Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Chlapec (13 měs.) měl rýmu a bolesti v krku: Dostal septický šok a museli mu amputovat obě nohy!

Autor: rc - 
18. října 2023
16:31

Rodiče malého Ryana Linese si mysleli, že jejich syn trpí obyčejnou virózou. Tehdy třináctiměsíční chlapec měl rýmu a bolesti v krku. Nicméně jeho stav se den ode dne horšil a batole nakonec utrpělo septický šok! Lékaři mu diagnostikovali infekci streptokokem skupiny A. Chlapci museli amputovat obě nohy a několik prstů na rukách.

V prosinci minulého roku, měsíc po jeho ročních narozeninách, dostal Ryan rýmu. K rýmě se později přidaly bolesti v krku. Rodiče Jess a Sam si mysleli, že je to obyčejné nachlazení. Malému rodákovi z australského města Broken Hill však bylo den ode dne hůř a hůř. „Odpoledne měl mírné teploty,“ uvedla Jess pro britský deník The Sun s tím, že nebyl sám sebou. Ačkoliv už několik měsíců chodil, nedokázal se postavit na nohy.

Ryana raději proto vzali do nemocnice, kde jim však sdělili, že mu rostou jen zoubky, má virózu a propustili ho domů. Ovšem Ryanův stav se nelepšil, ba naopak. Rodiče ho znovu vzali do nemocnice a požadovali další vyšetření. Nakonec byl převezen letecky do nemocnice v Adelaide.

„Letěli jsme do nemocnice do nejbližšího velkého města, jelikož se náš malý chlapec rychle horšil,“ popsala Jess otřesné chvíle. Ryan utrpěl zástavu srdce a trvalo deset minut, než ho oživili. Ryan se nakazil infekcí streptokoky skupiny A, v důsledku čehož utrpěl septický šok. To způsobilo trvalé poškození končetin a v nemocnici musel podstoupit několik operací. Lékaři mu amputovali obě dvě nohy a několik prstů.

 

Ryan si nyní zvyká na protézky, na nichž se učí chodit. „Zatím s nimi nechodí, ale snaží se s nimi pohybovat, takže bude jen čas, abychom viděli, kdy to skutečně dokáže a kdy získá zpět svou sílu," řekla.

Video  Pět nejděsivějších epidemií v moderních dějinách lidstva  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi