Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Italům dochází trpělivost s polonahými turisty: Nově tučná pokuta za plavky i žabky!

Autor: pma, lig - 
30. června 2023
05:00

Do prosluněné Itálie vyrazilo loni přes půl milionu Čechů. Některé láká dovolená u pobřeží, jiní zase preferují návštěvy měst s malebnými uličkami. Všichni přijíždějící turisté by si ale na svých toulkách měli dávat velký pozor, jak jsou přitom oblečeni. V Sorrentu či Benátkách platí například přísný zákaz nošení plavek a na ostrově Lipari si nesmíte obout žabky. Nevhodně oděným cizincům hrozí několikatisícové pokuty.

Venkovní teploty se zvyšují a mnoho lidí hlavně na dovolených shazují svršky a chodí velmi na lehko. Někteří třeba jen v plavkách či „nahoře bez“. Jak ale upozorňuje Forbes, to by se turistům v některých oblastech mohlo pěkně prodražit.

Za žabky pokuta 12 tisíc

Řeč je zejména o italských městech, jako jsou Benátky nebo Sorrento. V těch vám za nevhodný oděv hrozí pokuta v přepočtu až 12 tisíc korun. „Toto chování může být zdrojem nepohodlí jak pro obyvatele Sorrenta, tak návštěvníky. Chceme takto ochránit a vylepšit kvalitu života ve městě,“ řekl před časem starosta Sorrenta Massimo Coppola.

Poněkud razantnější jsou úřady na ostrově Lipari. Tam návštěvníci nesmí nosit ani oblíbené „žabky“. Za jejich obutí turisté zaplatí pokutu ve stejné výši.

Restrikce v podobě oblékání musí podle webu Hnevnik.hr lidé v Itálii dodržovat i v náboženských prostorách. V římském Pantheonu, vatikánské bazilice svatého Petra nebo ve florentské katedrále Panny Marie Květné nesmí turisté mít odhalená ramena, kolena a ženy by se měly obloukem vyhnout oblečení odhalující dekolt. 

Podobně proti turistům bojuje i Chorvatsko

Podobné restrikce se ale netýkají jen Itálie. I v Čechy oblíbeném Chorvatsku si turisté musí dávat pozor, co kde nosí a dělají. Ve Splitu je pokutováno například koupání ve fontánách, prolézání po historických památkách, pití alkoholu mimo restaurace nebo močení na veřejnosti.

V Dubrovníku, Hvaru či již zmiňovaném Splitu je zakázáno nosit v ulicích města jen plavky. Ti, kteří nařízení poruší, čeká pokuta ve výši bezmála 15 tisíc korun.

Video  Turecko versus Chorvatsko: Expert řekl, co vyjde levněji. Dovolenkový ráj Čechů zdražil  - Andrea Ulagová
Video se připravuje ...

fesak2 ( 2. července 2023 11:30 )

přesně tak, pozoruji poslední dobou jak lidé enormně tloustnou, nedá se na to koukat, jen žerou a žerou. Takže jsem pro ty záclony, které trošku zacloní ten tlustý hnus

fesak2 ( 2. července 2023 11:30 )

přesně tak, pozoruji poslední dobou jak lidé enormně tloustnou, nedá se na to koukat, jen žerou a žerou. Takže jsem pro ty záclony, které trošku zacloní ten tlustý hnus

tarrica ( 30. června 2023 16:39 )

Naprostý souhlas

soorry ( 30. června 2023 14:19 )

tak pod kolena......

soorry ( 30. června 2023 14:18 )

Žabky a crosy po výletě ne, vždy jakoukoli pevnou obuv, sandály, tenisky, kvůli úrazu, v tom mají pravdu. to samé oblečení, slušné a nevyzývavé. lidé, co tam bydlí, nebo prodávají se mají dívat na lidi oblečené-neoblečené, za 2 měsíce se to zhnusí. Tílka, šortky si nechte na sport nebo doma na zahradu. Do města určitě ne. Jsou lidi, kteří jedou na dovolenou pouze v crosách, chodí v tom celé dny, vždyť to není ani zdravé.

Zobrazit celou diskusi