Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pár kulíšků nejmenších přišel o domov: Jejich nářek naštěstí zaslechl hajný

Autor: štt - 
16. června 2023
06:57

V záchranné stanici přivítali netradiční pacienty – pár kulíšků nejmenších. Dřevorubci při kácení lesa pokáceli strom, v jehož dutině ptáčci přebývali. Jejich naříkání si všiml až hajný.

Říká se: „Co je malé, to je milé,“ a u sov to platí dvojnásob. Již velké druhy jako výr velký mohou v člověku vyvolat libé pocity. Teď si však představte, že existují tací, jejichž oválné tělíčko byste skryly do obou dlaní. Takový druh existuje a žije i u nás. Nazývá se kulíšek nejmenší. Nejmenší, protože je doopravdy nejdrobnějším zástupcem svého řádu v Evropě.

O jeden mladý pár se teď starají v České záchranné stanici. V jejich ptačím životě je totiž potkalo neštěstí. Dřevorubci při kácení lesa uřízli strom, v jehož dutině přebývali. Naštěstí svozové místo navštívil hajný a všiml si jejich nářku.

„Kulíšci jsou zdraví a na svůj drobný vzrůst mají velký apetit a chuť do života,“ hlásí záchranáři facebookové stránce. Nemělo by trvat dlouho, než si z šoku dostatečně odpočinou a brzy by se měli vrátit do volné přírody.

Video  Tisíce lidí, sluníčko a plno psí zábavy! Tak vypadal 2. ročník psího festivalu Blesk tlapek  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

lokii ( 16. června 2023 17:37 )

Ty sovicky jsou tak krasne - at se jim dobre dari. Jen je mi lito, ze si nikdo nevsiml, ze jim kaci "domecek". Je asi velke stesti, ze je hajny objevil a nasledne zachranil.

Zobrazit celou diskusi