Skupina pěti dealerů prodávala na internetu nedovolenou látku s názvem SARM v období od ledna 2020 do července 2021. Jednalo se o čtyři muže a jednu ženu ve věku od sedmadvaceti do šestatřiceti let. Dealeři si pořádně „nahrabali“ a z prodeje získali několik milionů. Do nekalé akce byli zapojeni i lidé ze světa kulturistiky a fitness.

„Kriminalisté zmapovali chod pětičlenné skupiny, která tyto látky nakupovala v Číně. V České republice je pak nechala tzv. „nakapslovat“ a prodávala je dál koncovým uživatelům,” uvedla mluvčí policie Hana Křížová. Prodejci zakázaný produkt propagovali na kanálu Youtube a na sociálních sítích. 

SARM jsou anabolické steroidy, jejichž prodej i užívání dopingu ve sportu je zakázaný. Distribuce a přechovávání těchto látek ve větším množství je neoprávněná a trestná dle § 288 trestního zákoníku. Přesto se na internetu lze dočíst o skvělých účincích látky - růst svalové hmoty a odbourávání tuků. Takové informace ovšem nejsou úplné a jsou zavádějící.

Zdravotní problémy

Bez dohledu lékaře můžou mít totiž fatální následky a vyvolat závažné zdravotní problémy. Snížená produkce spermií, poruchy erekce či plešatost, takové hormonální změny mohou postihnout muže po užívání látky SARM.

U žen pak může docházet k prohlubování hlasu, nadměrnému růstu ochlupení a poruchám plodnosti. Dále může docházet k poškození kardiovaskulárního systému ve formě hypertenze, vzniku krevních sraženin a také poškození tepen,“ řekla Křížová. Takové problémy mohou vést až k infarktu či cévním mozkovým příhodám. Z dlouhodobějšího hlediska hrozí fatální poškození jater.

„Všichni členové jsou obvinění ze spáchání trestného činu Výroba a jiné nakládání s látkami s hormonálním účinkem v prvním a třetím odstavci trestního zákoníku,” dodala Křížová. Obviněným hrozí až osm let v base. Policie apeluje na veřejnost, aby si lidé konzumaci podobných látek velmi dobře rozmysleli, protože i malé množství může mít fatální vliv na lidský organismus.

Fotogalerie
8 fotografií