Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Mrazivý původ zbraně útočníka z Olšovce: Děsivá spojitost s teroristickým útokem v Paříži!

  • Autor: jel - 
    20. 4. 2023
    19:18

    Českem v posledních dnech otřásla brutální trojnásobná vražda v Olšovci na Přerovsku. Padesátiletý muž tam samopalem vzor 58 zavraždil seniorský pár a patnáctiletého chlapce a pak zbraň obrátil proti sobě. Vyšlo najevo, že vražděná útočná puška pochází ze stejné série zbraní vyřazených z výzbroje na Slovensku jako samopal, který byl použit při teroristickém útoku na redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo v Paříži. V přehledu najdete také další útoky spáchané samopalem vzor 58.

  • 1.Teroristický útok v Paříži

    Vyšetřování útoku v Paříži. Vyšetřování útoku v Paříži. | Reuters

    Pachatel v Olšovci na Přerovsku podle kriminalistů použil samopal vzor 58 (ač má zbraň v názvu slovo samopal, jedná se o útočnou pušku, pozn. red.). Zbraň měla podle vyšetřovatelů pocházet ze série vyřazené výstroje na Slovensku. U zbraní sice došlo ke znehodnocení, ale daly se poměrně jednoduše opět uvést do provozu.

    Ze stejné série pocházely také zbraně použité při teroristickém útoku v Paříži v lednu roku 2015. Při něm bratři Said Kouachi (†34) a Chérif Kouachi (†32), kteří měli patřit k jemenské pobočce militantní islamistické organizace al-Káida, zaútočili na redakci pařížského satirického týdeníku Charlie Hebdo. Časopis často kritizuje a zesměšňuje krajní pravici a především veškerá náboženství. A zřejmě to bylo také důvodem útoku. V periodiku se totiž objevily dokonce nahé karikatury proroka Mohameda. 

    Bratři při útoku zavraždili 12 lidí a dalších 10 zranili. Teroristům se podařilo uprchnout v připraveném autě, které řídil komplic. Než byli pachatelé obklíčeni a zastřeleni, došlo k dalšímu útoku. Amedy Coulibaly, který měl patřit ke stejné pobočce al-Káidy, zaútočil na košer potraviny a vzal jako rukojmí 19 lidí, čtyři z nich zemřeli.

    Útočníci z Paříže podle kriminalistů použili několik druhů zbraní včetně  kompaktního samopalu Škorpion vz. 61, který pocházel ze Slovenska. Jednalo se o znovuzprovozněnou vyřazenou zbraň. Kvůli teroristickému útoku v Paříži zahájil Europol policejní akci s názvem MARS. Kriminalisté prohledávali sbírky nadšenců do zbraní a zabavovali zbraně ze zmíněné série.

    Video  Teroristický masakr v redakci satirického časopisu Charlie Hebdo  - Videohub
    Video se připravuje ...

  • 2.Děvínský masakr

    Ľubomír Harman zabil v roce 7 lidí. Poté obrátil zbraň proti sobě. Ľubomír Harman zabil v roce 7 lidí. Poté obrátil zbraň proti sobě. | Nový Čas

    V dalších kapitolách už se sice nebude jednat o zbraně pocházející ze stejné vyřazené série zbraní, jde ale o vraždy spáchané také samopalem vzor 58. 

    Jeden z těchto případů se odehrál v roce 2010 na bratislavském sídlišti Devínska Nová Ves. Ľubomír Harman (†48) tam nejprve zastřelil pět členů rodiny, s níž měl konflikt, a pak vyrazil do ulic, kde zabil další dva lidi. Nakonec obrátil útočnou pušku proti sobě a spáchal sebevraždu.

    Svou zběsilou střelbou útočník také zranil dalších deset lidí, včetně dítěte a zasahujícího policisty. Původně se spekulovalo o tom, že byl útok namířen proti členům romské komunity, nakonec se ukázalo, že romské národnosti byla jedna oběť.

    V roce 2011 vyšel dokumentární film s názvem Děvínský masakr, který o hororovém útoku pojednává. Natočili ho režiséři Gejza Dezorz a Jozef Páleník.

  • 3.Horor v restauraci na samotě!

    Ilustrační foto Ilustrační foto | Profimedia

    Na starší událost, kdy byl také použit samopal vzor 58, upozornil před pár dny server Aktuálně. Motiv čtyřnásobné vraždy na samotě Kadrnožka zůstává i po více než 40 letech nejasný.

    K tragédii došlo 1. června 1980. Vedoucí restaurace Pavel Punčochář dorazil k motorestu na samotě, ale nemohl se dostat dovnitř a nepomáhalo ani zvonění a házení kamínků do oken. Punčochář uvedl, že na podlaze viděl něco bílého a na okně ruku. Nejprve se domníval, že se personál opil, pak si ale povšiml děr ve skle a raději ihned vyrazil na služebnu Veřejné bezpečnosti.

    Policisté uvnitř objevili šílený výjev. Uvnitř motorestu nalezli v tratolišti krve kuchařku, servírku, pomocnici i brigádníka. Byli zastřelení samopalem vzor 58. Na místě zůstal také vojenský stejnokroj.

    Později vyšlo najevo, že vraždil vojenský zběh původem ze Slovenska Lubomír Bugár. Policie ho později téměř dopadla, když ho ale vyzvali, aby z havarovaného auta vystoupil a vzdal se, Bugár spáchal sebevraždu. Motiv šíleného krveprolití tak zůstává nejasný.

  • 4.Zastřelil kamaráda i sebe

    Policisté na místě činu v Hudlicích Policisté na místě činu v Hudlicích | Blesk - David Malík

    Ani u dalšího případu není příliš jasné, proč k vraždě došlo. V červnu 2016 byli v Hudlicích ve Středočeském kraji zastřeleni samopalem vzor 58 dva muži. Jeden z místních chtěl ke kamarádovi zajít na návštěvu, v domě ale našel dvě mrtvoly!

    Podle policie se jednalo o vraždu a sebevraždu, motiv ale zůstává záhadou. Pachatel pocházel z Berouna a zbraň držel legálně, jeho obětí byl podnikatel a člen několika zájmových spolků.

    „Vzhledem ke smrti útočníka lze motiv pouze dovozovat, že se jednalo zřejmě o náhlé pohnutí mysli,“ sdělil v minulosti policejní mluvčí Jakub Vinčálek.

  • 5.Tragédie v Olšovci

    Zbraň, kterou útočník postřílel čtyřčlennou rodinu. Zbraň, kterou útočník postřílel čtyřčlennou rodinu. | Pavel Ryšlink, Policie

    Obrovská tragédie šokovala celé Česko minulý týden. V sobotu 15. dubna ve večerních hodinách se padesátiletý muž pohádal se svou o tři roky mladší přítelkyní a bodl ji šroubovákem do krku a ruky. Žena se společně s matkou, matčiným přítelem a patnáctiletým synem ukryla v horním patře domu. Agresora to ale nezastavilo.

    Došel si do auta pro útočnou pušku a na blízké začal střílet přes dveře. Jeho vražednému běsnění unikla jenom partnerka, která zřejmě vyskočila z okna. Zraněná a bosá běžela žena přes les do hospody, kde požádala o pomoc.

    Útočník se nejprve pokusil přítelkyni ještě hledat, pak se ukryl ve strži a pravděpodobně v momentě, kdy uslyšel policejní sirény, spáchal sebevraždu.

    Video  Brutální vražda v Olšovci: Útočník postřílel rodinu samopalem.  - Aktu.cz, Pavel Ryšlink, aip
    Video se připravuje ...

  • 6.Galerie:

gabreta ( 20. dubna 2023 22:16 )

Ten bude z Vrbětické samoobsluhy!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání