Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mladík v Kostelci na Hané vyvraždil svou rodinu: Policie konečně vyslechla jedinou přeživší (17)!

Autor: ČTK - 
15. června 2022
13:43

Na začátku dubna došlo v Kostelci na Hané na Prostějovsku k trojnásobné vraždě. Z vraždy svého bratra, sestry a otce je obviněn devětadvacetiletý muž. Ten je aktuálně ve vazbě, hrozí mu až výjimečný trest. Policie vyslechla dívku (17), která jako jediná přežila na konci dubna likvidaci členů své rodiny. Vyšetřování podle krajského tiskového mluvčího Libora Hejtmana potrvá ještě několik měsíců.

Podezřelý devětadvacetiletý muž podle kriminalistů členy své rodiny zabil loveckými noži 30. dubna letošního roku. Policisté jej zadrželi okamžitě po činu, o dva dny později jej prostějovský soud poslal do vazby. „Případ je stále ve fázi vyšetřování. Kriminalisté vyslechli přeživší mladistvou dívku. Šetří nákup vražedných zbraní a čekají na závěry znaleckých posudků z oboru zdravotnictví odvětví psychiatrie a psychologie. Zároveň očekávají výsledky nařízených soudních pitev zemřelých osob,“ řekl ČTK policejní mluvčí Libor Hejtman.

Útok byl zvlášť surový a chladnokrevný, sdělila policie

Otázkou psychického stavu pachatele a jeho příčetnosti se policisté zabývali hned po činu, objasnit jeho jednání by měly právě i znalecké posudky. Podle kriminalistů však dosud netrestaný muž členy své rodiny zavraždil po předchozím uvážení, při útoku nebyl pod vlivem drog ani alkoholu.

Motivem byly údajně problémy v rodině. Před policisty muž vypověděl, že se rozhodl, že členy rodiny potrestá za to, jak se k němu chovali. Podle něj mu verbálně ubližovali. Konkretizovat to kriminalistům podle šéfa krajské kriminálky Jana Lisického nedokázal. Podle něj byl útok chladnokrevný, nelítostný a zvlášť surový.

Otec utíkal, útočník jej dohonil před domem a ubodal

Muž nejprve podle kriminalistů zabil třiadvacetiletého bratra a poté jednadvacetiletou sestru. Když se vrátil z práce jeho sedmapadesátiletý otec, zaútočil i na něj. Otec se před běsnícím synem pokusil utéci, pachatel jej však pronásledoval a venku před domem jej ubodal. Běsnění pachatele přežila pouze jeho nejmladší sedmnáctiletá sestra, kterou zamkl po příchodu ze školy na toaletě, kde strávila zhruba půldruhou hodinu, než ji našli kriminalisté. Dívka nebyla zraněna a skončila v péči odborníků, k případu tak podle Hejtmana dívka již vypovídala.

Blesk.cz již dříve informoval o obdobné rodinné tragédii, jež se stala v Javornici na Rychnovsku, kde podle policie 13. června jednatřicetiletý muž, profesionální voják, zastřelil o rok starší manželku, čtyřletého syna a pak sebe. Motivem jeho činu byly zřejmě rodinné problémy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání