Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Klíšťata útočí. Jedna z forem boreliózy postihuje nervový systém. Jak ji poznáte?

Autor: ula, ČTK, inf - 
12. června 2023
05:00

Boreliózou od klíštěte se podle údajů Státního zdravotního ústavu (SZÚ) zatím letos nakazilo asi o polovinu víc lidí než loni. Do konce loňského dubna lékaři zaznamenali 279 nemocných, letos už 416. Málokdo ovšem tuší, že jednou z klinických forem lymeské boreliózy je neuroborelióza, při níž dochází k postižení nervového systému. Jak se neuroborelióza projevuje a jak se léčí?

Nejvíc nakažených boreliózou bylo v Jihočeském kraji, a to 67. Dalších 66 ve Středočeském kraji a 55 na Vysočině. Případů klíšťové encefalitidy je zhruba stejně, letos 13, loni 12.

Podle průzkumu národní referenční laboratoře SZÚ je nakažené borreliemi zhruba každé desáté klíště v lesích mimo zástavbu. „Pozitivita klíšťat se mezi různými lokalitami velmi lišila. Klíšťata ze sedmi lokalit z různých krajů nebyla vůbec infikována. Naopak jsme zjistili nejvyšší pozitivitu, zhruba 30 až 40 procent, hned ve čtyřech lokalitách. Jde o místa v Jihočeském, Olomouckém, Moravskoslezském a Středočeském kraji,“ uvedla vedoucí Národní referenční laboratoře pro lymeskou borreliózu SZÚ Kateřina Kybicová.

Co je neuroborelióza?

Jednou z klinický forem lymeské boreliózy je neuroborelióza. Ta může být následkem špatně léčené či přechozené boreliózy. „Při neuroborelióze dochází k postižení nervového sytému, které se objevuje nejčastěji čtyři až šest týdnů od přisátí klíštěte. Objevení nervových příznaků však může být i několi měsíců od infekce. Neuroborelióza postihuje jak centrální, tak i periferní nervový systém a nejčastěji se projevuje silnými kořenovými bolestmi a parézami (obrnou, pozn. red.),“ vysvětlila Blesk Zprávám Kybicová.

Dvě formy nemoci

Případy neuroboreliózy jsou povinně hlášeny do systému infekčních nemocí ISIN. „Ročně je dle údajů z let  2013–2022 hlášeno celkově od 2800 až po 4700 případů lymeské boreliózy. Nejčastějším projevem jsou kožní projevy jako červená skvrna – erythema migrans, které tvoří průměrně 65-67 % všech případů. Neuroboreliózy tvoří průměrně 11–14% všech případů, což odpovídá 300 až 650 případů ročně,“ dodává Kateřina Kybicová.

U neuroboreliózy navíc rozeznáváme časnou a pozdní formu.

Garinův-Bujadouxův-Bannwarthův syndrom je postižení periferního nervového systému, klinicky jde o asymetrické postižení s kořenovými bolestmi, ochrnutím a bolestí hlavy. Postižení centrálního nervového systému je v časné fázi dost vzácné, uvádí SZÚ.

Pozdní neuroborelióza má projevy centrální i periferní oblasti nervového systému a nervové příznaky se objevují až 6 měsíců po infekci.

Příznaky: Silné bolesti a obrna nervů

Mezi nejčastější projevy neuroboreliózy patří obrny nervů a silné bolesti. „Méně častými příznaky jsou pak postižení centální nervové soustavy jako encefalitida. Nejběžnější formou lymeské borreliózy v Česku je kožní postižení, kdy se vytvoří zvětšující se červená skvrna. Borrelie jsou většinou lokalizovány pouze v kůži v místě červené skvrny a nerozšiřují se nikam dále do těla tak jako v případě neuroboreliózy, kdy napadají nervový systém,“ vysvětluje odbornice.

Dále může neuroborelióza způsobit způsobit ztuhlý krk, silné bolesti hlavy, záněty nervů, mozkomíšních plen a mozku (meningitida). Pokud nemoc napadne periferní nervový systém, může se objevit nedoslýchavost, poruchy vidění či závratě. 

Mezi další příznaky patří i poruchy paměti, deprese, denní spavost, poruchy pozornosti. Poruchy nervového systému se mohou rozvíjet během měsíců a let.

Jak se nemoc léčí?

Neuroboreliózu lze diagnostikovat z odběru mozkomíšního moku a také odběru krve.

„Léčí se antibiotiky s dobrým průnikem do mozkomíšního moku, podání nejčastěji nitrožilně a s tím i související hospitalizace,“ dodává k tomu Kybicová.

Jako ochranu před nákazou boreliózou odborníci doporučují používat repelent, potřeba je podle nich nanášet ho především na nohy, při delším pobytu v přírodě opakovaně. Lidé by se také po návratu z lesa měli pečlivě prohlédnout a přisáté klíště co nejdříve odstranit.

Video  Borelióza: Příznaky a léčba  - Videohub
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi