Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hrozí nové pandemie od netopýrů? Jejich imunita i křídla z nich dělají nebezpečné přenašeče

Autor: BBC, mav, swp - 
6. srpna 2023
05:00

Byť se možná nikdy nepotvrdí, zda SARS-CoV-2 přešel na lidi od netopýrů, nebo jinou cestou, jisté každopádně je, že nějaký takový přenos jiného viru je docela pravděpodobný. Výzkum netopýrů proto získal na důležitosti, píše BBC.

Jediní létající savci mají zásadní význam pro světové ekosystémy, jenže jsou i známými přenašeči několika virů. Lidé stále více zasahují do netopýřích biotopů, což zvyšuje riziko nových pandemií, a proto vědci netopýry zkoumají – aby se mohlo předejít novým epidemiím.

Akkra, hlavní město Ghany. Kolonie slámově zbarvených kaloňů v místní zoo se začíná probouzet se soumrakem. Tým vědců z veterinární školy Ghanské univerzity tu analyzuje jejich trus neboli guáno.

I v extrémním horku ghanského období dešťů badatelé navlékají celotělové ochranné oděvy. „Jsou nutné k ochraně před jakoukoli infekcí, kterou můžete v kleci chytit, ale také k ochraně netopýrů, aby nedostali nic od nás. Je to ochrana v obou směrech," vysvětluje vedoucí výzkumu Richard Suu-ire, jenž studuje netopýry již mnoho let.  

Létající přenašeči

Kolem netopýrů - a jejich mimořádného imunitního systému - zůstává mnoho otázek. Mohou přenášet řadu virů, ale nezdá se, že by jimi sami onemocněli. Ghana se připojila k celosvětovému projektu Bat OneHealth.

„Náš tým více než 70 vědců pracuje v sedmi zemích na jedné otázce: Jak se nové patogeny přenášejí z jednoho druhu na druhý a čím tomu můžeme zabránit?“ uvádí iniciativa na svém webu. Objektem jejich zájmu jsou právě viry přenášené netopýry. Konkrétně koronaviry a dva druhy henipavirů (čeleď paramyxoviry). 

Virus hendra v Austrálii zabíjel hlavně koně, od nichž se infikovali i lidé. Většina případů byla smrtelná. Nipah zabíjela vepře a lidi v Austrálii, Indii a jihovýchodní Asii (mimochodem, další příbuzné druhy lidem způsobují spalničky a příušnice). „Shromáždili jsme pro tento úkol experty po celém světě, pracují na vzdálených a odlišných místech jako Ghana, Bangladéš a Austrálie,“ dodává web Bat OneHealth.

Netopýry Suu-ire popisuje jako „rezervoáry“, protože infekci přenášejí, aniž by sami onemocněli. Vedle virů jeho tým testuje i superbakterie v trusu netopýrů. Vědci netopýry nakrmili plody pawpaw a do voliéry položili plachtu. Z ní pak odebrali stěry jasně oranžového trusu a uložili je do zkumavek.

Ghanská univerzita stojí v čele této nové oblasti výzkumu a tento projekt je první svého druhu. Ve vědeckém poznání však stále existuje mnoho mezer. Hlavně se snaží zjistit, zda se v netopýřím trusu vyskytují bakterie, které jsou odolné vůči antibiotikům. „Pokud tam nějaká rezistence je, zjistíme pak, vůči jakým antibiotikům si vytvářejí odolnost. V budoucnu se pokusíme z těchto bakterií izolovat rezistentní geny,“ vysvětluje Suu-ire.

Častější kontakty s přenašeči

Nejedná se o jediný výzkum netopýrů, který probíhá na Ghanské univerzitě. V podrostu univerzitní botanické zahrady vztyčil doktor Kofi Amponsah-Mensah vysokou zelenou síť, téměř jako by se připravoval na badminton. Tyto sítě mu umožňují dočasně odchytit několik netopýrů, které pak zkoumá, měří a nakonec vypouští zpět do přírody. Jako ekologa ho znepokojuje, jak lidé stále více zasahují do netopýřích biotopů.

Poukazuje na to, že míra odlesňování je v Ghaně vysoká, přičemž velká část těžby ničí vegetaci, která je přirozeným prostředím netopýrů. „Myslím, že netopýry používáme jen jako obětní beránky pro oblasti, kde jsme jako lidé selhali, protože v minulosti se u nás mnoho těchto nemocí neobjevovalo,“ říká Amponsah-Mensah.„To my zasahujeme do netopýřího prostředí a zahráváme si s ekosystémem. To samozřejmě vede k většímu kontaktu a pak i k pravděpodobnosti výskytu některých z těchto nemocí.“

Nejde jen o náhodné kontakty, diskuse o interakci člověka s netopýry nevyhnutelně vede k tématu bushmeatu (africké zvěřiny). Na trhu s bushmeatem u nepoužívané železniční trati v centru Akkry se prodávají nejrůznější druhy zvířat. Zde se divoká zvířata včetně netopýrů dostávají do kontaktu s lidmi. To představuje riziko, kterému chtějí vědci předcházet.

S pandemií covidu někteří odborníci vyzývali k zákazu podobných trhů pro případ, že by napomáhaly šíření virů. Amponsah-Mensah říká, že by si sám netopýra nedal, k takovému zákazu však nemá jednoznačné stanovisko. Lov a prodej bushmeatu má tradici dlouhou tisíce let, mnoho Afričanů mu dává přednost před hovězím nebo kuřecím.

„Obchodu se věnují hlavně ženy a pro mnoho z nich je to jediné řemeslo, které znají, protože se dědilo od prarodičů. Takže jakýkoli pokus o zákaz bushmeatu bez skutečného promyšlení tohoto obchodu bude mít opravdu vážné důsledky,“ argumentuje.

Ve sterilních, vysoce zabezpečených laboratořích Noguchiho institutu pro lékařský výzkum v areálu Ghanské univerzity bude trus netopýrů ze zoologické zahrady v Akkře analyzovat docent virologie Kofi Bonney. Od vypuknutí pandemie koronaviru má jeho tým více práce než kdy jindy.

„Od covidu máme širší porozumění virům – jak způsobují infekce, jak se projevují u lidí a tak dále,“ řekl reportérce BBC – ale připomněl i dřívější epidemie žluté zimnice, horečky Lassa, marburské nemoci. „Systémy, které se kvůli nim zavedly, nám pomohly, naučili jsme se pátrat a zachycovat epidemie včas. Jinak, jakmile se virus jednou zabydlí v lidském systému, koluje dál a je vysoká tendence, že zmutuje. Mohou pak způsobovat závažnější onemocnění.“

Odborníci se obávají, že se zoonózy (nákazy lidí od zvířat) budou více šířit se změnou klimatu. Lidé a zvířata budou nuceni ke stále těsnějšímu kontaktu, protože budou soupeřit o přírodní zdroje včetně vody, ba dokonce stínu.

Netopýři jsou již nyní v kontextu zoonóz předmětem výzkumu za miliardy dolarů - částečně kvůli jejich neobvyklému imunitnímu systému, ale také proto, že mohou létat na velké vzdálenosti. Tato kombinace z nich dělá potenciálně nebezpečné přenašeče.

Video  Pošťuchování netopýřího mláděte matkou  - Jenna E. Kohle et al./PLoS ONE 13(10): e0205351
Video se připravuje ...

otrusnik ( 6. srpna 2023 22:14 )

Hůů, bacha nový virus na vyhlazení lidstva. To už něko něky řekl, že se lidstvo vyhladí samo a ne nějaká evoluce.

Lomikel ( 6. srpna 2023 09:07 )

Kaloň není netopýr,
Netopýr je predátor, masožravec. Netopýři žerou hmyz, ryby, někteří sají krev velkých, nejčastěji hospodářských zvířat.
Kaloň je býložravec, nejčastěji se živí ovocem, či výhonky stromů. taky nemá schopnost echolokace.
Mezi netopýrem a kaloněm je rozdíl asi jako mezi zajícem a kunou.

bersimalinecka ( 6. srpna 2023 08:46 )

Proč jsem tak rozjetá??Protože jsem třikrát očkovanec tím sajrajtem a třikrát to se mnou zametlo možná hůř než korona.Do doby než jsem se nechala očko jsem si docela až na nějaké maličkosti spokojeně ,i ve vyšším věku ,žila.Takoví staří, jako já ,se ale vládám a korporacím nehodí......

bersimalinecka ( 6. srpna 2023 08:41 )

kolik je tajných biologických laboratoří po světě a nakolik se znovaobjevují choroby ,co se pracně vymýtily.Ale zkoumají se dál a jakoby samy unikají? Ve finále ale se nažerou korporace.

bersimalinecka ( 6. srpna 2023 08:38 )

chudáci netopejři....včera jsem někde zachytila že je nutné prát vakcínu do koček .Prý mají druh korony který sice není přenosný na člověka ale i tak....Nejsem kočičář ale co je moc to je moc.Přitom ,zřejmě řízeně,není lék na laxírku a zmizel zrovna ,světe div se,v letním období ,kdy celopopulační pos.ání hrozí nejvíc.Která to ministryně odevzdala naše Léčiva do rukou cizáků?? A jiní zaprodanci?Dnes vidíme k čemu byl sameťák.Kvůli čemu bombardovali Jugošku....Jsem tak nas atá když čtu že nejsou doktoři pro děcka ale ale aplikují se nemoci které jsme dosud neznali.A Fiala se válí u moře místo aby řešil doktory aspoň pro ty malé.Které jsou tak uvakcínované že už snad ani víc být nemůžou.Já být ministr zdravotnictví zredukuju studentstvo protože otázné je,kam mizí tisíce studovanců za naše peníze ,a zřídím pojízdné ambulance a třeba do nich nainstaluju ukrajinské doktory ať jsou aspoň k něčemu.Máme pojízdné s potravinami,s knihami tak proč ne ambulance.Když teda vidíme ti tragedii v čekárnách.Hlavně že máme namajstrovaného prezidenta ,který leze po kopcích, nechá se vyfotit bez helmy aby bylo o čem psát.Kdo si pamatuje jak Schillerová dával interwijú z auta a nebyla připoutaná média pro fialovská málem svrhla vládu....Starají se o fetky ale na děti se zvysoka....Vidím to kolem .Během školního roku samá volna ve školních zařízeních a teď o prázninách zase ale co rodiče?každý nemá prarodič tak aby fungovali jek vláda pískne....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa