, kakao, ale i ryby či dřevo.

Fiala do Akkry, která je jeho předposlední zastávkou na týdenní cestě po subsaharské Africe, přiletěl ve středu z Keni. Večer premiér odletí do Pobřeží slonoviny.

Video  Fiala v Německu: Podivoval se nad cenami potravin  - FB Petr Fiala
Video se připravuje ...

janča Novotná ( 10. listopadu 2023 21:44 )

Tak v tom případě ok .

janča Novotná ( 10. listopadu 2023 21:42 )

Předpokládáte bohužel správně.

janča Novotná ( 10. listopadu 2023 21:41 )

Možná nerozuměli, tak se jen usmívali a kývali hlavou...

UFO1 ( 10. listopadu 2023 09:29 )

Bylo by lepší,kdyby už nikam nejezdil, po Nutella je jasné,jak ti v cizině musí vypadat....

Jirik-ta ( 10. listopadu 2023 07:33 )

V Rusku je Nutella levnější než v Česku. Vyhlásí Fiala spojencům sankce, aby i Češi měli levnější dovážené západní potraviny jako Rusové
10. LISTOPADU 2023

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa