Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Trump čelí další žalobě kvůli volebnímu spiknutí. S jeho kumpány je viní i z vydírání

Autor: ČTK - 
15. srpna 2023
10:24

Velká porota v americkém státě Georgia v noci na dnešek schválila obvinění proti exprezidentovi Donaldu Trumpovi a 18 jeho spojencům, které prokuratura viní ze zločinného spolčení s cílem zvrátit volební porážku v roce 2020. Hlavní prokurátorka v případu dala Trumpovi a dalším čas do příštího pátku, aby se vydali úřadům. Exprezident ji v příspěvku na své sociální síti označil za zkorumpovanou.

Trump, který je s náskokem před ostatními soupeři favoritem na nominaci Republikánské strany do prezidentských voleb v příštím roce, nyní čelí čtyřem sadám obvinění. Žádný americký exprezident do letošního roku nikdy nebyl obviněn v trestní kauze a Trump je nyní terčem hned několika, zatímco se znovu uchází o post hlavy státu.

V souvislosti se snahou zablokovat potvrzení výsledků posledních prezidentských voleb už byl obviněn na federální úrovni, a to ze spiknutí s cílem mařit volební procesy odepřít Američanům volební právo. Nová obžaloba se s tou, kterou vznesl zvláštní vyšetřovatel Jack Smith, v některých ohledech překrývá, vznikala však odděleně na státní úrovni a vychází ze zákonů zmíněného státu na jihovýchodě USA.

Dlouho očekávaná obžaloba v Georgii zmiňuje celkem 41 případů údajně protizákonného jednání, přičemž Trumpa se týká 13 bodů. Mezi dalšími obviněnými jsou bývalý personální šéf Bílého domu Mark Meadows, Trumpův někdejší osobní právník Rudy Giuliani, další členové jeho povolebního právního týmu nebo Jeffrey Clark, který v Trumpově éře působil na ministerstvu spravedlnosti.

Všichni jsou obviněni z porušení státního zákona o „vydíráním ovlivněných a zkorumpovaných organizacích“, což je nástroj, který se obvykle používá proti členům organizovaných zločineckých skupin. Podle deníku The New York Times umožňuje prokurátorům „spojit všechny linky volebního spiknutí do jediného uceleného narativu“. Za porušení zákona hrozí 20 let vězení, poznamenala agentura Reuters.

„(Text) obvinění uvádí, že místo toho, aby se řídili právním procesem pro napadání výsledků voleb v Georgii, obvinění vedli kriminální vyděračský podnik ve snaze zvrátit výsledek prezidentské volby v Georgii,“ vysvětlila na tiskové konferenci prokurátorka Fani Willisová, která věc vyšetřuje od února 2021. Obviněným dala možnost dobrovolně se vydat úřadům do poledne 25. srpna. Také uvedla, že chce hromadný proces s Trumpem a 18 dalšími.

Trump: Hon na čarodějnice

„Takže hon na čarodějnice pokračuje!“ reagoval na své sociální síti Truth Social prezident z let 2017 až 2021. K samotnému obsahu obžaloby se nevyjádřil, Willisovou v příspěvku označil za „velmi zkorumpovanou“ a uvedl, že celá kauza se mu zdá „zmanipulovaná“.

Jak bude postupovat soudní proces, zatím není jasné, případ v Georgii je nicméně pro Trumpa dalším právním problémem, který se zřejmě bude odehrávat na pozadí jeho předvolební kampaně.

Sedmasedmdesátiletý exprezident byl v posledních měsících obviněn ve třech dalších trestních kauzách. Ve federálním případu kolem událostí po posledních volbách se čeká na termín hlavního líčení.

Soudní proces, kde bude exprezident čelit obžalobě z nelegálního přechovávání tajných dokumentů z doby svého úřadování, začne příští rok v květnu. K soudu se letos dostal také případ platby pornoherečce a údajné milence v době před prezidentskými volbami roku 2016, kde je hlavní líčení naplánováno na březen.

Prokuratura v okrese Fulton, což je nejlidnatější okres Georgie, své volební vyšetřování otevřela krátce poté, co do médií unikla nahrávka telefonátu mezi Trumpem a nejvyšším volebním činitelem v jihovýchodním státě. Trump v něm dva měsíce po volbách hovořil o potřebě najít nové hlasy ve svůj prospěch. Současný prezident Joe Biden, který Trumpa ve volbách v roce 2020 porazil, v Georgii zvítězil o necelých 12.000 hlasů.

Video  Takhle Donald Trump opouštěl Bílý dům  - Reuters
Video se připravuje ...

9876543 ( 21. srpna 2023 14:53 )

Kdyby se stal Trump prezidentem USA tak žádná válka na Ukrajině není.Dokázal Putina brát,..a ne ho štvát proti Ukrajině a západu.

Zobrazit celou diskusi