Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Poplatky za prázdný talíř, tisíce za půjčení slunečníku. „Šílené účtenky“ děsí Italy i turisty

Autor: mav - 
24. srpna 2023
05:00

Turistický ráj? Spíš Danteho očistec. Dvě eura za prázdný talíř či za ohřátí sunaru, 30 eur za běžný šálek kávy a vodu, 150 € za půjčení slunečníku na jediný den. „Šílené účtenky“ se v Itálii staly zavedeným pojmem a přemrštěné ceny, stejně jako další nápady, za co si nechat platit, štvou zahraniční návštěvníky a domácí turisty odvádějí do jiných zemí.

„Musím přiznat, že mě uchvátila úžasná atmosféra, skvělé víno, fantastické kulinářské znalosti, které zde najdete, a samozřejmě krása mé ženy,“ napsal v hodnocení na turistickém portálu TripAdvisor Joshua Birch. „Až na konci jídla jsem si uvědomil, že mi účtují rozkrojení sendviče na polovinu, abych se o něj mohl podělit s výše zmíněnou krásnou manželkou. To bylo přinejmenším zklamání a zanechalo mi to poněkud kyselou pachuť v ústech, přestože jsem si předtím pochutnával.“

Nepříjemně překvapen dvoueurovou (48 Kč) přirážkou tam nebyl sám. „Toast se podává již rozříznutý na dvě poloviny. Byli jsme dva a požádali jsme o rozdělení – a musíme platit? Neuvěřitelné, ale je to pravda,“ postěžoval si tamtéž Vice Flavio už v červnu.

Majitel podniku se v italských médiích ohradil: „Pokud mě zákazník požádá, abych udělal dvě porce toastu, musím použít dva talíře, dva ubrousky a jít ke stolu se dvěma plnýma rukama. Je pravda, že zákazník má vždycky pravdu, ale stejně tak je pravda, že dodatečné požadavky něco stojí.“

Totéž si účtoval podnik v ligurském Finalborgu. „Talíř těstovin trofie s pestem za 18 eur, matka žádá o talířek, aby její tříletá dcera, která už dojedla, mohla také ochutnat. Na účet připíšou dvě eura za talíř,“ upozornila na twitteru (X) bloggerka Selvaggia Lucarelliová. Na účtence přitom je třikrát 2,50 € za couvert, který by měl pokrývat ubrus, ubrousky, nádobí apod., někdy i pečivo či vodu. V tomto podniku ne, pitná voda stála rodinku další dvě eura.

A další přirážka kvůli dítěti: Ohřátí sunaru v mikrovlnce. Jiné restaurace se snaží vycházet vstříc, zato jedna v Ostii si rovněž namarkovala dvě eura navíc, píše CNN.

Přirážka za výhled

Jinou kategorií jsou prostě přepálené ceny. Dvě kávy a dvě malé lahve vody: V hotelu Cervo na Smaragdovém pobřeží Sardinie 60 eur (1440 korun)! Tam se majitel hájil, že nejde o žádný podvod, ceny jsou jasně uvedené v menu – a vysoké jsou hlavně kvůli parádnímu výhledu na drahé jachty v marině.

Párek amerických turistů v Římě se ani neodvažuje reportérům CNN prozradit, kolik v centru „Věčného města“ dali za Aperol Spritz. „Přeplácíme za zmrzlinu, za spritz i za hotel, ale věděli jsme to dopředu,“ přiznala místo toho Betsy Cramerová. „Tuhle cestu jsme plánovali už před covidem a pořád o ní snili, byť jsme na internetu četli o vysokých cenách. Prostě musíte číst menu a zeptat se, zda jsou ještě další poplatky. A buď odejdete, nebo to spolknete,“ dodala.

K největším „pálkám“ se řadí i pronájmy slunečníků. Na Jadranu v jihoitalském kraji Apulie vás přes týden sada dvou lehátek se slunečníkem vyjde kolem 50 eur (1200 Kč) za den, o víkendu na dvojnásobek. Ale severněji ceny ještě rostou a za všední den na exkluzivních místech jako Portofino můžete dát i přes 150 eur (3600 Kč), když toužíte po slunečníku v první řadě s výhledem na vodu. Tedy pokud vůbec nějaký najdete, přední řady si nezřídka zaberou místní.

Ovšem drahota odrazuje i je. „Šarm aš-Šajch je levnější, proto tolik Italů jezdí do ciziny,“ popsal pro CNN Paolo Manca z hotelového svazu Federalberghi. Další zase míří do Albánie, kam to trajektem trvá srovnatelnou dobu jako na Siciílii, ale ceny jsou tam výrazně nižší.

Analýza skupiny Confcommercio počítá, že letos stráví v Itálii srpnovou dovolenou jen 14 milionů jejích občanů – o 30 % méně proti rokům před pandemií covidu. „Nadměrné zdražení ze strany hotelů, pronajímatelů lehátek na pláži, restaurací a dalších poskytovatelů služeb pro turisty výrazně mění rozhodování Italů o dovolené,“ řekl deníku La Stampa šéf serveru zaměřeného na práva spotřebitelů Consumerismo Luigi Gabriele. A mnozí (41 %) vůbec v tuto tradiční dobu na prázdniny nepojedou, hlavně z ekonomických důvodů, dodává Confcommercio.

Výpadek do jisté míry doženou zahraniční turisté, jichž má letos dle odhadů dorazit 68 milionů – o tři miliony víc než před rokem 2020. Budou platit o dost víc, než bývali zvyklí, zato se nebudou tolik mačkat. V letech před pandemií covidu-19 bylo obtížné sehnat u moře přenocování na poslední chvíli, letos však řada známých letovisek na pobřeží Jadranského i Tyrhénského moře hlásí dokonce menší obsazenost než v loňském roce. Při těch cenách není divu.

Video  Na co si dát pozor během dovolené v Itálii  - Videohub
Video se připravuje ...

krapotkin ( 25. srpna 2023 16:09 )

Ale bylo by líp bez Fialovců.

Miloš Valášek ( 25. srpna 2023 15:32 )

Nevím kde jste ty ceny vzali,před týdnem v Kalábrii byli ceny lepší než v Česku. Káva jedno až dvě EU, večeře pro tři kolem 30e,balená voda necelé e. pivo na pláži jedná a půl e.pujčení plážový servis pět e. Tak to ty nevím kde jste ty ceny vzali.

fetus ( 25. srpna 2023 05:42 )

Pokud banky donedávna strhávali poplatek za každý prd pak nechápu proč se někdo diví tomuto. Proč by někdo v době kdy nikdo neudělá nic zadarmo měl být jiný. Proč platím dálniční známku, když podle vlády nemalá daň z benzínu jde na opravy a výstavbu silnic. proč mě z platu strhnou daň, ale pak stejně cokoliv koupím je opět daněno??

krapotkin ( 24. srpna 2023 17:03 )

To záleží na tom, kolik miliard hodlá ještě Fialova tlupa utopit v černé díře mafiánů na východě.

krapotkin ( 24. srpna 2023 17:00 )

To je jako v Česku.

Zobrazit celou diskusi