Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Japonské restaurace bojují se sushi teroristy: Výrostci se baví olizováním cizího jídla!

Autor: štt - 
17. června 2023
22:30

Mladí Japonci objevili nový typ zábavy. Chodí do takzvaných running sushi bister, kde olizují jednotlivé pokrmy nebo k nim připravené omáčky a pak je vracejí na pás, takže takto upravené pokrmy může nevědomky zkonzumovat další zákazník. Videa z nechutných akcí poté výtečníci umisťují na internet. Provozovatelé restaurací se bojí úbytku zákazníků, a proto začali jednat. Po jednom z chycených strávníků žádají vysoké odškodné.

Running sushi je japonský fenomén, který před lety dorazil i do Česka. Jedná se o bistra, v nichž je ke konzumentům jídlo dopravováno pomocí pohyblivého pásu. Zákazníci si klasicky neobjednávají, ale sami si vybírají z jídel, která jezdí kolem nich. Na konci platí za počet snědených talířků.

Tento typ stravování je v jihovýchodní Asii velice populární a nedávno se stal terčem náctiletých nezbedníků. Ti přijdou do restaurace a snaží se olízat co největší počet jídel. Znehodnocené pokrmy poté vrátí zpět na dopravník a baví se myšlenkou, že je někdo sní. U vší té zábavy se natáčejí a videa umisťují na internet.

Jenže odezva ze strany provozovatelů na sebe nechala dlouho čekat. Sushiro, gigant na místním trhu, podal na jednoho z usvědčených strávníků žalobu, uvedl The Guardian. Teenagera nejspíš přešel smích. Společnost po něm totiž žádá odškodné ve výši sedmašedesáti milionů jenů, což je v přepočtu necelých deset a půl milionu korun.

Konkurence na trhu s rychlým stravováním je v zemi vycházejícího slunce tvrdá a provozovatelé si nemohou dovolit odliv zákazníků. Například zmíněný Sushiro za minulý půlrok, kdy se kauza objevila, zaznamenal propad hodnoty společnosti v přepočtu o dvě a půl miliardy korun!

Japonská média o fenoménu referují jako o „sushi-terorismu“ a pravidelně přinášejí zprávy o zadržených výtržnících a rozhovory s majiteli restaurací. Ti museli přijmout různá omezující opatření, aby se pokrmy k zákazníkům dostaly neoslintané. Mnozí například zastavili pásy a jídlo roznášejí číšníci.

Video  Japonci poté videa umisťují na internet.  - Twitter
Video se připravuje ...

viho ( 17. června 2023 23:07 )

Spíše by ty restaurace měly investovat do vylepšení technologie. Například inteligetních talířků, které by poznaly, že byly z pásu sundány. Případně by mohly mít ještě poklop, který by poznal otevření. A inteligentní pás by neměl umožňovat vrácení již sundaného či otevřeného talířku například tím, že by se zastavil. V některých věcech Japonci prostě ustrnuli v minulém století a nedokážou inovovat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání