Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Obranná smlouva ve Sněmovně prošla prvním čtením: Jednání provázely dlouhé obstrukce

Aktualizováno -
28. června 2023
16:53
Autor: ČTK, vja - 
27. června 2023
19:01

Ve Sněmovně prošla prvním čtením obranná smlouva mezi USA a Českou republikou (DCA). Nyní dohoda zamíří do patřičných výborů, finálně schválit by se pak mohla již v červenci. Pro shození smlouvy ze stolu nakonec bylo pouze 16 poslanců - 13 z SPD a 3 z ANO.

Až po téměř devíti hodinách od začátku jednání schválila v úterý Sněmovna program schůze, jejímž prvním bodem byla právě česko-americká smlouva o obranné spolupráci. Její projednání oddalovali obstrukčními vystoupeními k programu poslanci opozičního hnutí SPD, kteří neúspěšně požadovali hlavně přednostní projednání vlastních předloh. Úpravy programu navrhovali zástupci opozičního hnutí ANO, ale Sněmovna ani jejich požadavky nevyslyšela. Už odpoledne hlasy koalice rozhodla o tom, že bude moci jednat nejen do standardních 19:00, ale i přes noc na středu. Nakonec poslanci na návrh koalice po půlnoci přerušili jednání. Následně pokračovali ve středu od 15:00. Pár minut po půl páté však bylo jisto - smlouva prošla prvním čtením.

Předseda ANO Andrej Babiš ve svém skoro hodinovém vystoupení zdůvodňoval zejména svůj návrh, aby se poslanci přednostně zabývali návrhem reformy migračních pravidel Evropské unie, jak se na něm dohodli ministři vnitra členských států. „Je to pozvání nelegálních migrantů do Evropy,“ prohlásil. Předseda vlády Petr Fiala (ODS) by měl podle Babiše odvolat na nadcházející Evropské radě český souhlas. „Pan premiér musí být agresivní, musí bojovat za naše zájmy,“ uvedl někdejší premiér Babiš.

Samotnou smlouvu o obranné spolupráci označil předseda ANO za triviální. „Žádné základny, žádní vojáci tady nebudou,“ řekl v reakci na předchozí vystoupení lídra SPD Tomia Okamury, jenž obsadil řečniště zatím asi na 3,5 hodiny. Okamura se ve svém projevu netajil tím, že je jeho úmyslem zabránit schválení česko-americké smlouvy, která je v dolní komoře před prvním čtením. Okamura tvrdí, že Fialova vláda chce prosadit smlouvu o americké vojenské přítomnosti v Česku, a hnutí SPD cizí základny a vojáky na českém území nechce. Předseda SPD pak navrhl zamítnutí česko-americké smlouvy o obranné spolupráci už v nynějším prvním čtení. 

Přednostní projednání navrhovaných změn v migračních pravidlech chtěl vedle Babiše také předseda poslanců SPD Radim Fiala. „Jestli bude SPD jednou ve vládě, tak jednou z prvních věcí, kterou tato vláda udělá, bude odstoupení od migračního paktu,“ uvedl. Fiala v téměř hodinovém vystoupení navrhoval prodebatovat i ceny energií, za jejich výší vidí zejména zelenou unijní politiku.

Schillerová vládě vytkla to, že podle ní rezignovala na komunikaci vůči lidem, a dala tak prostor dezinformacím. Smlouvu označila předsedkyně frakce ANO za klíčové téma s potenciálem vykopávat další příkopy ve společnosti. Kabinet měl podle ní opakovat, že nejde o žádný „zvací dopis“ jako v roce 1968. „Smlouva nepovede k výstavbě žádných vojenských základem. Na základě této smlouvy k nám nepřijdou žádná vojska cizí mocnosti,“ prohlásila Schillerová. Zdůraznila, že pokud by tomu bylo naopak, ANO by takový dokument nikdy nepodpořilo.

Postoj ANO k česko-americké smlouvě ocenil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), dokument je podle něho v zahraničněpolitickém i bezpečnostním zájmu Česka. „Česko je při budování své bezpečnosti naprosto závislé na spojencích. Proto jsme v EU, proto jsme v NATO,“ řekl ministr.

Obrannou smlouvu by měl ve Sněmovně po skončení úvodního kola projednávání posoudit branný a zahraniční výbor. Teprve následně dolní komora rozhodne, zda souhlas k ratifikaci smlouvy v podobě prezidentova podpisu dá. Senátní plénum rozhodne o souhlasu horní komory s ratifikací dohody na schůzi, která je plánována na 13. července. Senátní výbor pro zahraničí, obranu a bezpečnost už schválení smlouvy doporučil.

Video  Černochová spí s telefonem u hlavy. Drží pohotovost kvůli bezpečnosti  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 29. června 2023 08:46 )

v 50tých letech by to bylo stejné

Jirik-ta ( 29. června 2023 08:41 )

😢😘 asi si takhle

roxin ( 29. června 2023 06:23 )

...a my tím že tak HODNĚ POMÁHÁME UÁ tu válku přikrmujeme. Proč my takový MINISTÁTEČEK a pomáháme nejvíc a TOLIK SE KVŮLI TOMU MILIARDOVĚ ZADLUŽUJEME? Pomáhat ANO ALE PODLE SVÝCH MOŽNOSTÍ TAK JAK TO DĚLAJÍ OSTATNÍ STÁTY a mnohem bohatší. A NATO jen navádí a "hloupí Češi" poslouchají...usáci jsou rádi že se zbaví nepotřebných starých zbraní a my platíme vypůjčenými desítkami miliard.

roxin ( 29. června 2023 06:09 )

Jirik asi mu to leze na mozek a lituje že se na to dal, ale NIKDY TO NEPŘIZNÁ proto hraje mrtvého brouka že je vše v pořádku.

roxin ( 29. června 2023 06:00 )

My jsme dopadli!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa