Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Soudní bitvy Trumpa a spol.: Exstarosta Giuliani je na mizině a shání miliony. Žebrá i u exprezidenta

Autor: mav, lig, CNN - 
18. srpna 2023
05:30

Někdejší prokurátor, starosta New Yorku a pak osobní právník prezidenta Donalda Trumpa (77) je bez peněz. Rudy Giuliani (79) tím v jednom z mnoha svých soudních řízení zdůvodňoval, proč nemohl dodat další důkazy na svou obhajobu. O statisíce, ne-li miliony dolarů, jezdil žebrat i do exprezidentova floridského sídla – ten mu však pomohl jen částečně. Neriskuje advokátovu loajalitu?

V dřívějších dobách se jeho majetky podle odhadů médií pohybovaly v desítkách milionů dolarů, ovšem v pondělí se Giuliani před newyorským soudem hájil, že je bez peněz. Tedy aspoň bez dostupné hotovosti.

Slavně i neslavně proslulý právník, kterému byla v New Yorku pozastavena licence, čelí řadě obvinění. Mnohé se tak či onak týkají Donalda Trumpa, ale ne všechna: Třetí exmanželka chce po rozvodu 262 tisíc dolarů (5,8 mil. Kč), nedávná pracovnice jej zase obvinila, že po ní (úspěšně a opakovaně) vyžadoval sex a dluží jí plat dva miliony dolarů (44 milionů), jak informovala televize Fox.

Není divu, že na právníky teď sám musí vynakládat velké sumy. K těm běžným je třeba připočíst i 90 tisíc dolarů (skoro dva miliony korun) pokuty za pohrdání soudem, měsíční poplatek 20 tisíc dolarů (443 tisíc Kč) firmě, která na svých serverech uchovává jeho objemnou dokumentaci, ba i dluh Giulianiho firmy 57 tisíc dolarů (1,3 mil. Kč) za telefon, vypočetla CNN. Dohromady jde podle ní o sedmicifernou částku, přepočteno na českou měnu tedy desítky milionů.

Alespoň s některými náklady by mu mohl pomoci jeho někdejší chlebodárce, kvůli němuž se ostatně tolik soudí, usoudil Giuliani. A tak už v dubnu se svým advokátem Robertem Costellem vyrazil na Floridu za Trumpem. Jak pro CNN důvěrně uvedl obeznámený zdroj, věřili, že osobním apelem exprezidentovi vysvětlí, proč by měl pomoci.

Pomoc se sháněním dárců

Ve svém sídle Mar-a-Lago je Trump dvakrát přijal. „Exprezident známý zdráhavostí sahat do své vlastní pokladny však nejevil velký zájem. Po Costellově apelu Trump ústně souhlasil s tím, že s některými Giulianiho účty pomůže, ale nezavázal se k nějaké konkrétní částce ani termínu,“ píše CNN.

Podle dalšího zdroje vedle toho exprezident slíbil Giulianimu přispět i svou slávou v rámci fundraisingu – tedy že se zúčastní dvou akcí, na nichž jeho dřívější právník shání příspěvky od příznivců.

Nemalou sumu nakonec Trump poskytl. Z účtu Save America PAC, tedy jedné z entit shromažďujících finance na kampaň za Trumpovo znovuzvolení do Bílého domu, v květnu odešlo 340 tisíc dolarů (7,5 mil. Kč) na účet firmy TrustPoint za využití datových úložišť a dalších víc než 60 tisíc ještě jindy tento rok.

„Lidi z Trumpova okolí však překvapila neochota bývalého prezidenta účty zaplatit, protože Giuliani by se mohl ocitnout pod silným tlakem, aby spolupracoval s federálními a státními prokurátory, kteří Trumpa obvinili,“ uvedla CNN. „Giuliani se letos v létě dobrovolně sešel s vyšetřovateli zvláštního poradce Jacka Smithe,“ připomněla CNN vyšetřování dvou velkých politických kauz – neochoty Donalda Trumpa vzdát se po volební porážce a zašantročení tajných vládních dokumentů.

„Není to moc chytré,“ komentoval pro CNN jeden z důvěrných zdrojů Trumpovo zdráhání. Giuliani by přece mohl vypovídat či dovést vyšetřovatele k dalším kostlivcům ve skříni bývalého prezidenta, výměnou za snížení vlastní viny.

Prodává byt na Manhattanu

Vedle žebrání u Trumpa a republikánských stoupenců se Giuliani snaží získat hotovost i ze svých zdrojů, nebo se tak aspoň snaží působit. V červenci nabídl k prodeji byt na Manhattanu, v památkově chráněné budově z r. 1906 nedaleko Central Parku. Za nemovitost 10+1 o ploše 232 metrů čtverečních požaduje 6,5 milionu dolarů (144 mil. Kč), všiml si server Business Insider.

„Poslední prodej v této budově byl 3,7 milionu dolarů za velmi podobný, ale více modernizovaný, lákavější byt,“ komentovala realitní makléřka Jenny Lenzová pro server Realtor.com. „Ačkoli je tedy požadovaná cena 6,5 milionu dolarů rozhodně vysoká, možná se počítá s bonusem za celebritu.“

Podle jiných názorů by naopak současná Giulianiho mediální proslulost a kontroverze mohly cenu srážet dolů. Těžko říci, zda to s prodejem myslí vážně, nebo se tak chce jen prezentovat před soudem.

Co je docela jisté, jeho soudní výdaje ještě porostou. Tentýž den, kdy newyorskému soudu prezentoval své finanční trable, ho ve státě Georgia obvinili, spolu s Trumpem a dalšími prezidentskými spolupracovníky (dohromady 19 lidí), ze zločinného spolčení s cílem zvrátit volební porážku v roce 2020. Celkem jde o 41 případů nezákonných činů.

Video  Politolog o amerických volbách: Pokud Biden vyhraje, období nedokončí a stranu předá  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi