„Trpí poruchou osobnosti, ta ale nijak neovlivnila jeho vnímání. Je plně schopen si uvědomit, že páchal trestný čin. Nemá emoce, ani city. Možnost resociace je spíše hypotetická. Navíc i v minulosti svou matku několikrát napadl nožem,“ uvedl před soudem znalec z oboru psychiatrie Petr Nedoma.

Afekt tam nebyl

Stejně na pachatele trojnásobné vraždy nahlíží i odborník z oboru psychologie. „Nejednalo se o čin spáchaný v afektu, neměl žádné halucinace a netrpěl bludy. Jeho povahové rysy jsou neměnné. Je možné, že pokud by se dostal pod tlak, choval by se opět stejně,“ upozornil znalec Michal Pernička.

Video
Video se připravuje ...

Marek P. (30) z Kostelce na Hané se přiznal k brutální vraždě otce Jiřího (†57), bratra Víta (†24) a sestry Anety (†22). Nenáviděl je, protože se mu prý posmívali. Hynek Zdeněk

Podle čtené výpovědi Vladimíra P., strýce vraha, byl Marek do sebe hodně uzavřený. „Z pokoje vycházel jen na WC a v noci, kdy doma vyjídal ledničku. Na chodu domácnosti se nijak nepodílel. Vím, že v minulosti už nožem napadl matku Lenku i bratra Víta,“ upozornil Vladimír P.

Bratr spáchal sebevraždu

Státní zástupkyně Eva Žďárská zdůraznila, že se jednalo o extrémně brutální trestný čin. „Zejména u sestry Anety byl zvlášť surový a trýznivý. Navrhuji proto trest odnětí svobody na 30 let nebo doživotí,“ řekla ve své závěrečné řeči.

Obhájkyně vraha je přesvědčena, že její mandant trpí schizofrenií. „Žádám opakované vyšetření a magnetickou rezonanci hlavy. Marek měl stejné příznaky, jako jeho starší bratr Radek, který se na psychiatrii léčil a nakonec spáchal sebevraždu. Navrhuji proto trest na spodní hranici tohoto trestného činu a nařízení ústavní léčby.“ Soudkyně si nechala na vynesení rozsudku 10 dnů.


K vraždě v Kostelci došlo 29. dubna 2022. Členové rodiny se dozvěděli, že Marek prodal svůj podíl v domě cizí osobě. Dali mu proto ultimátům, že do dvou dnů musí opustit dům. Marek se následně vybavil dvěma taktickými noži a členy rodiny brutálně zavraždil. Ušetřil jen nejmladší sestru Natálii (17).
Fotogalerie
40 fotografií