Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Podcast: V ghettech už raději nespím, přiznal fotograf Těšínský. Co ve slumech zažil?

Video se připravuje ...
Autor: pdc, bp, jim - 
27. září 2023
05:00

Český fotograf David Těšínský brázdí nejrůznější kouty planety a pořizuje z nich dechberoucí fotografie. V posledních letech se pohyboval zejména po slumech mezi těmi nejchudšími lidmi. Co mají všechna ghetta společné a proč se vyhýbá nocování v nich, prozradil v Blesk Podcastu.

Procházel se po ghettu ve filipínské Manile nebo v nigerijském Makoku, což je ghetto postavené na vodě, a mnoha dalších slumech. První reakce místních na fotografa se světlou barvou kůže a fotoaparátem kolem krku bývají podobné. Vidí v něm turistu a přicházejí prosit o peníze nebo jídlo. „Sednu si tam, nikomu se nenutím, dám si pivo, a když už si dávám šestý, tak na mě reagují jinak. Vidí, že nejsem turista, který se je snaží nahánět nebo nějak lacině a povrchně fotit,“ popisoval autor fotografické knihy Jiná krása, jak opatrně proniká k místním.

Video  Blesk Podcast: V ghettech už raději nespím, říká fotograf Těšínský  - pdc, bp, Radek Železný
Video se připravuje ...

Alkohol je pro Davida Těšínského jeden ze způsobů, jak se seznamuje s lidmi na celém světě. Popíjel s Japonci v karaoke barech, s rastafariány na Jamajce, ale i s ašanty, jak se nazývají obyvatelé Ghany. Slumy na celém světě podle Těšínského spojuje sound systém a marihuana. „Každých x desítek metrů je ve slumu nějaký soundsystém, kde hraje hudba,“ líčí Těšínský a dodává, že i otázky na něj se relativně často opakují: „Lidi zajímá všecko možný. Například proč piji tolik piv, proč nemám hodinky, kdy jsem ztratil panictví a podobně. Úplně, jako kdybychom se potkali na základní škole a povídali jsme si o těch úplně základních věcech, takže vlastně totálně otevřené konverzace,“ prozrazuje s širokým úsměvem.

Noc ve slumu

Český fotograf pak často fotografuje hromady odpadků, v nichž vyrůstají stovky dětí. Během těch 15 let, co cestuje po světě, si všímá, jak se vše transformuje a reálně vidí i dopady globalizace či klimatické změny. Jeho snímky rozesmátých dětí dovádějících v odpadcích využívají i největší západní média. Jeho sbližování s místními má ale jeden limit - přespávat ve slumech už nechce.

„Před 10 lety jsem navštívil Etiopii a vyloženě jsem lpěl na tom, že v Addis Abebě budu spát. Týpek mě upozorňoval, že je to opravdu blbý nápad a taky to fakt blbě skončilo. V noci tam nastala obrovská rvačka o moje věci, krev byla na zdech, rozlitý benzín a já tam stále přespával jako idiot,“ vzpomínal na děsivou noc Těšínský. Od té doby vždy spí na hotelech či hostelech v blízkosti slumů. „Nevím, co a za co budu jíst za týden, ale za komfort navíc si radši připlatím,“ dodal.

Jaké bylo natáčení války drogových kartelů v Mexiku, proč točí dokument o českém rasistovi v Africe a jak probíhal exorcistický rituál v Etiopii, prozradil v Blesk Podcastu David Těšínský:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi