Venku je šedo a sychravo, cesty jsou ještě mokré poté, co je skropil včerejší déšť. Do švédského Jönköpingu, kde Stråthovi bydlí, sníh ještě nedorazil – nebýt adventních svíček za oknem většiny místních domácností, těžko bychom hádali, že Vánoce jsou za dveřmi. Ale nelibý pocit ze tmy a vlhka je po vstupu do příjemného městského domu, kde Sarah a Andreas bydlí se svými třemi dcerami, rázem pryč!

Fotogalerie
11 fotografií

Vánoční atmosféra jinak

Vůně zapálených svíček a záře pohádkových světel vytvářejí nesmírně pohodovou atmosféru. Vládnou tu jemné odstíny a interiér tak působí měkce a přívětivě. Navzdory absenci klasické vánoční červené barvy dýchá sváteční atmosféra z každého koutu. „Potřebnou dávku červené si dopřáváme u rodičů. Moje maminka miluje vánoční výzdobu, takže u ní panují ty pravé Vánoce,“ směje se Sarah. „Možná právě po ní jsem získala zájem o design. Když jsem byla ještě dítě, často jsem si předělávala pokojíček. Pokud jde o Vánoce, vyrostla jsem na červené, ale teď mi k této době víc pasuje bílá, šedá a růžová.“ Ač trochu nevánoční barevnost, v kombinaci s aranžmá z větviček, květinami a svíčkami vytváří dokonale sváteční dojem.

Autor: Living4media

Šlo to i bez bourání 

Sarah a Andreas původně bydleli v pronajatém bytě, ale jako snad všichni, toužili po vlastním. V roce 2013, když bylo jejich dceři Lovise pouhých šest týdnů, poprvé uviděli městský dům, který se měl v budoucnu stát jejich novým domovem. Čekalo tu na ně hnědé linoleum, zažloutlé borovicové obložení, rozmanité barvy na stěnách a schodiště pokryté kobercem.

Uvnitř to sice nebyl náš vysněný dům, ale dispozičně byl velmi dobře řešený a věděli jsme, že to zvládneme i bez nějaké velké rekonstrukce. Podlahy byly technicky v pořádku, stejně jako kuchyň. Kuchyňským skříňkám v bílé barvě kontrastoval oranžový keramický obklad. Obkládačky jsme tedy natřeli nabílo a nevzhlednou pracovní plochu zakryli dekorativní plastovou deskou imitující mramor. Kuchyň tak celkem snadno a za pár korun získala přijatelný ráz. Nyní, když zde už nějaký ten rok bydlíme, bychom to samozřejmě rádi změnili,“ vypráví Sarah.

Autor: Living4media

Barevné stěny majitelé sjednotili bílou barvou, ale po několika letech to Sarah přišlo příliš sterilní, takže nakonec vymalovali různými odstíny šedé. „Vymalování stěn je velmi rychlý a efektní způsob, jak změnit celkový dojem místnosti,“ myslí si Sarah. Prokouklo i schodiště, nevzhledný koberec šel pryč a majitelé je natřeli nabílo. Tímto kosmetickým zákrokem docílili obrovské změny.

Interiérové doplňky, které zútulní vaší domácnost, vybírejte na našem Bazaru Blesk.

Sarah začíná s vánoční výzdobou svého domu už v polovině listopadu. Zajímá vás, co vedle pastelové barevnosti ještě patří k jejím tradičním rodinným Vánocům? To a mnohem víc se dočtete v novém prosincovém čísle Blesku Bydlení se samolepkami na dárky, které je od 16. 11. k dostání na novinových stáncích. Nebo si ho můžete pohodlně a s dopravou zdarma koupit v našem iKiosku.