Další obětí klimatické krize je pivo. Jeho cena by se v budoucnu mohla drasticky zvýšit!
Produkce piva by se se stupňující klimatickou krizí mohla výrazně proměnit. Podle nového výzkumu českých vědců bude potřeba více chmelu na výrobu piva než doposud. Nesou na tom podíl zejména alfa kyseliny, které mohou za příjemnou nahořklost chmelu. Obsah těchto látek v chmelu se za poslední léta totiž podstatně snížil.
Nová studie naznačuje, že za zlatý mok bychom si v příštích letech mohli pěkně připlatit. Výzkum zkoumal chmelová pole ve třech zemích, kde se hojně pěstuje. V Německu, České republice a na Slovinsku.
Vytrácí se hořkost
V rozmezí let 1971-2018 vědci sbírali data přímo v terénu chmelových polí. Podle jejich měření se zrání chmele výrazně proměnilo. Momentálně totiž dozrává o 20 dní dříve než v minulosti, což má za následek i deformaci chuti. Z chmele se vytrácí alfa kyseliny a tím pádem se typická nahořklost alkoholického nápoje vytrácí.
„To znamená zvýšené náklady na produkci piva. Chuť to neovlivní, ale cenu ano,“ uvedl na serveru Daily Mail vědec Dr. Ing. Martin Možný, který se na výzkumu podílel.
Z dat také vyplývá, že úrodnost klesne zejména v jižních oblastech Německa a Slovinska, kde se dopady globální oteplování projevují výrazně už teď. Za poslední dobu se sklizeň snížila o 0,2 tuny/ha za rok a spolu s tím o 0,6 procent poklesl i podíl alfa kyselin.
Předběžné výpočty zatím predikují, že zmizí zhruba 18 procent ze současných chmelových polí. Obsah alfa kyselin se smrští o 31 procent.
Zpráva o tom, že klimatická krize může zvýšit cenu piva, byla velkou ránou pro mého manžela. Je velkým milovníkem piva. Proto si nedávno koupil výčepní zařízení na internetových stránkách https://obchod.svet-piva.cz/, aby si mohl načepovat pivo pokaždé, když na něj dostane chuť. Teď jsou u nás jeho kamarádi častěji než dříve, aby si dali čerstvé pivo.