Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dívka v lomu Rampa skočila ze 16 metrů do vody: Zlomila si několik obratlů, vytáhli ji na jeřábu

Autor: VaB, ČTK, BLK - 
17. srpna 2023
13:28

Štěstí v neštěstí měla mladá cizinka, která z výšky 16 metrů skočila do zatopeného lomu Rampa na Jesenicku. Dopadla zády na hladinu a zranila se, naštěstí se ji podařilo včas vytáhnout z vody. S podezřením na zlomeninu obratlů byla následně letecky přepravena do nemocnice. Z těžko přístupného místa byla vyzvednuta za pomocí palubního jeřábu připevněného na vrtulníku.

Skok do vody málem dopadl tragicky. Cizinka skočila zhruba ze 16 metrů do vody v lomu Rampa na Jesenicku. Bohužel se nestihla včas přetočit a z výšky dopadla přímo zády na hladinu vody. Z vody se nedokázala sama dostat, stěžovala si na velkou bolest zad. Měla ale štěstí, v lomu nebyla sama a okamžitě pro ni skočili přátelé.

Blesk kalkulačka: Přemýšlíte o životním pojištění?

„Jelikož se lom nachází ve špatně přístupném terénu, dovolali jsme si na pomoc hasiče. Zároveň vyslalo operační středisko na místo leteckou záchrannou službu,“ popsala mluvčí záchranné služby Olomouckého kraje Lucie Mikisková. Lékař záchranné služby měl navíc podezření na zlomeninu několika obratlů, naštěstí ale žádný z nich nepoškodil míchu.

Na místo se lékař dostal za pomocí palubního jeřábu - s postrojem a připevněn na laně jej záchranář spustil z vrtulníku na zem. Lékař pak pacientku ošetřil, zajistil a umístil společně s kolegy a hasiči do vakuové matrace. Stejným způsobem, ale i s pacientkou, je pak pilot se záchranářem z místa vyzvedl, přeletěli na jiné místo, kde ženu naložili na palubu, a odletěli do nemocnice.

Výjezdů kvůli zranění či nehodám při vodní rekreaci má záchranná služba v Olomouckém kraji během letošních prázdnin na kontě již několik. V pěti případech šlo o tonutí, z toho čtyři skončily během července podle informací ČTK tragicky.

Video  Muž spadl u Luky pod Medníkem ze srázu.  - ZZS ASČR
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání