„Ve třech státech jsme zadrželi 19 lidí, 16 z nich je trestně stíhaných. Ve vazbě je sedm lidí, všichni v Česku a Polsku,“ vypočítal dozorující brněnský krajský státní zástupce Robert Hanuš.

Podle něj celníci dopadli samostatné zločinecké skupiny, které spolupracovaly zhruba deset let na mezinárodní úrovni. Celníci zadrželi 23 účtů zločinců, přes které proteklo v přepočtu 120 milionů korun. „Platby chodily i přes bitcoiny a bitcoinové peněženky,“ upřesnil státní zástupce Hanuš.

Obstaveno bylo 7 domů. Nemovitý majetek za 83 milionů korun. Jsou mezi nimi rodinné domy, výrobna v Čočkově mlýně na Přerovsku nebo vila v Brně-Králově Poli.

Trenéři a majitelé fitek

Hlavní organizátoři sídlili na Moravě, v Brně a okolí. „Všichni mají čisté trestní rejstříky. Jsou to navenek normální etablovaní občané, do kterých byste to nikdy neřekli,“ podotkl státní zástupce.

Video
Video se připravuje ...

Zatýkání členů mezinárodního gangu, který vyráběl a prodával anabolika, proběhlo v Česku, Slovensku a v Polsku. Celní správa

Postupně se propojili s kolegy z okolí polského Opole a slovenské jádro bylo v Prešově a Košicích. Zatčení lidé se pohybovali v prostředí kulturistiky, v Česku jsou mezi nimi zejména majitelé českých fitness center nebo polští trenéři kulturistiky.

„Zločinci měli společné sklady, společné účty a měli i vysoce organizovanou společnou strategii,“ zmínil státní zástupce. „Všichni měli velmi přísně rozděleny úkoly,“ dodal krajský prokurátor z Katowic Lukasz Fugas.

Laboratoř mezi psími výkaly

Látky si objednávali z Indie, Kypru a Litvy, vyráběli si i vlastní anabolika,“ zmínil Hanuš. Některé pilulky se míchaly třeba i v kotcích mezi psy, tablety se povalovaly mezi psími výkaly.

Trestnou činnost páchali zločinci nepřetržitě od roku 2013. „Vztahy mezi nimi se utvářely po léta.

Odběratelé anabolik pocházeli hlavně ze západní Evropy a USA. Platby chodily čtyřmi různými způsoby. Celníci zajistili bankovní účty na 18 bílých koní, jeden z nich měl třeba na sebe napsáno 12 účtů.

Bílí koně jsou především lidé z okolí Brna. „Pocházejí z chudších poměrů a jsou s čistým rejstříkem, za pět tisíc korun si nechali zřídit účty, kterými tekly špinavé peníze,“ konstatoval Hanuš.

„Dýlovali“ přes poštu

Zločinci obesílali své zákazníky poštovními službami. „Největšími dealery anabolik a drog jsou pošty, zdůrazňuji, že nevědomky. Poštovní tajemství jim neumožňuje zásilky otevírat a kontrolovat,“ dodal státní zástupce Hanuš.

Jak zločinecký byznys funguje? „Vzorec je stejný a jednoduchý. Člověk třeba ve Francii si na internetu objedná anabolika z Polska a do 14 dní je má u sebe doma. „Vše je rychlé a relativně bezpečné,“ shodují se experti z protidrogové scény.

Lidé podle policistů i celníků podlehli módnímu „kultu krásy“. Chtějí se líbit bez námahy, prostřednictvím prášků. „Zaplatí často vlastním zdravím, někdy i životem,“ uzavřel polský prokurátor Fugas.

Zatčeným zločincům hrozí za výrobu a nakládání s látkami s hormonálním účinkem 5 až 12 let vězení. Pokud se někdo z nich zapojil i do prodeje, pak mohou počítat s 10 až 15 lety kriminálu.

Fotogalerie
41 fotografií