Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Covid nezmizel a respirátory v nemocnici mají dál smysl, apelují experti. Varianta Eris také zabíjí

Autor: newsweek, mav, swp - 
22. srpna 2023
05:00

Objevila se nová varianta covid-19, zřejmě se rychle šíří po celém světě. Nastal opět čas nasadit roušky a respirátory? Fungovaly vůbec už při dřívějším náporu pandemie? Experti se pro magazín Newsweek vyjadřují, že ano.

Nový kmen covid-19 se nazývá EG.5 neboli neoficiálně Eris. Světová zdravotnická organizace (WHO) jej prohlásila za variantu, kterou je záhodno pečlivě sledovat. Ty jsou aktuálně tři, jen EG.5 z nich se rozmáhá, podíl druhých dvou mezi zachycenými případy klesá, ukazují statistiky WHO.

V USA už je Eris - podvarianta varianty omikron - nejčastější, tvoří 17 % všech případů. K 8. srpnu byla zjištěna ve více než 50 zemích.

V letech 2020 a 2021, kdy svět zachvátila pandemie, se jako prevence šíření rozšířily roušky, v mnoha veřejných zařízeních byly povinné. Nyní už je volba, zda je nosit, dobrovolná, ale vzhledem k tomu, že Eris se rychle šíří, vědci opět upozorňují, jak účinné jsou při prevenci.

„Existuje mnoho důkazů, které ukazují, že fungují, od klinických po populační a laboratorní studie,“ řekla týdeníku Newsweek epidemioložka Raina MacIntyreová, profesorka globální biologické bezpečnosti na Kirbyho institutu v Austrálii. Účinnost se liší, látková rouška poskytuje nejmenší ochranu a rouška N95 největší. Ale i látková je proti SARS-CoV-2 lepší než nic, jak ukázala rozsáhlá americká studie.“

Funguje i látková rouška

Zmíněná studie z roku 2022, kterou provedlo americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), zjistila, že od února do prosince 2021 bylo používání roušky nebo respirátoru ve vnitřních veřejných prostorách spojeno s nižší pravděpodobností nákazy covid-19.

Obyčejné látkové roušky byly spojeny s o 56 % nižším rizikem, zatímco chirurgické už 66 %. Nejúčinnější byly respirátory, při jejichž používání byla pravděpodobnost nákazy o 83 % nižší.

Analýza 44 studií zdravotnických i nezdravotnických pracovníků z roku 2022, publikovaná v odborném časopise The Lancet, rovněž zjistila, že používání obličejové roušky bylo spojeno s nižší pravděpodobností nákazy koronaviry (jak SARS-CoV-2, tak viry způsobující dřívější epidemie SARS a MERS). Opět dospěla k závěru, že respirátory poskytují větší ochranu než látkové roušky, ale i ty mají smysl.

Některé jednotlivé studie však byly dříve interpretovány tak, že zpochybňují účinnost roušek. Jedna z nich z roku 2021, publikovaná v odborném časopise Southern Medical Journal, se zabývala účinkem zavedení povinnosti používat roušky na úmrtnost a počet hospitalizací na jednotkách intenzivní péče v okrese Bexar v Texasu v létě 2020. Nebylo zjištěno, že by povinné nošení roušek mělo nějaký vliv, ale nezkoumala se účinnost samotného nošení roušek.

„V důsledku zavedení povinnosti nosit roušku nedošlo ke snížení denní úmrtnosti v populaci, obsazenosti nemocničních lůžek, lůžek na jednotkách intenzivní péče ani ventilátorů u covid-pozitivních pacientů,“ konstatovali autoři.

Nepřesné interpretace studií

Lednový přehled 78 studií z Cochrane Library, respektované vědecké neziskové organizace, se rovněž zabýval dopadem nařízení roušek a dalších opatření. Jeho výsledky byly některými interpretovány jako důkaz, že roušky nefungují. Šéfredaktorka Cochrane Karla Soares-Weiserová však v březnovém prohlášení uvedla, že taková interpretace je chybná. „Mnoho komentátorů tvrdilo, že nedávno aktualizovaný přehled ukazuje, že ‚roušky nefungují,' což je nepřesná a zavádějící interpretace,“ napsala. „Přesnější by bylo říci, že přehled zkoumal, zda opatření pro nošení roušek pomáhají zpomalit šíření respiračních virů, a že výsledky byly neprůkazné.“

MacIntyreová, která je zároveň hlavní výzkumnou pracovnicí Národní rady pro zdraví a lékařský výzkum, vede výzkumný program zaměřený na prevenci a kontrolu infekčních onemocnění. O významu nošení roušek ve zdravotnických zařízeních nepochybuje. „SARS-CoV-2 nezmizel, nezmutoval v chřipečku, stále zabíjí lidi. Mnoho nemocnic po celém světě nyní znovu všeobecně roušky nařizuje, protože nemohou fungovat při vysoké nemocnosti a absenci personálu. A pacienti se v nemocnicích skutečně infikují covidem a umírají na něj,“ uvedla MacIntyreová.

„Rouškování je tak důležité a jednoduché opatření na ochranu personálu a pacientů. Dalším případem je péče o seniory. V komunitě by se roušky mohly podporovat v obdobích vysokého komunitního přenosu na přeplněných veřejných místech,“ dodala výzkumnice.

Trisha Greenhalghová, profesorka primární zdravotní péče na Oxfordské univerzitě, na twitteru 15. srpna konstatovala, že je čas se opět „rouškovat“, protože se šíří nová varianta. Brzy se její tweet rozšířil ve spoustě médií.

„Zjevně jsem všude v novinách, když jsem naznačila, že je možná čas přemýšlet o nošení roušek ve vysoce rizikových prostředích. Jen pro upřesnění: Neměla jsem na mysli celostátní povinnost nebo že by je vaše vnoučata musela nosit ve školkách,“ komentovala o dva dny později. „Dělejte ze mě komickou bláznivou ženskou, jestli vás to baví. Ale vědecké poznatky jsou zcela jasné. SARS-CoV-2 se šíří vzduchem v uzavřených prostorách. Je vysoce nakažlivý. Nejméně 1 z 20 lidí, kteří se nakazí covidem, dostane dlouhý covid, který může (při troše smůly) trvat navždy. Roušky tomu mohou zabránit.“

Vakcína je na mutaci krátká

Všechny viry se mění a mutují, vývoj kolem Eris tedy není příliš alarmující a pro vědce rozhodně není překvapením. Z toho, co experti dosud viděli, nevykazuje Eris závažnější projevy než jiné varianty. Stále se však jedná o covid-19 - který podle WHO k 16. srpnu způsobil na celém světě téměř 7 milionů úmrtí.

„Nová varianta je znepokojující, protože nejnovější posilovací očkování neposkytne dobrou ochranu. Není závažnější než jiné varianty pozorované v tomto roce, ale je podobná - už i to je dost špatné,“ řekla MacIntyreová.

„V květnu WHO doporučila posilovací vakcínu zaměřenou na variantu XBB. Bohužel s koncem mimořádné situace to má dopad na rychlost dostupnosti a náklady na nové vakcíny,“ dodala MacIntyreová. „Spojené státy je mohou dostat až v říjnu. Roušky jsou důležitější, když se objeví varianta dobře unikající imunitě - tedy které neodpovídají stávající vakcíny. COVID zůstává přední příčinou úmrtí na celém světě a v USA způsobil pokles průměrné délky života.“

Covid-19 představuje nebezpečí především pro zranitelné osoby - někoho, kdo buď trpí nějakým onemocněním, nebo například starší osoby. Mladší a zdraví nemusejí být nijak silně postiženi, dokonce nemusejí mít žádné příznaky a tedy si ani nedávají pozor, koho dalšího mohou nakazit. I proto jsou roušky důležité.

„SARS-CoV-2 se šíří převážně aerosoly a vdechováním - nikoliv tím, že vám někdo kýchne do obličeje, jak mnozí věří. To může také způsobit nákazu, ale je to méně časté. Virus může ve vzduchu zůstat životaschopný několik hodin a může nakazit lidi, kteří tento vzduch jednoduše vdechnou,“ varuje MacIntyreová.

Roušky sice šíření zcela neeliminují, ale stále chrání před šířením vysoké virové nálože. „V průběhu covidu proběhlo velké množství výzkumů, které ukázaly, že větrání (dokonce i otevření okna) a roušky toto riziko snižují. Někdy se i s respirátorem mohou lidé nakazit, ale dávka viru bude nižší, a člověk nemusí tak vážně onemocnět,“ dodala výzkumnice pro Newsweek.

Video  Válek: Proč už nebude covid mezi infekčními chorobami  - ČTK
Video se připravuje ...

trintin ( 22. srpna 2023 17:27 )

...pro magazín Newsweek vyjadřují, že ano?? Dlouhá desetiletí nám cpali do hlavy zprávy agentury TASS, dnes čekáme, co nám poručí Johny z Washingtonu D.C.?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa