Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Střelím Trumpa do tváře.“ Američanka hrozila i synovi (17) exprezidenta, čeká ji soud

Autor: ČTK - 
21. srpna 2023
21:59

Američtí federální agenti dnes zatkli ženu z předměstí Chicaga, kterou viní z toho, že vyjádřila úmysl zastřelit exprezidenta Donalda Trumpa a jeho nejmladšího syna Barrona. S odvoláním na prokurátory a zveřejněnou soudní dokumentaci o tom informovala agentura AP.

„Střelím Donalda Trumpa staršího a Barrona Trumpa rovnou do tváře, jakmile dostanu příležitost,“ napsala podle obžaloby 41letá Tracy Marie Fiorenzaová z Plainfieldu ve státě Illinois. Vzkaz z 21. května adresovala nejmenované škole ve městě Palm Beach na Floridě, kde Trump od odchodu z Bílého domu bydlí.

Podle přísežného prohlášení člena prezidentské ochranky poslala žena podobný e-mail 5. června. Rovněž v něm zmínila Barrona Trumpa, jemuž je 17 let. Podle AP by mohla být Fiorenzaová ještě dnes předvedena před soud v Chicagu.

Zpráva o zatčení se objevila necelé dva týdny poté, co agenti Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) ve státě Utah zastřelili 75letého muže, kterého navštívili kvůli jeho příspěvkům na sociálních sítích s výhrůžkami na adresu Trumpových oponentů včetně jeho nástupce v prezidentské funkci Joea Bidena. FBI uvedl, že muž namířil pistoli na agenty, kteří jej chtěli zadržet. Kromě toho se v posledních dnech objevil případ ženy z Texasu stíhané za údajný výhrůžný vzkaz zanechaný federální soudkyni, jež dohlíží na jeden z procesů s Trumpem.

Americký veřejnoprávní rozhlas NPR tento měsíc vydal analýzu, podle níž výhrůžek vůči veřejným činitelům ve Spojených státech přibývá. Experti v roce 2013 evidovali 38 zatčení souvisejících s výhrůžnými vzkazy adresovanými lidem ve veřejných funkcích, loni počet těchto případů dosáhl 74.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi