Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Budu zatčen, oznámil Trump. Spolupracovníci exprezidenta se už úřadům v Georgii vydávají

Aktualizováno -
22. srpna 2023
17:07
Autor: ČTK - 
22. srpna 2023
06:35

Americký exprezident Donald Trump se ve čtvrtek vydá úřadům ve státě Georgia, kde čelí obvinění kvůli snaze zvrátit svou porážku v prezidentských volbách z roku 2020. Zprávu televize CNN, podle níž se sledovaná událost uskuteční ve vězení v okrese Fulton County, potvrdil v prohlášení na své sociální síti Truth Social.  Ve věznici v Atlantě se dnes začali hlásit lidé obvinění společně Trumpem. Na místo se podle oficiálního záznamu dostavil exprezidentův někdejší právní poradce John Eastman, místní média zmiňují i dalšího obviněného. 

„Ve čtvrtek pojedu do Atlanty v Georgii, kde budu ZATČEN,“ napsal Trump, podle něhož je obvinění politicky motivované s cílem zabránit jeho zvolení prezidentem ve volbách v příštím roce. Aby mohl být sedmasedmdesátiletý politik stíhán na svobodě, bude muset zaplatit kauci ve výši 200.000 dolarů (4,4 milionu Kč).

Prokurátorka Fani Willisová chce, aby proces s Trumpem začal 4. března 2024. Exprezidenta a 18 jeho spojenců viní ze zločinného spolčení s cílem zvrátit Trumpovu volební porážku v roce 2020. Obvinění v Georgii zmiňuje celkem 41 případů protizákonného jednání, přičemž Trumpa se týká 13 bodů.

Trumpovi spolupracovníci už se vydávají úřadům

Spolupracovníci exprezidenta se začali ve věznici v Atlantě hlásit už v úterý. a místo se podle oficiálního záznamu dostavil exprezidentův někdejší právní poradce John Eastman, místní média zmiňují i dalšího obviněného.

Právník Eastman patří mezi prominentní obviněné kvůli své roli v událostech 6. ledna 2021, kdy dav Trumpových stoupenců vtrhl do washingtonského Kapitolu. Eastman v té době působil jako poradce končícího prezidenta a poskytl jakýsi návod pro odmítnutí výsledků z některých států při ceremoniálním sčítání volitelských hlasů v Kongresu. Jeho obžalobu loni doporučila vyšetřovací komise Sněmovny reprezentantů.

Právník původem z Nebrasky se dnes nahlásil ve věznici v Atlantě a po příslušné proceduře byl opět propuštěn, píše agentura AP. V prohlášení uvedl, že obžaloba, které společně s dalšími čelí, nikdy neměla být vznesena. Podle něj stíhá právníky za „horlivé vystupování v zájmu jejich klientů“.

Ještě před ním se podle listu The Atlanta Journal-Constitution úřadům vydal někdejší úředník Scott Hall, který byl podle prokuratury na začátku roku 2021 zapojen do nelegální manipulace s volebními přístroji v jistém okrese Georgie. Soud předtím pro obviněné stanovil různě vysoké kauce, například u Eastmana se jednalo o 100.000 dolarů (přes 2,2 milionu Kč). Podle deníku The New York Times nicméně dotyčným pro okamžité propuštění stačí složit desetinu dané částky.

Trump, který čelí také obvinění v trojici dalších případů, prokurátorku už dříve označil za zkorumpovanou.

V Georgii ve volbách před třemi lety Trump prohrál se současným prezidentem Joem Bidenem o necelých 12.000 hlasů. Porážku nikdy neuznal a Georgia byla jedním ze států, kde tlačil na místní činitele, aby do potvrzování výsledků zasáhli.

Eda Sztwiertnia ( 24. srpna 2023 12:07 )

Ti idioti udělali s Trumpa mučedníka. Asi ty volby vyhraje. Pokud ho CIA nezlikviduje.

Josef49 ( 22. srpna 2023 07:22 )

Vzhledem k vazbám Trumpa na Česko určitě ví, že většina českých prezidentů (až na toho nynějšího) prošla kriminálem. Je to záruka, že bude zvolen!

Zobrazit celou diskusi