Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Apokalypsa a 80 mrtvých v tropickém ráji: Jak může na Havaji tak zuřivě hořet?

  • Autor: CNN,mav,inf - 
    Aktualizováno -
    12. 8. 2023
    11:40
    12. 8. 2023
    06:50

    Havaj je synonymem pro tropický ráj: Pláže, ve vnitrozemí pak bujná zeleň. I tam však udeřilo sucho, které přineslo ideální podmínky pro divoké lesní požáry historické velikosti. CNN rozebírá faktory – přírodní i člověkem způsobené –, jež přivodily nejspíš nejtragičtější pohromu v historii státu Havaj. Místní úřady potvrdily, že počet obětí požárů se vyšplhal již na 80.

    „Je velmi zvláštní slyšet o vážných požárech na Havaji – vlhkém, tropickém ostrově –, ale zvláštní události jsou s klimatickými změnami stále častější,“ řekla pro CNN Jennifer Marlonová, environmentální badatelka na Yaleově univerzitě.

    Požáry podporované kombinací silného větru a sucha – a komplikované geografickými podmínkami ostrova – zabily mnoho desítek lidí. Co do počtu obětí na lidských životech snese v moderní americké historii srovnání jen kalifornský Camp Fire, který v listopadu 2018 zabil 85 lidí.

    V dějinách státu Havaj je z ničivých pohrom srovnatelná jen tsunami z roku 1960, která si vyžádala 61 lidských životů. A než se souostroví stalo 50. americkým státem, postihlo ho roku 1946 ještě ničivější vlna, jež zabila 158 lidí.

  • 1.Sucho se zhoršuje

    Podle monitoru sucha zveřejněného ve čtvrtek se na Havaji v uplynulém týdnu zhoršilo sucho. Míra závažného sucha v okrese Maui vzrostla z 5 % minulý týden na 16 %, zatímco míra mírného sucha v celém státě stoupla z 6 % na 14 %. Vysušená půda a vegetace se stávají palivem pro lesní požáry, které se pak mohou rychle stát smrtelnými, pokud silný vítr pomůže plamenům rozšířit se směrem k sídlům.

    Zatímco se vědci snaží plně pochopit, jak klimatická krize ovlivňuje Havajské ostrovy, uvedli, že se sucho bude s rostoucími globálními teplotami zhoršovat: Vyšší teploty zvyšují množství vody, které je atmosféra schopna absorbovat, čímž vysušuje krajinu.

    Suchých dní přibývá

    Podle amerického hodnocení klimatu z roku 2018 se sucho na Havaji a dalších tichomořských ostrovech stává extrémnějším a častějším jevem. Srážek na Havaji v průběhu času obecně ubývá a počet po sobě jdoucích suchých dnů se zvyšuje, upozorňují vědci ve zprávě. A klimatická krize způsobila, že sucha, která se dříve mohla vyskytovat jen jednou za deset let, se nyní vyskytují o 70 % častěji, dodali vědci v roce 2021.

    „Kombinace hojných paliv s horkem, suchem a silnými poryvy větru je dokonalým receptem na nekontrolovatelné požáry,“ uvedla Marlonová. „Ale to je to, co dělá změna klimatu – ještě posiluje extrémní počasí. Je to další příklad projevů změny klimatu způsobené člověkem.“

    Video  Zkáza po požárech na Havaji: Letovisko Lahaina lehlo popelem.  - Reuters
    Video se připravuje ...

  • 2.Hurikán Dora

    Situaci nepomáhá Dora, silný a rychle se pohybující hurikán 4. kategorie; vítr má rychlost kolem 220 km/h. Meteorologická služba uvedla, že „tento silný vítr spolu s nízkou úrovní vlhkosti vzduchu vytváří nebezpečné podmínky pro požáry“.

    I hurikán Lane v roce 2018 byl spojen s rozsáhlými požáry na ostrovech Maui a Oahu, poznamenala Abby Frazierová, klimatoložka a geografka z Clarkovy univerzity v Massachusetts. „Lesní požáry jsou na Havaji větším problémem, než si mnozí lidé možná uvědomují,“ řekla Frazierová. „Během vlhkého období naroste vegetace, která pak během období sucha vysychá. Když tato suchá paliva zkombinujete se silným větrem a nízkou vlhkostí, kterou máme právě teď po hurikánu Dora, máme tu extrémně nebezpečné požární počasí.“

    „Dalším komplikujícím faktorem je El Niño,“ řekla Frazierová. Tento klimatický jev vzniká v Tichém oceánu podél rovníku a ovlivňuje počasí po celém světě. „V letošním létě přinesl vyšší než obvyklou aktivitu hurikánů ve středním Pacifiku,“ dodala. „Zatímco v létě v období El Niña bývají vlhčí podmínky (což zvyšuje množství vegetace), na Havaji by tuto zimu mělo být pravděpodobně sucho, které rostliny vysuší, což obvykle vede k dřívějšímu začátku požární sezony v následujícím roce.“

    Lesní požáry na Havaji: Satelitní snímky (10.8.2023) Lesní požáry na Havaji: Satelitní snímky (10.8.2023) | Reuters

  • 3.Chybí prevence proti požárům

    „Je to spíše problém paliv než problém klimatu – což znamená, že je to problém, který můžeme řešit,“ argumentuje Clay Trauernicht, jenž na Havajské univerzitě v Manoi zkoumá tropické požáry. „Existují konkrétní opatření, která bychom mohli přijmout a která by snížila riziko, že k něčemu takovému v budoucnu dojde.“ Například vytvářet pásy bez vegetace náchylné k plamenům. „Jenže to jsou opatření, jaká je třeba realizovat měsíce před těmito požáry a těmito podmínkami.“

    Nepůvodní druhy nyní pokrývají téměř čtvrtinu celkové rozlohy Havaje a právě invazní trávy a keře se v období sucha stávají vysoce hořlavými, dodal Trauernicht.

    Hasiči jsou bez pomoci

    Havaj také ztratila rozsáhlé plantáže a ranče. „Když byly plantáže aktivní, hasiči měli podporu lidí, kteří tam pracovali. Otevírali brány, všechny cesty byly udržované, byla tam vodní infrastruktura a vybavení…“ připomíná Trauernicht. „Ale využití půdy se změnilo. Teď je to všechno jen na hasičích.“

    A lesních hasičů na plný úvazek je v oblasti minimum, spíše slouží lesníci, biologové a technici. U druhého největšího požáru ve státě, na Velkém ostrově v roce 2021, zasahovalo méně než 300 hasičů, uvedl Trauernicht. V pevninských státech USA by se sjely tisíce hasičů z blízka i daleka.

    Problém je i doprava – jak vzdálenost celého havajského souostroví od zbytku Ameriky, tak prostředí na místě. „Západní Maui je tak trochu dokonalým příkladem – přes celou oblast vede jediná dálnice,“ dodal Trauernicht.

  • 4.Změny klimatu všude na světě

    „Klimatické změny jsou tady a ovlivňují ostrovy, myslím, že to vidíme i na tomto požáru,“ pronesl podle CNN havajský guvernér Josh Green ve čtvrtek. „Je to obtížné, když se globální oteplování kombinuje se sílícími bouřemi a suchem. Myslím, že to vidíme v mnoha různých částech světa, požáry od Kalifornie po Colorado,“ řekl Green a poznamenal, že ho kontaktovalo několik kolegů guvernérů ohledně dopadů požárů a podělili se o své zkušenosti.

    V rozhovoru pro CNN Green zmínil předchozí přírodní katastrofu, tsunami z roku 1960 s 85 oběťmi na životech: „Obávám se, že tentokrát je velmi pravděpodobné, že počet našich mrtvých toto číslo výrazně překročí.“

Annika ( 13. srpna 2023 20:10 )

Neni to naopak?

Annika ( 13. srpna 2023 20:09 )

Jak myslite ze ty pozary nastaly? treba v BC farmari a pozarnici obvinuji Kanadsky stat. http­s://rum­ble.co­m/v35m­h6y-icic-dr.-reiner-fuellmich-talks-with-peter-mac-isaac-why-are-cana***-forest.html

y1xcvbnm ( 12. srpna 2023 08:32 )

lidi utečou ale co ta neš´tastná zvířata?

Zobrazit celou diskusi