Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pořad Blesku Hráči: Hostem bude pravá ruka Fialy. Kde přišla k přezdívce „modrá tsunami“?

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, ver - 
21. října 2023
05:00

V pondělí vyjdou další Hráči. Do studia tentokrát usedla vedoucí Úřadu vlády a tedy pravá ruka premiéra Petra Fialy (59, ODS), bývalá mluvčí ODS Jana Kotalíková (38). Kde přišla ke své přezdívce a proč vstoupila do politiky sotva byla plnoletá?

Studovala dvojjazyčné česko-francouzské gymnázium, hrála na housle a basketball. Přesto jí to táhlo k politice. A to natolik, že do ODS vstoupila už ve svých 18 letech. „Kdyby to šlo, tak si myslím, že bychom tam já i moje sestra vstoupily dřív,“ zavzpomínala na své dospívání Kotalíková s tím, že politicky angažovaná je právě i její sestra. Ta dnes zastává vysokou funkci v Českých drahách.

Ve straně se postupně angažovala a získávala různé pozice, až se najednou z Tábora stěhovala do Prahy jako asistentka ředitele kanceláře primátora, kterého tehdy dělal Pavel Bém. Když se stal Petr Fiala předsedou ODS, představili mu Kotalíkovou, tehdy ještě jako Havelkovou coby kandidátku na mluvčí strany.

Video  Hráči díl 10.: Kdo je Jana Kotalíková  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

„Neměla jsem zkušenost s médii, s novináři, měla jsem malou zkušenost z komunikace s novináři Magistrátu hlavního města Prahy, na druhou stranu jsem i sama sobě věřila, že mám dobré organizační schopnosti, že mám komunikační schopnosti, naučila jsem se toho hodně v rámci protokolu, a tak vlastně ta nabídka, když přišla, tak jsem vlastně byla ráda a přijala jsem ji,“ zavzpomínala Kotalíková na své začátky mluvčí ODS.

Modrá tsunami

Po mateřské pak pomohla ve straně s volbami a po nich si ji současný premiér vybral jako vedoucí Úřadu vlády. Mnozí o ní mluví jako o modré tsunami. Proč? To sama prý netuší. „Myslím, že bych mohla mít horší přezdívku, ta modrá tsunami mi nepřipadá tak hrozné,“ řekla Kotalíková při rozhovoru pro další díl pořadu Hráči.

Se svým šéfem, tedy premiérem Petrem Fialou se sice znají zhruba 10 let, leccos o něm dokáže podle svých slov vycítit už jen z pohledu, vztah prý spolu ale udržují čistě profesionální a nenechali ho přerůst do přátelské roviny.

„Nenavštěvujeme se, nejsme rodinnými přáteli, to ne. Umíme si spolu, popovídat v kavárně u vína, samozřejmě znám jeho paní, ale že bych nazvala blízkost jako ve smyslu nějaké rodinné blízkosti nebo přátelské, to ne,“ přiblížila svou blízkost k předsedovi vlády.

Video  Upoutávka Hráči: Jana Kotalíková  - Vera Renovica
Video se připravuje ...

Další díl pořadu Hráči bude dostupný už v pondělí ráno. A to jak na webu blesk.cz tak i v podcastových aplikacích. Přepis rozhovoru najdete v pondělí také v tištěném deníku Blesk.

Zobrazit celou diskusi