Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nejbrutálnější vraždy roku 2022: Mučení chlapce (†13), pobitá rodina nebo taxivražda v Praze

  • Autor: VaB - 
    30. 12. 2022
    09:15

    Letošní rok byl co do počtu vražd jedním z těch nejhorších. Do října se jich stalo více než 120, další však přibyly později. Často šlo o vraždy v rodinách, jsou mezi nimi bohužel i ty velmi brutální. Například mord nezletilého chlapce dvěma kamarády, vražda muže, kterému partnerka uřízla penis a varlata, nebo útok mačetou na učitele pražského učiliště. Rok 2022 byl velmi pochmurný.

  • 1.Dusila, kousala, řezala

    V lednu došlo v menší obci Vysoká – Bosyně na Mělnicku k brutální vraždě muže (†57). Jeho partnerka Martina na něj zaútočila poté, co se kvůli kokainu dostala do toxické psychózy. Nedokázala se ovládat, nevěděla o sobě a ani o tom, co dělá.

    V tomto stavu následně brutálním způsobem zaútočila na svého přítele. Nejdříve ho dusila, kousala, následně pobodala nožem. Při tom všemu mu násilně amputovala penis a varlata! Oběť zemřela na udušení, útočnice Martina pak před soudem uvedla, že si nic nepamatuje.

    Důvodem mohlo být i domácí násilí. Mrtvý muž prý své partnerce zakazoval stýkat se s rodinou, psychicky ji týral a bil páskem. Na nic nesměla mít názor. Kokain spolu brali dlouhodobě, Martina však prý z počátku nechtěla. „Ze začátku jsem drogu odmítala, ptala jsem se, jestli je nutné, abych to brala. On mi řekl, že jo, a už se o tom nesmělo diskutovat,“ popsala situaci. To, že se její partner takto skutečně choval, však neměla jak prokázat. 

    Žena byla v době útoku nepříčetná, od soudu proto odešla s pětiletým trestem za opilství. Soudce následně nařídil protidrogovou ambulantní léčbu, Martina s trestem souhlasila.

    Policisté na místě vraždy na Mělnicku. Policisté na místě vraždy na Mělnicku. | David Malík

  • 2.Chlapec desítky minut trpěl

    Nepředstavitelné utrpení. To musel 25. února prožít teprve třináctiletý chlapec z Děčína, kterého zavraždili teprve sedmnáctiletý kamarád a jeho mladší kumpán (14). Dva mladíci čin plánovali dlouho dopředu.

    Motivací mladíků byl zřejmě milostný trojúhelník, kdy oběť neopětovala city k jednomu z vrahů. Mladistvý vrah (14) se na brutální vraždě podílel proto, že se chtěl zbavit konkurenta. Chlapce (†13) dva mladíci trýznili několik dlouhých minut, přičemž ho zranili nožem, kleštěmi, vlastní silou nebo kameny.

    Své počínání si natáčeli, do nezletilého nožem posléze vyryli satanistické znaky a nápisy. Policie je brzy dopadla i za pomoci matky jednoho z útočníků, která je na policii dovezla. U soudu letos dostal starší vrah sedmnáctiletý trest vězení, mladší 8,5 roku.

    Dva mladí vrazi u Krajského soudu v Ústí nad Labem. Dva mladí vrazi u Krajského soudu v Ústí nad Labem. | Michal Israel Volf

  • 3.Učitele chtěl upálit

    Do povědomí všech se dostala letošní vražda v pražské Michli. Devatenáctiletý student Jaroslav Ř. tady zřejmě po dlouhodobých sporech se svým učitelem Janem K. (†74) sáhl po tom nejhorším řešení.

    Na svého učitele na Středním odborném učilišti Ohradní zaútočil mačetou a po několika úderech ho zabil, následně se dal skrz okno v šatnách na útěk a odjel směrem k domovu. Kousek od něj ho zadrželi kriminalisté z pražského oddělení vražd. Později vyšlo najevo, že plánoval daleko brutálnější jednání.

    Žák chtěl svého učitele, který mu den před útokem dal za pět, původně upálit. Dokonce se na to i připravil – koupil si zapalovač a benzin. Nakonec vraždil jen šedesáticentimetrovou mačetou, u sebe měl ale i nůž a rukavice.

    U soudu, který proběhl začátkem prosince, uvedl, že svým spolužákům „ušetřil práci a že se za ně obětoval“. Hrozí mu až dvacetileté vězení.

    Video  Zadržení studenta (19) podezřelého z útoku na učitele v Ohradní ulici. (31. března 2022)  - Policie České republiky
    Video se připravuje ...

  • 4.Vraždil v den narozenin syna

    Případ, který se dá jen těžko pochopit. Adam slavil 15. března své čtrnácté narozeniny. Společně se svým otcem žili na Klatovsku s prarodiči, maminka jim před časem zemřela. Vše vypadalo v pořádku, chlapec se těšil na nový telefon.

    Místo toho mu jeho otec zasadil 30 bodných a řezných ran, následně obrátil nůž proti sobě a vyskočil z okna, načež skončil v kritickém stavu v nemocnici. Čerstvě čtrnáctiletý Adam zemřel, jeho babička mu už nedokázala pomoci.

    Za otřesnou tragédií zřejmě stojí špatný psychický stav otce. Státní zástupce v Plzni trestní stíhání muže pro jeho nepříčetnost zastavil. V rámci vyšetřování to ukázal vyhotovený znalecký posudek z odvětví psychiatrie.

    Na „normální“ soud tedy nedošlo, na svobodu se ale otec-vrah asi jen tak nedostane. Podle soudu je jeho pobyt na svobodě hrozbou pro okolí a poslal ho do zabezpečovací detence. Otec měl trpět několik let smíšenou poruchou osobnosti, v takovém stavu měl být i v době útoku.

    Otec (46) ubodal na Klatovsku syna Adama (†14). Souzen nebude, v době činu byl nepříčetný a nyní trpí nevyléčitelnou duševní nemocí. Čeká ho detence. Otec (46) ubodal na Klatovsku syna Adama (†14). Souzen nebude, v době činu byl nepříčetný a nyní trpí nevyléčitelnou duševní nemocí. Čeká ho detence. | Foto Blesk - Zbyněk Schnapka

  • 5.Vyvraždil rodinu

    I další případ šokoval svou neskutečnou brutalitou. Stal se v dubnu v Kostelci na Hané. Devětadvacetiletý muž je obžalován z trojnásobné vraždy svých příbuzných.

    V rodinném domě brutálně ubodal nejprve svého bratra Víta (†23), následně sestru Anetu (†22) a otce Jiřího (†57). Bratrovi zasadil více než 40 bodných ran, útok kriminalisté popsali jako plný zuřivosti a zběsilosti, přičemž útočil zejména na krk oběti.

    Podobně zaútočil i na sestru, po delším čekání i na otce, který před ním stihl utéct před dům. Zachránit se ho tehdy snažil čtrnáctiletý chlapec, bohužel marně.

    Mezi útoky uklízel těla a krev, dokonce si brousil i dva lovecké nože. Případ zaskočil i kriminalisty, kteří případ vyšetřovali, zejména onou brutalitou. Čin navíc plánoval dopředu. Útok přežila jen sedmnáctiletá sestra, kterou vrah ušetřil a zamkl na toaletě. Vrahovi hrozí výjimečný trest vězení.

    V Kostelci na Hané došlo k trojnásobné vraždě. V Kostelci na Hané došlo k trojnásobné vraždě. | Aktu.cz

  • 6.Ubodali a okradli

    Šest týdnů pátrali krajští kriminalisté po dvou vrazích, kteří v Dřetovicích připravili o život staršího muže. K děsivé události došlo v noci na 1. září. Tehdy šlo o vraždu spáchanou zvlášť surovým a trýznivým způsobem.

    Dva devatenáctiletí mladíci ubodali v domě 62letého muže, způsobili mu až devastující poranění. Mrtvého seniora našel až později soused. Kriminalisté zpočátku nevěděli, kdo by za tak brutální vraždou mohl stát, až se po několika týdnech dostali na stopu dvěma mladíkům.

    Ty následně zadržela zásahová jednotka, u výslechu později vše přiznali. Za vším zřejmě stála vize „jednoduchého“ zbohatnutí. Podle místních z obce se měl starší muž svěřit s tím, že nově získal větší obnos peněz.

    Z domu si po vraždě odnesli několik desítek tisíc korun a také některé vybavení. Vraždu kriminalisté označili za velmi brutální. Z bezproblémových chlapců se tak stali vrazi, kterým hrozí výjimečný trest vězení. Před tím, než je kriminalisté chytli, stihli jít ještě na pohřeb muže, kterého zavraždili…

    Video  Zásahová jednotka zadržela jednoho z podezřelých z vraždy dvaašedesátiletého seniora v Dřetovicích.  - Policie ČR
    Video se připravuje ...

  • 7.Řezník ubodal přítele

    Z obzvláště brutální vraždy se dlouho vzpamatovávali obyvatelé bytovky ve Velkých Losinách na Šumpersku. V Zámecké ulici tam došlo k hrůze, které předcházel šílený křik. Místní proto zavolali policii, která na místě objevila hororovou scénu.

    Na chodbě stál osmnáctiletý mladík, který v rukou držel nože a tyč. Těmi ubodal o rok mladšího přítele, kterému zasadil desítky bodných ran. I když už na místě byla policie, vrah ve svém konání pokračoval. Na výzvy policistů nereagoval, museli ho proto dvakrát postřelit, dokonce museli použít i služebního psa.

    Ani oběť, ani vrah nakonec nepřežili. Za smrt vraha ale policisté nemohou, jak ukázalo vyšetřování jejich střelby. Zřejmě to byla vina silných drog. Celá chodba byla po útoku celá od krve, nasvědčovalo to tedy zvlášť brutálnímu jednání. Podle informací Blesku se vrah učil na řezníka, s nožem to proto uměl. Měl také oblibu v halucinogenních lysohlávkách, které sbíral.

    Panelový dům ve Velkých Losinách, kde k vraždě došlo. Panelový dům ve Velkých Losinách, kde k vraždě došlo. | Blesk: David Malík

  • 8.Tělo pohodil na silnici

    Psal se 22. listopad letošního roku a na Černém Mostě, konkrétně v Bryksově ulici, se odehrála další velmi dramatická scéna. Z auta taxislužby Bolt vyhodil tehdy ještě neznámý vrah (25) tělo řidiče (†30) a ujel. Nebohému taxikářovi nepomohla ani rychlá reakce kolemjdoucích, zdravotníci a ani přivolaní policisté. Šílenec ho měl pobodat.

    Současně se rozjela pátrací akce po vrahovi. Netrvala naštěstí moc dlouho, za tři hodiny se kriminalistům za pomoci těžkooděnců se samopaly podařilo nebezpečného muže dopadnout. Seděl v taxíku, který ukradl zavražděnému muži.

    Když ho zatýkali, měl ještě ruce od krve. K vypátrání pomohla i GPS, kterou mělo auto taxislužby zabudované. Vrahovi teď hrozí výjimečný trest vězení. Zároveň s tím na chvíli ožil i případ „taxivraha“. David Virgulák v roce 2014 zabil během několika měsíců tři řidiče taxi, dostal doživotí. Policii unikal jeden a půl roku. 

    Video  Záběry ze zadržení podezřelého z vraždy. (22. listopadu 2022)  - Policie České republiky
    Video se připravuje ...

  • 9.Vražda v kostele

    Brutální a nemilosrdná. Taková byla vražda mladičkého varhaníka Josefa (†18) v Bašce na Frýdecko-Mýstecku v první prosincový den. Rodiče se celý den sháněli po mladém chlapci, nakonec ho našli zavražděného v kostele sv. Václava.

    Talentovaný mladík byl v obci oblíbený, do kostela chodil cvičit na varhany, pořádal dětské tábory a další aktivity pro obec. Josefa zřejmě ubodal jeho kamarád Jaroslav F., jiný varhaník z nedaleké obce. Zavražděný šel onen osudný den do kostela cvičit na varhany. Vrah se měl na čin podle dostupných informací připravovat, před kostelem seděl v autě, pak z něj vystoupil s nožem a stejně tak se i vrátil.

    Rodina Josefa postrádala od předchozího dne, mrtvého ho našli až následující den. Kriminalisté vraha obvinili a soud ho poslal do vazby, hrozí mu až dvacetiletý trest vězení. Vzhledem k tomu, že čin dopředu plánoval, může jít až o výjimečný trest vězení.

    Video  Pohřeb zavražděného varhaníka Josefa ( †18) z Baška. Z jeho smrti je podezřelý varhaník Jaroslav (20).  - Jana Gartnerová
    Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání