Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zdražování v českých restauracích: Nejvíc nahoru jdou polévky. Pivo čeká dramatický šok

Autor: Markéta Mikešová, lig - 
15. září 2023
05:00

Od roku 2019 šly ceny v českém gastronomickém segmentu nahoru o 36 procent. Meziročně ceny v srpnu vzrostly o 8 procent. Vyplývá to z dat společnosti Dotykačka, která provozuje pokladní systémy. Nejvíce zdražily polévky a burgery, o více než třetinu si lidé za čtyři roky připlatili za pivo. Jeho cena navíc poroste dál kvůli změnám v DPH.

Dotykačka sestavuje tzv. gastroindex, jenž sleduje pohyb cen 50 různých jídel a nápojů, které se běžně prodávají v českých provozovnách. Poslední jeho data pocházejí z konce letošního srpna. Byla porovnávána jak s loňským rokem, tak rokem 2019 (roky 2020 a 2021 nejsou pro analýzu optimální, protože panovala pandemie covidu).

Podle gastroindexu od roku 2019 nejvíce zdražily v českých restauracích polévky, a to o 51 procent. Průměrně nyní stojí 54 korun. Dále výrazně zdražovaly burgery, jejichž cena vyrostla o 45 procent a průměrně nyní stojí 201 korun.

Mezi další sledovaná jídla patří steaky – zdražily o 30 procent a průměrně nyní stojí 228 korun a pizzy zdražily o 29 procent na průměrnou cenu 178 korun. Ani guláše růstu cen nebyly ušetřeny, zdražily od roku 2019 o 42 procent a Češi si je v restauracích dají průměrně za 169 korun.

Pivo za 49 korun? Brzy minulost... 

V rámci nápojů o 26 procent zdražila minerální voda (průměrná cena 36 korun), o 41 procent zdražila káva (průměrná cena 52 korun), vodka zdražila o 39 procent (průměrná cena 52 korun) a šumivé víno zdražilo o 13 procent (průměrná cena 278 korun). U šumivého vína podle Vladimíra Sirotka, ředitele rozvoje produktů a služeb společnosti Dotykačka nenastal tak velký nárůst proto, že se mezi Čechy stává stále oblíbenějším, a tak restaurace začínají nabízet i levnější varianty k italskému proseccu a francouzskému šampaňskému.

Pivo od roku 2019 zdražilo o 35 procent a průměrně za něj nyní Češi v restauracích dají 49 korun. Zrovna pivo je ale položka, u které je prakticky jisté, že bude zdražovat dál – od příštího roku se má v rámci vládního ozdravného balíčku přesunout (čepované) z desetiprocentní sazby do základní sazby 21 procent.

Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků odhaduje, že v souvislosti s těmito změnami DPH nastane na konci roku „big bang“. Podle něj bude zajímavé sledovat, jak restaurace ke zdražování přistoupí. „Protože cenový šok, zejména u piva na leden, bude dramatický,“ podotkl.

Tragický závěr srpna

Léto bývá tradičně pro restaurace období, kdy vydělávají nejvíce. Letošní letní měsíce se ale nepovedly tak, jak si představovaly. Prázdninové tržby zaostaly za loňskými čísly o 2 procenta. Jelikož se meziročně zdražilo o 8 procent, výdělky měly být o větší, avšak nejsou. Reálně naopak restaurace zažily propad o 10 procent. „To je znepokojivé. I při tom zdražování, které jsme v tom trhu viděli, jsme nebyli schopní to kompenzovat,“ hodnotí Kastner.

„Srpen skončil pod červencovými daty, zatímco když se podívám na poslední předcovidový rok, tak je vidět, že srpen naopak byl nejsilnějším měsícem v průběhu celosezonního fungování gastronomie,“ popsal Sirotek, podle kterého ještě do poloviny měsíce čísla vypadala nadějně. „Ale závěr? Ten bych řekl, že byl skoro až tragický,“ nechápe.

Tržby padaly v celém Česku kromě Prahy, Jihomoravského a Olomouckého kraje. Výrazný propad byl na horách – Karlovarský kraj (Krušné hory) šel dolů o 8 procent, Liberecký kraj (Krkonoše) o 7 procent a Královéhradecký kraj (Krkonoše) o 8 procent.

Dokonce ani Praha neměla v létě zásadní růst tržeb. „Hlavní město si zpravidla žije svým vlastním životem, a i když se jinde nedaří, tamější gastro podniky praskají ve švech. Letos to však bylo jiné. Už v květnu a červnu se metropole srovnala se zbytkem republiky a klesla pod loňské hodnoty. Do plusových čísel ji nakonec vytáhl až prázdninový nájezd zahraničních turistů,“ říká ředitel Dotykačky Petr Menclík.

Češi se nadchli pro kavárny a bistra

Částečně za to může změna chování zákazníků. Češi výraznou mírou omezili chození do nočních klubů a barů, méně chodili i do restaurací, vyplývá z dat Dotykačky. Oproti tomu častěji chodili do kaváren a do bister. Do těchto provozoven se částečně přesunula konzumace alkoholu, kdy začalo být standardem, že si zákazníci dají skleničku odpoledne a vpodvečer.

krapotkin ( 16. září 2023 03:57 )

Můžeš si taky uvařit kuřecí kůžičky podle toho bambuly v televizi. Dobrou chuť.

krapotkin ( 16. září 2023 03:56 )

Nevím, jak u vás, ale u nás si jezdí hospodský 3x za rok na 14 dn na dovolenou do Karibiku a nemá důvod jezdit jen 2x a pořád brečí, že musí zdražovat, protože zdražuje vše.

Uživatel_5505265 ( 15. září 2023 22:00 )

Jó, co jste si blbečkové odcinkali klíčema a pak zvolili, to máte. Nevím, proč zde pláčete nad cenou chlastu a nechutných hospodských pomejí, které drží pohromadě jen spousta koření. Já osobně vám to ze srdce přeji. Tak ledvinám, játrům a vaší peněžence zdar.

Uživatel_5674695 ( 15. září 2023 20:37 )

Souhlas.

Heil Fiala ( 15. září 2023 20:12 )

Upocený žvanil Fiala už tuší brzo svůj konec. Výsledky jsou opravdu tristní. Nejvyšší inflace, nejdražší energie i potraviny a mizivá podpora obyvatel. Tohle je na demisi a včera bylo pozdě.

Zobrazit celou diskusi